'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Κυριακή 25 Ιουλίου 2010

"Πόλεμος" για το πετρέλαιο

Τη Δευτέρα αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή ο νόμος, ο οποίος έχει ως στόχο την αύξηση του κρατικού ελέγχου στον πετρελαϊκό τομέα του Ισημερινού. Ο νόμος ρυθμίζει τις νέες συμβάσεις που καταρτίζει η κυβέρνηση, με στόχο την αύξηση των κρατικών εσόδων από τους πόρους της χώρας.

Το Κογκρέσο είχε προγραμματίσει να υπάρξει συζήτηση για το νομοθέτημα το απόγευμα της Κυριακής, αλλά ο πρόεδρος της χώρας, Rafael Correa, δήλωσε χθες ότι οι βουλευτές καθυστέρησαν υπερβολικά να τοποθετηθούν για το θέμα. Το νομοσχέδιο είχε χαρακτήρα «κατεπείγοντος», κάτι που σημαίνει ότι το Κογκρέσο είχε 30 ημέρες για να εγκρίνει ή να καταψηφίσει το νομοθέτημα, διαφορετικά επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ αυτόματα.

«Με αυτό το νόμο, οι πετρελαϊκές εταιρίες που δεν τηρούν τις πολιτικές του κράτους θα υφίστανται εθνικοποίηση των κοιτασμάτων τους και θα εγκαταλείπουν τη χώρα», είπε ο πρόεδρος του Ισημερινού σε ομιλία του που μεταδόθηκε τηλεοπτικά.

Το πετρέλαιο αποτελεί το σημαντικότερο εξαγωγικό προϊόν του Ισημερινού. Η κυβέρνηση Correa θέλει να καταργηθούν οι ισχύουσες συμβάσεις με τις ξένες εταιρίες που προβλέπουν κατανομή μεριδίου των κερδών με το κράτος, καθιστώντας τις παρόχους υπηρεσιών έναντι μιας σταθερής αμοιβής.

Την Πέμπτη, ο Ισημερινός τερμάτισε το συμβόλαιο με τη γαλλική εταιρεία Perenco και ανακοίνωσε ότι η κρατική Petroamazonas αναλαμβάνει την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της.


zougla
ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΣΤΟ: http://sarotiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου