'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

Διαζύγια λιγότερο πολύπλοκα και λιγότερο οδυνηρά...

Τα διαζύγια ζευγαριών που ζουν στο εξωτερικό ή ζευγαριών που αποτελούνται από άτομα διαφορετικών εθνικοτήτων θα απλουστευθούν. Στις 2 Ιουνίου το Συμβούλιο πραγματοποίησε τα πρώτα βήματα για την έγκριση κανονισμού που θα προσδιορίζει το εθνικό δίκαιο που διέπει τα διαζύγια στις χώρες της ΕΕ που συμμετέχουν στην ενισχυμένη συνεργασία στον τομέα αυτόν.

Όταν εγκριθεί, ο κανονισμός θα επιτρέπει στα διεθνή ζευγάρια (ζευγάρια διαφορετικών εθνικοτήτων ή που ζουν ξεχωριστά σε διαφορετικές χώρες ή ζουν μαζί σε χώρα που δεν είναι η χώρα προέλευσής τους) που διαμένουν σε κράτος μέλος το οποίο συμμετέχει στην ενισχυμένη διαδικασία να επιλέγουν το δίκαιο της χώρας που θα πρέπει να εφαρμοσθεί για το διαζύγιό τους. Θα προσδιορίζει επιπλέον το δίκαιο που θα εφαρμόζεται σε περίπτωση διαφωνίας.

Οι νέοι κανόνες παρουσιάζουν τα εξής πλεονεκτήματα:

- βελτίωση της ασφάλειας δικαίου, της προβλεψιμότητας και της ελαστικότητας για τους πολίτες,
- προστασία των ασθενέστερων εταίρων κατά τις διαφορές λόγω διαζυγίων, και
- μείωση των επιπτώσεων στα παιδιά λόγω των διαφορών από διαζύγια διεθνών ζευγαριών.
Με το νέο κανονισμό, το Συμβούλιο ανέλαβε επίσης την πρώτη ενισχυμένη συνεργασία στην ιστορία της ΕΕ. Η διαδικασία αυτή επιτρέπει σε ομάδα τουλάχιστον εννέα κρατών μελών να συνεργάζονται σε έναν τομέα στον οποίο ήταν αδύνατο να επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία, εν προκειμένω ομοφωνία. Τα υπόλοιπα κράτη μέλη είναι ελεύθερα να ενταχθούν στην ενισχυμένη συνεργασία όποτε το θελήσουν. Τα κράτη μέλη που δε συμμετέχουν θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν τους κανόνες τους ιδιωτικού διεθνούς δικαίου.

Τα κράτη μέλη συμμετείχαν στο σύνολό τους στην έγκριση
- της απόφασης περί έγκρισης της ενισχυμένης συνεργασίας, και
-της γενικής προσέγγισης που περιλαμβάνει τον κανονισμό σχετικά με τους κανόνες διαζυγίου.
Στη συνέχεια το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να δώσει τη συγκατάθεσή του για την ενισχυμένη συνεργασία και διαβούλευση σχετικά με τον προτεινόμενο κανονισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου