'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

To ταμείον είναι μείον για τις τράπεζες

Ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες συζητούν τη δημιουργία ενός ταμείου 20 δισ. ευρώ, στο οποίο θα μπορούσαν να προσφύγουν σε περίπτωση νέας χρηματοπιστωτικής κρίσης, γράφει σε άρθρο του στην εφημερίδα Financial Times ο γενικός διευθυντής της ιταλικής τράπεζας UniCredit.
Το ταμείο αυτό θα επέτρεπε στις τράπεζες να μην έχουν ανάγκη τη βοήθεια των κυβερνήσεων και να αποφύγουν την επιβολή γενικού φόρου επί των τραπεζών την οποία ζητούν ορισμένες χώρες, όπως η Γαλλία, γράφει ο Αλεσάντρο Προφούμο.
"Με εθελοντικές συνεισφορές των μεγάλων διεθνών τραπεζών, φερ' ειπείν των 20 μεγαλύτερων, ένα ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης θα...
μπορούσε να συγκεντρώσει ένα σημαντικό κεφάλαιο αντιμετώπισης κινδύνου σε λίγα χρόνια», γράφει.
"Η επιλογή που θα είχαν οι αρχές να προσφύγουν στους πόρους αυτούς για να σταθεροποιήσουν μία ή περισσότερες τράπεζες που βρίσκονται σε δυσχερή θέση θα μπορούσε να δείξει στην αγορά ότι μία κρίση μπορεί να αντιμετωπισθεί σε πρώιμο στάδιο», λέει ο Αλεσάντρο Προφούμο επιμένοντας στο γεγονός ότι το ταμείο αυτό «δεν θα είχε ανάγκη από τη συμβολή των κρατών μελών ή των ευρωπαϊκών αρχών».
Ο Αλεσάντρο Προφούμο θεωρεί αντίθετα ότι η επιβολή ενός φόρου για την αποπληρωμή των δημοσίων πόρων που χρησιμοποιήθηκαν για τη διάσωση των τραπεζών δεν θα ήταν δίκαιη για τις τράπεζες που δεν έλαβαν πόρους.
Επιπροσθέτως, επιμένει, ένας τέτοιος φόρος θα αντιπροσώπευε ένα τεράστιο ποσόν, 2% έως 4% του ΑΕΠ, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, γεγονός που θα επηρέαζε αναπόφευκτα την οικονομική ανάκαμψη και την ανάπτυξη.
Ο Αλεσάντρο Προφούμο θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει την υποστήριξη των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών τις επόμενες εβδομάδες στην πρότασή του. Η Deutsche Bank και η Santander έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ιδέα, σύμφωνα με τους Financial Times

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου