Όσο περισσότερα χρόνια κάθεται κανείς στα θρανία, τόσο καλύτερα αντιμετωπίζει μεγαλώνοντας τις αλλοιώσεις που επιφέρει η άνοια στον εγκέφαλο – και οι πιο μορφωμένοι άνθρωποι έχουν τις λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν συμπτώματα εξαιτίας τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Επιστήμονες από τη Βρετανία και την Φινλανδία εξέτασαν τους εγκεφάλους 872 ανθρώπων, οι οποίοι είχαν συμμετάσχει έως το τέλος της ζωής τους σε τρεις μεγάλες μελέτες για τον τρόπο γηράνσεως.Συμμετέχοντας επί δύο δεκαετίες στις μελέτες αυτές, είχαν συμπληρώσει ερωτηματολόγια για κάθε παράμετρο του τρόπου ζωής, μεταξύ των οποίων και η μόρφωση.
Οι νεκροψίες του εγκεφάλου τους έδειξε πως μορφωμένοι και αμόρφωτοι άνθρωποι είχαν εφάμιλλες αλλοιώσεις λόγω άνοιας στην τρίτη ηλικία. Ωστόσο, οι πιο μορφωμένοι είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν όσο ζούσαν συμπτώματα άνοιας, γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Brain».
Στην πραγματικότητα, για κάθε χρόνο που είχαν περάσει καθισμένοι στα θρανία, μειωνόταν κατά 11% ο κίνδυνος να παρουσιάσουν συμπτώματα άνοιας.
Την τελευταία δεκαετία, πολλές κλινικές μελέτες για την άνοια έχουν δείχνει πως όσο πιο μορφωμένος είναι κανείς, τόσο λιγότερο κινδυνεύει να αναπτύξει άνοια. Εντούτοις, δεν ήταν ξεκάθαρο εάν η συσχέτιση οφειλόταν στην μόρφωση καθ’ εαυτή ή στο γεγονός πως οι πιο μορφωμένοι άνθρωποι είθισται να έχουν καλύτερο κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο και να υιοθετούν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.
Καθυστερεί τα συμπτώματα
Η νέα μελέτη αποδεικνύει ότι «η εκπαίδευση στις πρώτες δεκαετίες της ζωής βοηθεί πολλούς ανθρώπους να αντισταθμίζουν τις αλλοιώσεις της άνοιας στον εγκέφαλό τους και έτσι να αργούν πάρα πολύ να εκδηλώσουν συμπτώματα άνοιας ή και να μην τα εκδηλώνουν καθόλου», δήλωσε η ερευνήτρια δρ Χάννα Κέιτζ, από το Πανεπιστήμιο του Καίημπριτζ.
«Αυτή είναι η μεγαλύτερη έως τώρα μελέτη που υποδηλώνει ότι το διάβασμα νωρίς στη ζωή μπορεί να μας βοηθήσει να καταπολεμήσουμε τα συμπτώματα της άνοιας αργότερα στη ζωή μας», σχολίασε η κυρία Ρουθ Σάδερλαντ, από την Εταιρεία Άλτσχαϊμερ της Βρετανίας. «Μένει να διαπιστωθεί γιατί η παρατεταμένη μόρφωση μάς ωφελεί τόσο πολύ».
Η άνοια οφείλεται στην συσσώρευση πρωτεϊνών στον εγκέφαλο, που καταστρέφουν προοδευτικά τα κύτταρά του. Η νέα μελέτη υποδηλώνει πως ναι μεν η μόρφωση δεν μπορεί να σταματήσει αυτή την διαδικασία, αλλά με κάποιον τρόπο βοηθεί τον εγκέφαλο να την αντιμετωπίσει καλύτερα και έτσι αμβλύνει σημαντικά τις επιπτώσεις της.
Πηγή: Τα Νέα
ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΣΤΟ: http://anagogi.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου