Η κατάργηση του δικαιώματος θεμελίωσης συνταξιοδότησης στα 25 χρόνια υπηρεσίας προκάλεσε σάλο στις Ένοπλες Δυνάμεις με εκατοντάδες αξιωματικούς να υποβάλλουν άμεσα παραιτήσεις γνωρίζοντας όμως ότι ο πολιτικός βίος θα είναι πλέον δύσκολος αφού δεν θα μπορούν να εργαστούν στον ιδιωτικό τομέα -όπου οι απόστρατοι έχουν ζήτηση- χωρίς να χάσουν τη σύνταξή τους!
Σύντομα έρχεται και ο δεύτερος… κεραυνός με το νομοσχέδιο περί ιεραρχίας και προαγωγών, το οποίο θα προβλέπει την παραμονή των αξιωματικών στην υπηρεσία ακόμη κι αν προάγονται νεότεροι σε βαθμό και ηλικία συνάδελφοί τους.
Η Real news είχε αποκαλύψει από τις αρχές Νοεμβρίου την πρόθεση της -κυβέρνησης -και ειδικότερα της ηγεσίας του Πενταγώνου- να προχωρήσει σε κατάργηση της 25ετίας όπως και τη ρύθμιση για καταβολή σύνταξης στους αξιωματικούς που αποστρατεύονται με τη συμπλήρωση των 60 χρόνων ηλικίας και στα 65 για όσους επιλέξουν τον δρόμο της παραίτησης.
Οι περισσότεροι αξιωματικοί δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι η κυβέρνηση θα επέβαλε τόσο δραστικές αλλαγές στα ασφαλιστικά και τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα.
Η ανακοίνωση του συνταξιοδοτικού των στρατιωτικών προκάλεσε μαζικές παραιτήσεις αξιωματικών, με τους αριθμούς να μην αποτυπώνουν ακόμη το «τσουνάμι» αποχωρήσεων από το στράτευμα: 800 αξιωματικοί από τον Στρατό Ξηράς 600 από το Πολεμικό Ναυτικό και 619 από την Πολεμική Αεροπορία, από τους οποίους 51 ιπτάμενοι έχουν στείλει ήδη το χαρτί παραίτησης.
Ο Η εκτίμηση που υπάρχει στα Γενικά Επιτελεία είναι ότι συνολικά οι παραιτήσεις θα αγγίξουν τις 3.000. Για να γίνει κατανοητό το κλίμα φυγής που υπάρχει, αρκεί να αναφέρουμε ότι το 2009, από τον Στρατό Ξηράς είχαν παραιτηθεί 360 αξιωματικοί. Ήδη φαίνεται ότι υπάρχει πρόβλημα με τις καταβολές εφάπαξ στις «ορδές» των αξιωματικών που συνωστίζονται στην πόρτα εξόδου και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι η καταβολή του εφάπαξ μπορεί να αναβληθεί για περίπου… μια δεκαετία!
Ο αριθμός παραιτηθέντων θα ήταν ακόμη μεγαλύτερος ίσως και διπλάσιος αν δεν υπήρχε το «φρένο» της ουσιαστικής απαγόρευσης να εργαστούν οι αξιωματικοί σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.
Όποιος επιλέξει να δουλέψει, δεν θα εισπράττει τη σύνταξή του. Αυτή π ρύθμιση υποχρεώνει πολλούς αξιωματικούς να το ξανασκεφτούν και να παραμείνουν με το «όπλο παρά πόδα», τουλάχιστον μέχρι να δουν τι θα προβλέπει το νομοσχέδιο περί ιεραρχίας και προαγωγών που θα έρθει «να κουμπώσει» με τη νέα ασφαλιστική και συνταξιοδοτική πραγματικότητα.
Η λογική του νομοσχεδίου για τις προαγωγές θα είναι ότι κανείς αξιωματικός δεν θα αποστρατεύεται πριν συμπληρώσει 35 χρόνια υπηρεσίας.
Επειδή, όπως είναι λογικό, δεν μπορούν όλοι να προάγονται, όσοι παραμένουν στάσιμοι θα «μπαίνουν στο πλάι», σε μία παράλληλη επετηρίδα, περιμένοντας απλώς να συμπληρώσουν τα χρόνια υπηρεσίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου