'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Κυριακή 8 Αυγούστου 2010

Ηλεκτρονικό φακέλωμα για όλες τις νέες οικοδομές !!!

Bίντεο, ηλεκτρονική ταυτότητα, συνεχείς έλεγχοι και πρόσθετες επιβαρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Από τον Ιανουάριο του επόμενου χρόνου η κατασκευή κάθε νέας οικοδομής θα «ακτινογραφείται» μέχρι και το τελευταίο εκατοστό της. Και όχι μόνον μία φορά ,αλλά σε όλη τη… ζωή της!

Μετά την υποχρεωτική πρόβλεψη για βιοκλιματικά χαρακτηριστικά σε κάθε καινούρια κατασκευή, που εφαρμόζεται από τις αρχές Ιουλίου και η οποία έχει ήδη αυξήσει από 5 έως 15% το κόστος ανέγερσης ,από 200 έως 500 ευρώ το κόστος έκδοσης της οικοδομικής άδειας και έχει προσθέσει μια δαπάνη 100 με 150 ευρώ τουλάχιστον για τον ενεργειακό έλεγχο της οικοδομής, όταν αυτή αποπερατωθεί, έρχεται, σε λίγους μήνες, και το «πακέτο» του… «ηλεκτρονικού φακελώματος» και των περιοδικών ελέγχων.

Οι ιδιοκτήτες των νέων οικοδομών, προκειμένου να εξασφαλίζουν σύνδεση με τα δίκτυα κοινής ωφελείας, θα πρέπει να βιντεοσκοπούν την οικοδομή, να πληρώνουν το μηχανικό και για τον ηλεκτρονικό φάκελο του κτιρίου και επιπλέον να καλούν έναν άλλο μηχανικό , τον ορκωτό, όπως θα ονομάζεται, για να ελέγχει την κατασκευή όταν ολοκληρώνεται και περιοδικά, κατά τη διάρκεια της ζωής του κτιρίου, τα διάφορα λειτουργικά του συστήματα ή ενδεχόμενες κατασκευαστικές τροποποιήσεις.


Ολα αυτά αποτελούν ήδη νόμο. Κυρώθηκαν μαζί με τις ρυθμίσεις για τους βοηθητικούς χώρους στο τέλος του περασμένου Απριλίου και θα τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του 201. Χιλιάδες μηχανικοί έχουν σπεύσει να κατοχυρώσουν την ιδιότητα του ορκωτού μηχανικού, προκειμένου να ενισχύσουν το εισόδημά τους. Ευκαιρίες γι΄ αυτούς, εκτός από τους προαναφερθέντες ελέγχους, για τους οποίους το κόστος δεν έχει ακόμα προσδιορισθεί, είναι αυτήν την περίοδο οι έλεγχοι ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, καθώς και οι τεχνικές εκθέσεις για τη ρύθμιση των ημιυπαίθριων.


Την ηλεκτρονική ταυτότητα των κτιρίων το υπουργείο Περιβάλλοντος σχεδιάζει σταδιακώς να την επεκτείνει και σε κτίρια με παλαιότερες οικοδομικές άδειες. Μάλιστα συζητείται να καθιερωθεί ως υποχρεωτική αυτή η «ταυτότητα», προκειμένου να προχωρούν οι μεταβιβάσεις. Αν αυτό συμβεί, τότε θα μπουν στο «μικροσκόπιο» όλες οι αυθαιρεσίες των οικοδομών και αναπόφευκτα θα τεθεί θέμα για την αντιμετώπισή τους εκ μέρους της πολιτείας. Θα παραβλέπονται; Θα καταγράφονται και θα επιβάλλονται πρόστιμα; Θα υπάρξει απόφαση για τη ρύθμισή τους ανάλογη με τους ημιυπαίθριους. Ενδεχομένως η απόδοση αυτής της ρύθμισης να «υποδείξει» τι θα γίνει και με τις άλλες αυθαιρεσίες .


ΠΩΣ ΘΑ «ΦΑΚΕΛΩΝΕΤΑΙ» ΚΑΘΕ ΝΕΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗ


Με 6 τρόπους θα «φακελώνονται» από το νέο χρόνο οι καινούριες κατασκευές:


1. Με την Ταυτότητα Κτιρίου. Πρόκειται για τον φάκελο που περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία του κτιρίου, που περιγράφονται στον παρόντα νόμο. Ο φάκελος τηρείται από τους αρμόδιους μηχανικούς και φυλάσσεται από τον εκτελούντα το έργο και τους αρμόδιους μηχανικούς. Αντίγραφο του φακέλου φυλάσσεται σε ειδικό χώρο εντός του κτιρίου. Με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής καθορίζεται ο τρόπος καταγραφής και τήρησης των απαραίτητων στοιχείων και κάθε σχετική λεπτομέρεια.

2. Με το Ηλεκτρονικό Μητρώο. Σ’ αυτό το μητρώο, στο οποίο τηρούνται στοιχεία σχετικά με τους αρμοδίους μηχανικούς για την τήρηση της Ταυτότητας Κτιρίου, τον εκτελούντα το έργο, τους κυρίους του έργου, τα πιστοποιητικά ελέγχου και το πιστοποιητικό πληρότητας. Το Ηλεκτρονικό Μητρώο τηρείται στο υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
3. Με το Πιστοποιητικό Πληρότητας: Το πιστοποιητικό που εκδίδεται από τους αρμόδιους για την τήρηση της Ταυτότητας Κτιρίου μηχανικούς, στο οποίο βεβαιώνεται από αυτούς, με δήλωσή τους, η πλήρης και ορθή συμπλήρωση των στοιχείων που περιλαμβάνονται σε αυτό. Το πιστοποιητικό φέρει μοναδικό αριθμό, που δίνεται από το Ηλεκτρονικό Μητρώο που τηρείται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
4. Με το Έντυπο Ελέγχου: Το έντυπο που συμπληρώνει ο αρμόδιος ανά κατηγορία μηχανικός και περιλαμβάνει στοιχεία ελέγχου ανά κατηγορία εργασιών ή εγκαταστάσεων.
5.Με τον αρμόδιο μηχανικό: Ο επιβλέπων μηχανικός ανά κατηγορία εργασιών, όπως αυτός δηλώνεται στο έντυπο της οικοδομικής άδειας και έως την ολοκλήρωση των εκτελούμενων οικοδομικών εργασιών και την έκδοση του σχετικού πιστοποιητικού.
6 .Με την κινούμενη ψηφιακή εικόνα (βίντεο): Το ψηφιακό αρχείο, το οποίο απεικονίζει με ακρίβεια, μέσω κινούμενης εικόνας, τους χώρους και τις εκτελούμενες εργασίες και εγκαταστάσεις του κτιρίου.

ΤΙ ΘΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ Η «ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΤΙΡΙΟΥ»


Δέκα στοιχεία θα εμπεριέχει η «Ταυτότητα Κτιρίων» η οποία θα έχει και ηλεκτρονική μορφή. Πρόκειται για:


α. την οικοδομική άδεια του κτιρίου, θεωρημένη από την αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία

β. τα εγκεκριμένα σχέδια της οικοδομικής άδειας, θεωρημένα από την αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία.
γ. το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου ή τμημάτων αυτού.
δ. τα σχέδια κατόψεων, τα οποία αποτυπώνουν το κτίριο όπως κατασκευάσθηκε τελικώς, καθώς και την τυχόν αναγκαία ενημέρωση ή αναθεώρηση της οικοδομικής άδειας κατά τις κείμενες διατάξεις.
ε. το έντυπο ελέγχου για την αρχιτεκτονική μελέτη του κτιρίου και του περιβάλλοντα χώρου αυτού.
στ. το έντυπο ελέγχου για τη στατική μελέτη του κτιρίου
ζ. το έντυπο ελέγχου για τις μελέτες ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων του κτιρίου.
η. το βίντεο, στο οποίο απεικονίζονται οι χώροι και οι εγκαταστάσεις του κτιρίου, όπου αναγράφεται η ημερομηνία λήψης του.
θ. τον πίνακα χιλιοστών και τη μελέτη κατανομής δαπανών του κτιρίου.
ι. πιστοποιητικό πληρότητας της Ταυτότητας Κτιρίου
Η δημιουργία της Ταυτότητας Κτιρίου αρχίζει με την ολοκλήρωση των εργασιών τοιχοποιίας για τα στοιχεία α, β, ε, στ και η, που ορίζονται στην προηγούμενη παράγραφο, και συμπληρώνεται με τα υπόλοιπα στοιχεία σε είκοσι (20) ημέρες από την ημερομηνία θεώρησης της οικοδομικής άδειας για τη σύνδεση του κτιρίου με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας.

ΤΟ… ΒΙΝΤΕΟ


Το σχετικό βίντεο ανά κατηγορία μελέτης και εγκατάστασης αποστέλλεται από τον αρμόδιο μηχανικό στην οικεία πολεοδομική υπηρεσία και στο Ηλεκτρονικό Μητρώο του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών, από τη λήψη του μαζί με το σχετικό έντυπο ελέγχου.


Σε περίπτωση που οι αρμόδιες αρχές διαπιστώσουν μη νόμιμη συμπλήρωση της Ταυτότητας Κτιρίου, ο αρμόδιος ανά κατηγορία μηχανικός τιμωρείται με πειθαρχική ποινή της προσωρινής ή οριστικής στέρησης της άδειας άσκησης επαγγέλματος, ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης, η οποία επιβάλλεται από τα αρμόδια όργανα.


apogevmatini.gr
ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΣΤΟ:   http://www.lamiareport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου