'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Κυριακή 8 Αυγούστου 2010

Βροχή πεφταστεριών: Που θα είναι ορατή;

Τα αυγουστιάτικα «πεφταστέρια» ξεκίνησαν, μαγεύοντας μικρούς και μεγάλους παρατηρητές του ουρανού. Χιλιάδες άτομα αναμένεται να συρρεύσουν το Σαββατοκύριακο σε ορεινά υπαίθρια παρατηρητήρια στους Νομούς Σερρών και Καβάλας για να θαυμάσουν από ψηλά το εντυπωσιακό ουράνιο θέαμα της «Βροχής των Περσείδων» και όχι μόνο, σε δύο «Αστροβραδιές» που διοργανώνουν τοπικοί σύλλογοι φίλων του ουρανού.

Ο κορυφαίος Ελληνας αστροφυσικός, τιμημένος δύο φορές από τη NASA με το Μετάλλιο Εξαίρετων Επιστημονικών Επιτευγμάτων, Στ. Κριμιζής, θα είναι ο επίσημος προσκεκλημένος και ομιλητής της εκδήλωσης που διοργανώνει για 4η συνεχόμενη φορά η «Αστροπύλη» Σερρών, στο ορεινό σύμπλεγμα της Βροντούς, σε υψόμετρο 1.050 μέτρων. Η διοργάνωση είναι αφιερωμένη στο φετινό Διεθνές Ετος Βιοποικιλότητας και περιλαμβάνει παρατήρηση ουρανού από τηλεσκόπια και σειρά παράλληλων πολιτιστικών και επιστημονικών εκδηλώσεων.
Ο Αύγουστος «βρέχει» αστέρια
Την ίδια ώρα, και κάτω από το ίδιο ουράνιο σκηνικό, οι κάτοικοι της Μουσθένης Καβάλας, στους πρόποδες του Παγγαίου, θα παρακολουθούν εκλαϊκευμένες προβολές και εισηγήσεις για το ηλιακό μας σύστημα από την αστροφυσικό Ε. Χατζηχρήστου και θαυμάζοντας τη «Βροχή των Περσείδων» θα ενημερώνονται για το εντυπωσιακό αυτό ουράνιο φαινόμενο.
Τι είναι οι Περσείδες
Τα «πεφταστέρια» αυτής της εποχής είναι υπολείμματα – σωματίδια σκόνης που άφησε πίσω του πριν από 18 χρόνια ο κομήτης Σουίφτ-Τατλ (Swift-Tutle) και βρίσκονται σε τροχιά στο ηλιακό μας σύστημα επηρεαζόμενα από το μαγνητικό σύστημα των πλανητών. Μία φορά τον χρόνο, κατά το πρώτο 15νθήμερο του Αυγούστου, η τροχιά τους διασταυρώνεται με αυτή της Γης, η οποία τα έλκει. Εισερχόμενα στην ατμόσφαιρα της Γης, τα σωματίδια αναφλέγονται σε ύψος περίπου 100 χλμ. και σχηματίζουν μια φωτεινή σφαίρα που κινείται με ταχύτητα 200.000 χλμ./ώρα, αφήνοντας πίσω τους μια «ουρά». Αυτό ονομάζεται διάττοντας αστέρας, μετέωρο ή πεφταστέρι, και φαίνεται από τη Γη με γυμνό μάτι, σε περιοχές με καθαρό ουρανό και μακριά από τα φώτα των πόλεων. Οι συγκεκριμένοι διάττοντες ονομάστηκαν Περσείδες γιατί δείχνουν να έρχονται από την κατεύθυνση του αστερισμού του Περσέα.
Οι πρώτοι φετινοί Περσείδες άρχισαν να πέφτουν με αργούς ρυθμούς από τις 26 Ιουλίου και θα διαρκέσουν μέχρι τις 15-16 Αυγούστου, με το φαινόμενο να κορυφώνεται στο διήμερο 12-13 του μηνός.
Τότε η «βροχή» αναμένεται με ρυθμό 60-70 Περσείδων την ώρα, ενώ σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ο ρυθμός μπορεί να πολλαπλασιαστεί και να εξελιχθεί σε «καταιγίδα Περσείδων», φτάνοντας ακόμα και τα χίλια «πεφταστέρια» την ώρα.
Ο κομήτης Σουίφτ Τατλ, που ανακαλύφθηκε το 1862, βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον ήλιο εδώ και εκατομμύρια χρόνια και περνά από τη γήινη «γειτονιά» περίπου κάθε 120-130 χρόνια. Τελευταία φορά πέρασε το 1992 και η επόμενη επίσκεψή του αναμένεται το 2.126.
Η λαϊκή παράδοση
Χιλιάδες ευχές στον ουρανό
Η λαϊκή εκδοχή που ερμηνεύει τη «Βροχή των Περσείδων» ως πτώση αστεριών και τη συνδέει με την εκπλήρωση κρυφών ευχών και επιδιώξεων δεν γίνεται φυσικά δεκτή από την επιστημονική κοινότητα, η οποία ωστόσο αποδέχεται το γεγονός ως στοιχείο της λαϊκής παράδοσης. «Ο καθένας μπορεί να δει όπως θέλει τον ουρανό και τα φαινόμενά του και αυτό κάνουν πολλοί από τους επισκέπτες της Αστροβραδιάς», είπε στο «Εθνος» η πρόεδρος της «Αστροπύλης Σερρών» Κ. Εμμανουηλίδου, η οποία αποκάλυψε, μάλιστα, τη δική της -φανερή- ευχή.
«Η Αστροβραδιά έχει γίνει θεσμός, κάθε χρόνο έχουμε περισσότερους συμμετέχοντες. Αυτό που ευχόμαστε είναι να γίνει πραγματικότητα το όνειρό μας για τη δημιουργία του Κέντρου Εκλαϊκευμένης Αστρονομίας στη Βροντού», ανέφερε. Στη σχετική πρόταση, που έχει υποβληθεί για χρηματοδότηση, προβλέπεται η δημιουργία υπαίθριου εργαστηρίου παρατήρησης ουρανού, με μόνιμα εγκατεστημένα τηλεσκόπια, και ένα κέντρο πληροφόρησης με υπολογιστές και ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων για τα ουράνια σώματα.
Η τοποθεσία χαρακτηρίζεται ιδανική, καθώς συνδυάζει υψόμετρο και απουσία φωτορύπανσης.

Πηγή: ΈΘΝΟΣ online
ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΣΤΟ:  http://www.otherside.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου