'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Σάββατο 21 Αυγούστου 2010

Πλήρη απελευθέρωση της ενέργειας ζητά η τρόικα

Έως το τέλος του χρόνου καλείται η κυβέρνηση να οριστικοποιήσει τις αποφάσεις για το νέο πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που θα εξασφαλίζει πλήρη απελευθέρωση και της λιγνιτικής παραγωγής, όπως προβλέπει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο που συμφωνήθηκε με την Τρόικα ενώ πρέπει να προχωρήσει με ταχείς διαδικασίες και προς την κατεύθυνση της αναδιάρθρωσης των τιμολογίων του ρεύματος.

Το επικαιροποιημένο Μνημόνιο καθορίζει σαφές και αυστηρό χρονοδιάγραμμα, τόσο για την αναθεώρηση των τιμολογίων και την κατάργηση των ρυθμιζόμενων τιμών για όλους τους καταναλωτές, εκτός από τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις, έως τον Ιούνιο του 2011, όσο και για την παροχή δυνατότητας πρόσβασης ιδιωτών στη λιγνιτική παραγωγή, καθώς και για τη δημιουργία ανεξάρτητου φορέα διαχείρισης της υδροηλεκτρικής παραγωγής.

Συγκεκριμένα το νέο Μνημόνιο προβλέπει ότι έως τον Μάρτιο του 2011 θα πρέπει:

 Να αρχίσει η υλοποίηση του σχεδίου για το άνοιγμα σε τρίτους της παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη. Το σχέδιο αυτό θα παρουσιαστεί προς έγκριση στην Τρόικα έως το τέλος του τρέχοντος έτους .

Να αρχίσει η διαχείριση των υδάτινων ενεργειακών αποθεμάτων (υδροηλεκτρικοί σταθμοί) από ανεξάρτητο φορέα, ή από τον διαχειριστή του συστήματος (ΔΕΣΜΗΕ).

Να αρχίσει η υλοποίηση του μηχανισμού που θα διασφαλίσει ότι τα ρυθμιζόμενα τιμολόγια της ηλεκτρικής ενέργειας αντανακλούν σταδιακά και το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο του 2013, τις τιμές χονδρικής της αγοράς, με εξαίρεση τις πιο ευάλωτες ομάδες καταναλωτών.

Ακόμα, σύμφωνα με τον επικαιροποιημένο Μνημόνιο προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι δραστηριότητες του δικτύου είναι αποδεσμευμένες από δραστηριότητες προσφοράς, η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει τα εξής μέτρα:

Να υιοθετήσει απόφαση για τις λεπτομέρειες της αποδέσμευσης του διαχειριστή συστήματος μεταφοράς και να υιοθετήσει την απαραίτητη νομοθεσία για να διασφαλίσει την πλήρη αποδέσμευση των χειριστών συστήματος μεταφοράς ηλεκτρισμού αλλά και φυσικού αερίου, μέχρι το Μάρτιο του 2012.

Να διασφαλίσει τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου διαχειριστή του συστήματος διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

Επίσης, θα πρέπει να μεταφέρει στη ΡΑΕ όλες τις ρυθμιστικές εξουσίες που αποδίδονται από την ΕΕ στους ρυθμιστές ενέργειας (αδειοδότηση, πρόσβαση δικτύου, χρεώσεις δικτύου, επίβλεψη αγοράς κα), αλλά και να λάβει μέτρα για να εξασφαλίσει την ανεξαρτησία της ΡΑΕ.

Τέλος σύμφωνα με το Μνημόνιο έως τον Ιούνιο του 2011 η κυβέρνηση θα πρέπει να καταργήσει τα ρυθμιζόμενα τιμολόγια ρεύματος για όλους.

τους καταναλωτές, εκτός από τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις.

ΠΗΓΗ:    http://cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου