'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

Κοσμάς Τσακμακίδης: Ο Έλληνας επιστήμονας που προσπαθεί να ...ακινητοποιήσει το φως!


Οι ερευνητές του πανεπιστήμιου Surrey, με τη συμμετοχή του Δρ. Κοσμά Τσακμακίδη, κατάφεραν να μπλοκάρουν την πορεία του φωτός, ανοίγοντας το δρόμο για αστραπιαίες ταχύτητες στο ίντερνετ, στις επικοινωνίες και στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, κάτι που θα βοηθήσει στην αποθήκευση δεδομένων με τη βοήθεια του φωτός, αντικαθιστώντας τα ηλεκτρόνια για την αποθήκευση της πληροφορίας.

Καθιερώθηκε ως ο Έλληνας επιστήμονας που μαζί με άλλους 21 ερευνητές του βρετανικού πανεπιστημίου Surrey προσπαθεί να σταματήσει την ταχύτητα του φωτός στα πλαίσια του προγράμματος «Παγιδευμένο ουράνιο τόξο, ο 31χρονος σήμερα Κοσμάς Τσακμακίδης από την Κομοτηνή.


Η έρευνα βασίζεται στα μεταϋλικά (χρησιμοποιήθηκε μάλιστα η ελληνική λέξη «μετά»), τα οποία είναι υλικά που δεν υπάρχουν στη φύση, αλλά κατασκευάζονται θεωρητικά και στη συνέχεια πειραματικά.


Κατά τη μέθοδο που έχει αναπτύξει η ερευνητική ομάδα με τη συμμετοχή του Έλληνα ερευνητή ακινητοποιούνται οι συνιστώστες του λευκού φωτός σε διαφορετικά σημεία, έως ότου αποκοπεί πλήρως η πορεία του φωτός.


Όπως εξομολογείται, η ακινητοποίηση της ταχύτητας του φωτός θα μπορούσε να επιφέρει τεράστιες αλλαγές, σχεδόν επαναστατικές, στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών:


Είναι μία καινούρια μέθοδος, ξέρετε εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει μία τάση των επιστημόνων και μία μεγάλη προσπάθεια κυρίως στην Αμερική με χρηματοδότηση από το Πεντάγωνο με ένα ποσό της τάξης των 10 εκ. δολαρίων, για να σταματήσουμε το φως. Το φως κινείται με μία εκπληκτικά μεγάλη ταχύτητα. Κάνει 7 γύρους γύρω από την γη μέσα σε ένα μόλις δευτερόλεπτο και σε πολλές πρακτικές εφαρμογές είναι αναγκαίο να σταματήσουμε το φως. Δηλαδή από αυτήν την τεράστια ταχύτητά του - 300.000 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο - να το κάνουμε να έχει μηδέν ταχύτητα.


Πρακτικά τι σημαίνει αυτό;


Όταν διασταυρώνονται τα αυτοκίνητα στους οδικούς κόμβους, πρέπει μερικά αυτοκίνητα να σταματήσουν στο κόκκινο φανάρι και μερικά άλλα να διέλθουν, διαφορετικά θα επέλθει χάος και θα σταματήσει η κυκλοφορία. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα και στην περίπτωσή μας με τα δίκτυα των οπτικών ινών, όπου η φωνή μας, μετατρέπεται σε οπτικό παλμό και διαδίδεται μέσω οπτικών ινών. Το θέμα είναι ότι αυτές οι οπτικές ίνες και τα οπτικά πακέτα, οι οπτικοί παλμοί, συναντιούνται σε κάποιο σημείο. Επομένως ορισμένα πρέπει να σταματήσουν και άλλα πρέπει να διέλθουν κατά προτεραιότητα. Από ό,τι αντιλαμβάνεστε είναι πάρα πολύ χρήσιμο και υπάρχουν μελέτες που καταδεικνύουν ότι με τον τρόπο αυτό θα μπορέσει να αυξηθεί ίσως και κατά χίλιες φορές η ταχύτητα των τηλεπικοινωνιακών δικτύων αν καταφέρναμε να σταματήσουμε με πλήρως οπτικό τρόπο αυτά τα πακέτα. Προς το παρόν η διόδευση των πακέτων στους μείζονες τηλεπικοινωνιακούς κόμβους, γίνεται με την μετατροπή αυτών των οπτικών παλμών σε ηλεκτρικούς, με τη διόδευσή τους από την μία οπτική ίνα στην άλλη ηλεκτρονικά και με την μετατροπή εκ νέου σε οπτικούς παλμούς. Όμως αυτή η διαδικασία καθυστερεί. Θα ήταν πολύ καλύτερα τα πράγματα, επειδή το φως είναι πιο γρήγορο, αν γινόταν πλήρως οπτικά. Να σταματάει δηλαδή το φως μέσα στην οπτική ίνα, να διέρχεται ένας άλλος οπτικός παλμός και στη συνέχεια να απελευθερώνεται ξανά.
Συμπερασματικά, πρακτικά αυτό σημαίνει καλύτερες υπηρεσίες στην επικοινωνία.


Σε ποιους άλλους τομείς θα μπορούσε να αξιοποιηθεί αυτή η μέθοδος;


Στους οραματιζόμενους εδώ και πολλές δεκαετίες θα έλεγα πλήρως οπτικούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Εδώ και πολλές δεκαετίες οι επιστήμονες προσπαθούν να αντικαταστήσουν τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές που χρησιμοποιούμε σήμερα, οι οποίοι έχουν ταχύτητες γύρω στα GHz και και αποθηκευτική μνήμη γύρω στα GB. Να αντικατασταθούν λοιπόν αυτοί οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και τα ηλεκτρόνια που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιπάκια από φωτόνια και να έχουμε πλήρως οπτικούς υπολογιστές, οι οποίοι θα έχουν ταχύτητες της τάξεως των THz, δηλαδή χίλιες φορές παραπάνω πιο γρήγορους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ή και εκατοντάδες THz, δηλαδή ίσως στην καλύτερη περίπτωση και 100 χιλιάδες φορές πιο γρήγορους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Δηλαδή φανταστείτε τι θα σημαίνει αυτό, θα είναι μία επανάσταση, αλλά αυτό το όραμα που έχουν οι επιστήμονες εδώ και δεκαετίες, κολλάει στο γεγονός ότι είναι πολύ δύσκολο να σταματήσεις το φως.


Ποιά είναι η γνώμη του Δρ. Κοσμά Τσακμακίδη για την έρευνα στην Ελλάδα


Παντού υπάρχουν καλά μυαλά. Πιστεύω ότι στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά ταλέντα, αλλά δεν αξιοποιούνται.


Γιατί όταν βρίσκονται στην Ελλάδα δεν προχωρούν, ενώ στο εξωτερικό διαπρέπουν; Είναι θέμα συνεργασιών; Θέμα νοοτροπίας;


Πριν από κάποια χρόνια ήμουν στην ανώτατη εκπαίδευση στην Ελλάδα. Το έχω ζήσει, το ξέρω. Είναι θέμα ευκαιριών.


Αν δεν χρηματοδοτηθεί η έρευνα, εάν δεν δίνονται ευκαιρίες σε μεγάλο πλήθος ερευνητών, είναι φυσιολογικό να υποτονήσει η έρευνα. Δεν μπορεί να προχωρήσει με δυναμικό τρόπο.


Εδώ στην Αγγλία δίνουν ευκαιρίες σε όλους. Ακόμα κι αν δεν είναι άριστος κάποιος, αν τον εμπιστευθούν και τον βοηθήσουν, αρχίζει σιγά σιγά να βγάζει τον καλύτερο εαυτό του.


Και τελικά μπορεί να σε εκπλήξει. Να παραγάγει αποτελέσματα που δεν πιστεύεις. Πιστεύω ότι σε γενικές γραμμές είναι θέμα ευκαιριών και χρηματοδότησης. Γι' αυτό και στην Ελλάδα κατά κάποιο τρόπο φυτοζωεί η έρευνα.


Σύντομο βιογραφικό:


Ο Κοσμάς Λάζαρου Τσακμακίδης γεννήθηκε ο 1979 στην Κομοτηνή. Φοίτησε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, από όπου το 2002 πήρε το πτυχίο του. Συνέχισε τις σπουδές του στην Αγγλία, λαμβάνοντας μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών το 2003 και διδακτορικό το 2009 και σήμερα εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Surrey ως ερευνητής.


Στη Βρετανία βραβεύθηκε ως ο καλύτερος φοιτητής του Πανεπιστημίου Surrey την περίοδο 2003-2006, ενώ έχει διακριθεί και βραβευθεί από διάφορους φορείς για το ερευνητικό του έργο. Αρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε πολλά επιστημονικά περιοδικά σε όλο τον κόσμο, ενώ το αποτέλεσμα της έρευνάς του για την παγίδευση του φωτός δημοσιεύτηκε και στις μεγαλύτερες παγκοσμίως εφημερίδες.


Δείτε και εδώ το βιογραφικό του.


Πηγή: ClopYPastE.gr - ClopYandPastE.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου