'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

ΕΚΛΟΓΕΣ 1902: Πλαστογραφία πρακτικού στα Καλάβρυτα

Σ
τον «Νεολόγον» της 24ης Νοεμβρίου 1902 δημοσιεύεται η ακόλουθη είδηση, η οποία και σήμερα ακόμη έχει ενδιαφέρον, πέραν του τυπικού ενδιαφέροντος, μιας ιστορίας από τα εκλογικά της περασμένης εποχής: 

«Η εν τω χθεσινώ "Νεολόγω" δημοσιευθείσα εν τη Τελευταία Ώρα τηλεγραφικώς, εξ Αθηνών, πληροφορία, ότι ο τέως πρωθυπουργός Αλ. Ζαΐμης αποτυγχάνει ως βουλευτής Καλαβρύτων, καθότι εβεβαιώθη ότι εις τον δήμον Παΐων, έλαβε ψήψους 200 ολιγωτέρας, ζωηράν παρήγαγε πάρα τω κοινώ εντύπωσιν και πολλά σχόλια και συζητήσεις επ' αυτού προεκάλεσε. Ιδιαίτατα δε μεγάλως ανησύχησαν οι Καλαβρυτινοί, οι οποίοι μέχρι της χθες εθεώρουν ως επιτυχόντα τον τέως πρωθυπουργόν, κ. Αλέξανδρον Ζαΐμην.
Εξ άλλου, όμως, εις άλλο μέρος εδημοσιεύομεν χθες την σειράν των κατά τα επίσημα προς την ενταύθα Νομαρχίαν αποτελέσματα, βουλευτών Καλαβρύτων, καθ' ην δεύτερος ως επιτυχών εφέρετο ο κ Ζαΐμης».
Έτσι δημιουργήθηκε σε όλους δυσπιστία για μίαν από τις δύο ειδήσεις της εφημερίδας που αναφέρονταν στον Αχαιό πολιτικό και την εκλογή του. «Πολλοί, πάντες σχεδόν αμφέβαλλον περί της εξ Αθηνών ειδήσεως περί αποτυχίας του κ. Ζαΐμη, τοσούτω μάλλον, καθ' όσον αύτη μετεβιβάζετο εξ Αθηνών, ενώ τα επίσημα ενταύθα πρακτικά αποτελεσμάτων τής εκλογής έφερον τον κ. Ζαΐμην δεύτερον επιτυχόντα. Ποία λοιπόν ειδησις ήτο η αληθής; Απέτυχεν όντως ο κ. Ζαΐμης ή μήπως άλλο τι έλαβε χώραν; Καθ' όλην την πρωίαν αι συζητήσεις περιεστρέφοντο επί του αντικειμένου τούτου και μόνον», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Οι αναγνώστες τού «Νεολόγου» μπορούσαν να διαπιστώσουν πως «αμφότεραι αι ειδήσεις ήσαν αληθείς και επέτυχε και απέτυχεν ο κ. Ζαΐμης».

 
 
Ήρχισαν να συρρέουν εις το πρωτοδικείον και να ζητούν πληροφορίες επί της διαδόσεως. (ότι είχε αποτύχει ο Αλέξανδρος Ζαΐμης στα Καλάβρυτα). Διημείβοντο τότε παντός είδους γνώμαι, και πλείστοι όσαι εξεφράζοντο υπόνοιαι επί της περί αποτυχίας διαδόσεως. Άλλοι έλεγον ότι ανεκαλύφθη λάθος, άλλοι ότι κατά λάθος αι ψήφοι του ΝΑΙ ανεγράφησαν εις το ΟΧΙ, άλλοι δε άλλα συναφή προς την αποτυχίαν. Περί την μεσημβρίαν έφθασαν και εισήλθον εις το γραφείον εις το οποίον διεσκέπτετο το συμβούλιον, ο εισαγγελεύς Εφετών κ. Γαλιατσας, ο άρτι προαχθείς εις πρόεδρον πρωτοδικών, κ. Καμπιώτης και ο εφέτης κ. Μερμήρας, οι οποίοι και έμειναν εις το συμβούλιον. Η επίσκεψις αυτή των ανωτέρω δικαστικών προσώπων επηύξησε τας υπονοίας των περιέργων περί αποκαλύψεως σοβαράς πράξεως. Δεν παρήλθον όμως ή ολίγα λεπτά τής ώρας και εγνώσθη πλέον ότι επρόκειτο περί αποκαλυφθείσης πλαστογραφίας των Πρακτικών επί του αποτελέσματος της επαρχίας Καλαβρύτων.
Τότε πλέον το ενδιαφέρον των περιέργων απεκορυφώθη, όπως ηύξησε και η συρροή αυτών εις το Πρωτοδικείον, ευθύς ως εγνώσθη η περί πλαστογραφίας είδησις εις τας οδούς και•τα καφενεία.
Όταν απήλθον από την διάσκεψιν του Πρωτοδικείου οι κ.κ. Γαλιάτσας, Μερμήρας και Καμπιώτης, απήλθον και πολλοί περίεργοι, διότι εκ της αποχωρήσεως αυτής επείσθησαν ότι η ανακήρυξις θα εγίνετο μετά μεσημβρίαν. Πολλοί, εν τούτοις, έμειναν μέχρι της 1ης μ.μ. ότε εξήλθον του γραφείου τα μέλη του συμβουλίου Πρωτοδικών δια να κατευθυνθούν εις τα σπίτια των.
Προηγουμένως ο πρόεδρος κ. Πηλείδης διέταξε τον ενωμοτάρχην, τον επικεφαλής της δυνάμεως χωροφυλακής να θέση φρουράν εις όλας τας θύρας του γραφείου του και να μην επιτρέψη εις κανένα να πλησίαση εις αυτάς.
Κατά την ανάγνωσιν των πρακτικών της επαρχίας Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, παρετηρήθη εις τι μέρος των πρακτικών του τμήματος του δήμου Παΐων ότι είχεν αποξεσθή ο αριθμός των ψήφων του κ. Αλεξάνδρου Ζαΐμη, αλλά εις τούτο το συμβούλιον δεν είχεν αποδώσει προσοχήν, διότι έγινεν από όλους η σκέψις ότι θα επρόκειτο περί διορθώσεως λάθους, εις το μέρος εκείνο του πρακτικού. Επειδή όμως εν τω μεταξύ είχε παρέλθη η ώρα, διεκόπη η συνεδρίασις του συμβουλίου την εσπέραν και επανελήφθη την πρωίαν την 23ης.
Ενώ εγίνετο η άρθροισις των ψήφων του Αλ. Ζαΐμη, παρετηρήθη ότι το άθροισμα έφερε τον άλλοτε πρωθυπουργόν, πέμπτον, κατά συνέπειαν πρώτον επιλαχόντα. Την τετάρτην θέσιν κατελάμβανεν κατ' αυτόν τον τρόπον ο μέχρι της στιγμής εκείνης θεωρούμενος ως επιλαχών Αριστόβουλος Σοφιανόπουλος.
Μόλις το Συμβούλιον ευρέθη προ τοιούτου αποτελέσματος εξητασε και πάλιν τα πρακτικά και εσταμάτησε προ του πρακτικού του τμήματος του δήμου Παΐων, εις το όποιον, την προηγουμένην είχε διαπιστώσει απόξεσιν του συνόλου των ψήφων του Αλ. Ζαΐμη.
Το Συμβουλιον των Πρωτοδικών, πεισθέν ότι η απόξεσις εις τους αριθμούς των ψήφων, που εδόθησαν εις τον Αλ. Ζαΐμη, εις τον δήμον Παΐων, εφανέρωνε θρασείαν πλαστογραφίαν, εζήτησεν από την Νομαρχίαν τα πρακτικά της επαρχίας Καλαβρύτων, τα όποια εν αντιγράφω είχαν υποβληθή και εις το συμβούλιον από τους δικαστικούς αντιπροσώπους.
Όταν τα πρακτικά, τα αποκείμενα εις την Νομαρχίαν και τα εις χείρας του Συμβουλίου Πρωτοδικών, παρεβλήθησαν προς άλληλα, κατεφάνη η θρασυτάτη πλαστογραφία εις το πρακτικόν της ψηφοφορίας εις τον δήμον Παΐων. Το προς τον Νομάρχην πρακτικόν ανέγραφεν ότι ο Αλέξανδρος Ζαΐμης έλαβεν εις τον δήμον Παΐων επί 682 ψηφοφορησάντων, ψήφους λεύκας 433, ενώ το προς το Συμβούλιον Πρωτοδικών πρακτικόν ανέγραφε ψήφους λεύκας 133, ο χώρος δε του χάρτου, επί του οποίου ανεγράφετο ο αριθμός των 133 ψήφων είχεν αποξεσθή, όπως επίσης και ο αριθμός της συνολικής αθροίσεως.
Το κείμενον του πλαστογραφηθέντος πρακτικού είχεν ως έξης αρχικώς, όσον άφορα το πλαστογραφηθέν μέρος: «... Ο Αλέξανδρος Ζαΐμης εις το ΝΑΙ έλαβε τετρακόσιους τριάκοντα τρεις (433), εις το ΟΧΙ διακοσίας τεσσαράκοντα εννέα (249) ψήφους».
Ο πλαστογραφήσας το πρακτικόν είχεν αποσβέσει τας λέξεις: «τετρακοσίας τριάκοντα τρεις (433), εις το ΟΧΙ διακοσίας τεσσαράκοντα εννέα (249)» και αντ' αυτών επί του αποξεσθέντος χώρου έγραψε και μάλιστα δι' άλλης μελάνης, τας λέξεις : «... εκατόν τριάκοντα τρεις (133), εις δε το ΟΧΙ πεντακόσιας τεσσαράκοντα εννέα (549)». Μετά την πλαστογραφίαν αυτήν του πρακτικού, ο πλαστογράφος επλαστογράφησε και το σύνολον του αθροίσματος των ψήφων, δια να σύμφωνη με την μετατροπήν που επέφερεν εις τους αριθμούς του κειμένου. Το πρακτικόν της Νομαρχίας, με το οποίον έγινεν η παραβολή, ανέγραψε τον αριθμόν 433 εις το ΝΑΙ και 249 εις το ΟΧΙ.
Και τα δύο πρακτικά έφερον τας υπογραφάς του δικαστικού αντιπροσώπου, των μελών της εφορευτικής επιτροπής και του διοικητικού Αντιπροσώπου
Μετά την αποκάλυψιν της πλαστογραφίας, διετάχθη η σύλληψις του δικαστικού αντιπροσώπου και των μελών της εφορευτικής επιτροπής, δια ν' αποδειχθή πώς έγινεν η πλαστογραφία, διότι εξηκριβώθη μεν η πλαστογραφία, δεν είχεν όμως αποδειχθή πώς είχε γίνει, αφού το σακκίδιον, εις το οποίον ήσαν τα πρακτικά, ουδέν σημείον παραβιάσεως του ισπανικού κηρού έφερε. Παραλλήλως το Συμβούλιον τών Πρωτοδικών είχε διαβιβάσει παράκλησιν προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, να γνωματεύση ποία πρακτικά θα έπρεπε να ληφθούν υπ' όψιν δια την ανακήρυξιν των βουλευτών.• 


dete.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου