'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

«Πανηπειρωτικό πόλεμο» ετοιμάζουν οι κτηνοτρόφοι αν πουληθεί η γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη ΑΕ

«Πανηπειρωτικό πόλεμο» ετοιμάζουν Ηπειρώτες αγρότες, αν πουληθεί η γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη ΑΕ, λόγω του σχεδίου εξυγίανσης της Αγροτικής Τράπεζας, η οποία κατέχει το 68% της εταιρείας. 

Μάλιστα, εκκρεμεί στα δικαστήρια αγωγή της Ενωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων εναντίον της ΑΤΕ ότι παράνομα απέκτησε, βάσει του καταστατικού, το 8% των μετοχών αγοράζοντάς τες από τις συνεταιριστικές ενώσεις Πωγωνίου, Κόνιτσας και Αρτας.

Η γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη ΑΕ ιδρύθηκε το 1963 από κτηνοτρόφους που χαρακτηρίστηκαν «κομμουνιστές» κι έβαλαν από 500 δραχμές. Πήραν 30 εκατομμύρια δραχμές δάνειο από την ΑΤΕ, η οποία αντί χρημάτων πήρε το 60% της επιχείρησης (σ.σ.: Συνεταιριστές θεωρούν ότι παράνομα παρακρατεί η ΑΤΕ και το 60% των μετοχών, λόγω αποπληρωμής δανείου και τόκων).

Το ζήτημα πώλησης της ηπειρώτικης γαλακτοβιομηχανίας τέθηκε ξανά μετά την παρουσίαση του σχεδίου για εξυγίανση της Αγροτικής Τράπεζας, που παρουσίασε ο Γιώργος Παπακωσταντίνου Παπακωνσταντίνου. Λόγω Μνημονίου, προβλέπει μεταξύ άλλων απεμπλοκή της ΑΤΕ από μη χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες και ρευστοποίηση επιχειρήσεων, παρότι η Δωδώνη ΑΕ είναι κερδοφόρα.Η «Δωδώνη» αγοράζει καθημερινά περίπου 48.000 τόνους αιγοπρόβειο γάλα και 25.000 τόνους αγελαδινό, απ' όλη την Ηπειρο.

Εξάγει σε 32 χώρες
Η μεγαλύτερη παραγωγή γάλακτος προέρχεται από την Πρέβεζα και την Αρτα, ενώ στα Ιωάννινα απασχολεί περισσότερους παραγωγούς. Σχεδόν 2.000 κτηνοτρόφοι της Πρέβεζας δίνουν το 40% του γάλακτος στη «Δωδώνη».«Η Δωδώνη είναι "φιλέτο". Χιλιάδες Ηπειρώτες, εκτός των κτηνοτρόφων, έχουν δουλειά εξαιτίας της "Δωδώνης"», τονίζει στην εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ" ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων, Μιχάλης Δήμας.«Εξάγει σε 32 χώρες. Αν κλείσει ή πωληθεί η Δωδώνη ΑΕ, για τον κτηνοτρόφο θα σημάνει πισωγύρισμα στη δεκαετία του '50. Η Δωδώνη χαράζει πολιτική τιμών στην Ελλάδα, παρά το καρτέλ», υποστηρίζει ο Γεράσιμος Λιώλης, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Κτηνοτρόφων και αντιπρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πρέβεζας.«Είναι κερδοφόρα, στηρίζει το εισόδημα του Ηπειρώτη και, αν έχουν σκοπό να μην την κρατήσουν, ας τη δώσουν στους φυσικούς μετόχους, τους κτηνοτροφικούς συνεταιρισμούς. Δίνει τις καλύτερες τιμές στον παραγωγό, παράγει υψηλής ποιότητας προϊόντα κι εξάγει από τη Δυτική Ευρώπη ώς την Αυστραλία», λέει ο Βαγγέλης Βαγγέλης, πρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αρτας-Φιλιππιάδας.Ο νομός Θεσπρωτίας παραδίδει περίπου 8.500 τόνους πρόβειο την ημέρα, λιγότερο γίδινο και ακόμη λιγότερο αγελαδινό στη Δωδώνη.«Αν προσπαθήσουν να την πουλήσουν, θ' αντιδράσουμε σθεναρά. Δεν θέλουμε να περάσει η Δωδώνη σε χέρια ιδιωτών ή εκτός Ηπείρου. Αν πρόκειται να πουληθεί, οι μετοχές να πάνε στους συνεταιρισμούς», λέει ο Χάρης Γκουλιούμης, πρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσπρωτίας και μέλος της διοίκησης της Δωδώνης ΑΕ. 


http://epirusgate.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου