'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

«Είμαστε σε κατάσταση πολέμου»...!!!

Αισιόδοξος ότι «μπορούμε να βγούμε νικητές» στη μάχη για την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας και για την έξοδο στις αγορές μετά το τέλος του 2011 εμφανίστηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργος Προβόπουλος, μιλώντας στην επιτροπή οικονομικών της Βουλής στο πλαίσιο συζήτησης επί της ενδιάμεσης έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδος για την νομισματική πολιτική του 2010.

Μιλώντας για το ύψος του χρέους σημείωσε ότι τέτοια ποσοστά συναντώνται μόνο σε περιόδους πολέμου. «Πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε πως είμαστε σε κατάσταση πολέμου. Και χρειάζεται μάχη - δύσκολη μάχη, επίπονη, διαρκείας» ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του κ. Προβόπουλου.

Τόνισε, επίσης, την ανάγκη να υπάρξει στοχαστική τήρηση του προγράμματος προσαρμογής, το οποίο πρέπει «ει δυνατόν να υπερακοντίζουμε, δίνοντας το σαφές μήνυμα πως βασίζουμε με ταχείς ρυθμούς».

Ο κ. Προβόπουλος δεν παρέλειψε, πάντως, να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση ειδικά για την έλλειψη στόχευσης στον τομέα της ανάπτυξης.


«Μιλάμε για τον τουρισμό, αλλά έχουμε ένα σχέδιο για το τι τουρίστες θέλουμε, για την προστασία περιβάλλοντος κλπ; Το ίδιο ισχύει και για άλλους κλάδους π.χ. για την ναυτιλία, ή την ενέργεια. Έχω την αίσθηση πως στο χώρο της ενέργειας, δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση για το τι θα γίνει τα επόμενα τρία χρόνια, να την ξέρουν οι ξένοι επενδυτές, ώστε να γνωρίζουν πού θα κινηθούν» ανέφερε ο διοικητής της ΤτΕ.


Ο Γιώργος Προβόπουλος επισήμανε, ακόμα, τη δεινή θέση στην οποία, κατά τον ίδιο, βρέθηκαν οι τράπεζες στην Ελλάδα λόγω της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής κυβέρνησης που οδήγησε και σε υποβάθμιση των ιδίων, αλλά και λόγω της απόσυρσης και «κατανάλωσης καταθέσεων» εκ μέρους των καταθετών, που ξεπέρασε τα 27,5 δισ. ευρώ - ένα ποσοστό που φθάνει το 11% των συνολικών καταθέσεων.


Κατά τον ίδιο τα χρήματα πρέπει να πάνε σε βιώσιμες εταιρίες που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας και όχι σε «σκοτωμένες», από τις οποίες τα χρήματα δεν πρόκειται ποτέ να επιστρέψουν πίσω.


Σε ερώτηση τέλος, εάν με τους υφιστάμενους φορολογικούς συντελεστές, είναι δυνατόν να επιτευχθεί ανάπτυξη, ο κος Προβόπουλος απάντησε πως οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές, είναι μεν ένας ανασταλτικός παράγων για τις επενδύσεις, όχι όμως κατ’ ανάγκην ο κυριότερος. 


zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου