'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

WikiLeaks: Αμηχανία της αμερικανικής πρεσβείας για την εκτέλεση Σαντάμ Χουσέιν.!!

Απόρρητο αμερικανικό διπλωματικό έγγραφο αποκαλύπτει την αμηχανία της πρεσβείας των ΗΠΑ όταν κάτω από τις δύσκολες συνθήκες της εκτέλεσης του πρώην προέδρου του Ιράκ Σαντάμ Χουσέιν, το 2006, ένας φρουρός ευχήθηκε να πάει "στην κόλαση".

Το έγγραφο αυτό που δημοσιοποιήθηκε από το WikiLeaks αναφέρει την συνάντηση, στις 6 Ιανουαρίου 2007, ανάμεσα στον αμερικανό πρεσβευτή στο Ιράκ Ζαλμάι Χαλιλζάντ και στον αντιεισαγγελέα του Ανώτατου Ποινικού Δικαστηρίου του Ιράκ Μουνκίτ αλ-Φαρούν, ο οποίος διηγείται με λεπτομέρειες την εκτέλεση την οποία παρακολούθησε.

"Το γεγονός ότι η ιρακινή κυβέρνηση δεν είχε ένα ξεκάθαρο και συντονισμένο σχέδιο για το πως θα πραγματοποιηθεί και ποιοι θα παρακολουθήσουν την εκτέλεση επειδή έγινε εσπευσμένα και υπό μεγάλη σύγχυση", επισημαίνεται στο έγγραφο με ημερομηνία 15 Ιανουαρίου 2007.


Ο αλ-Φαρούν τονίζει ότι λυπήθηκε τον Σαντάμ Χουσέιν όταν τον είδε να οδηγείται στις 30 Δεκεμβρίου στο χώρο εκτελέσεων "με καλυμμένο το κεφάλι, τα χέρια δεμένα και τρέμοντας ανεξέλεγκτα".


Ο ίδιος διηγείται ακόμα πως ένας από τους φρουρούς το πρώην προέδρου του είπε "να πάει στην κόλαση", λίγες στιγμές πριν ανέβει στην αγχόνη και τουλάχιστον δύο αξιωματούχοι της κυβέρνησης τον φωτογράφιζαν.


Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ένα ερασιτεχνικό βίντεο της εκτέλεσης προβλήθηκε από τις τηλεοράσεις όλου του κόσμου.


Στη διάρκεια της συνάντησης, ο Χαλιλζάντ εξέφρασε την ανησυχία για την πιθανότητα οι υποστηρικτές του Σαντάμ να "χρησιμοποιήσουν την εκτέλεσή του ως δικαιολογία για να καταδικάσουν τη δίκαιη δίκη του".


"Επίσης πολλοί άνθρωποι που ήταν ικανοποιημένοι βλέποντας τον Σαντάμ ενώπιον του δικαστηρίου, αισθάνθηκαν νευρικότητα από την διαδικασία της εκτέλεσή τους", προστίθεται στο έγγραφο.


Ο αμερικανός πρεσβευτής αναρωτιέται για το αν ήταν σωστό ο Σαντάμ να εκτελεστεί την ημέρα που αρχίζει το Εϊντ ελ-'Αντχα, μια από τις σημαντικότερες γιορτές του Ισλάμ.


http://www.lamiareport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου