'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Σάββατο, 8 Ιανουαρίου 2011

Η φαλάκρα «οφείλεται σε αναστρέψιμη δυσλειτουργία των βλαστικών κυττάρων!!!!

Η
ανδρογενής αλωπεκία οφείλεται σε αδυναμία των βλαστικών κυττάρων να δώσουν λειτουργικά θυλάκια και τρίχες, και αυτό το... πρόβλημα είναι πιθανώς αναστρέψιμο, υποστηρίζουν ερευνητές με κύρος στη μελέτη της φαλάκρας 

 -πρόκειται για την ομάδα ενός δερματολόγου ελληνικής καταγωγής, που πριν από τρία χρόνια είχε καταφέρει να δημιουργήσει τριχοθυλάκια.

Οι θύλακες των τριχών είναι γνωστό ότι σχηματίζονται από
πρόδρομα κύτταρα, τα οποία με τη σειρά τους προέρχονται από βλαστικά κύτταρα δέρματος (τα βλαστικά κύτταρα είναι εντελώς αδιαφοροποίητα, ενώ τα πρόδρομα κύτταρα αποτελούν το επόμενο στάδιο στη διαδικασία διαφοροποίησης και εξειδίκευσης).


Η ανδρική αλωπεκία φαίνεται να οφείλεται σε αδυναμία των βλαστοκυττάρων να εξελιχθούν σε πρόδρομα κύτταρα, αναφέρει η ομάδα του Γιώργου Κωτσαρέλη, καθηγητή Δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια.


H έρευνα δημοσιεύεται στο Journal of Clinical Investigation.

Περίπλοκος μηχανισμός

Η ανδρογενής αλωπεκία εμφανίζεται συχνότερα σε άνδρες αλλά πλήττει και γυναίκες, ή ακόμα και συγγενικά είδη όπως ο χιμπατζής και ο ουραγκοτάγκος.


Λόγω μιας αδιευκρίνιστης ευαισθησίας στα ανδρογόνα, την ομάδα ορμονών στην οποία ανήκει και η τεστοστερόνη, τα θυλάκια των τριχών σε ορισμένες περιοχές του κεφαλιού συρρικνώνονται, παράγουν ασθενικές τρίχες και τελικά φαίνονται να εξαφανίζονται.


Η ομάδα του Δρ Κωτσαρέλης υποψιαζόταν ότι η αδυναμία σχηματισμού φυσιολογικών τριχοθυλάκιων οφειλόταν σε πρόβλημα είτε των βλαστικών είτε των πρόδρομων κυττάρων.


Για να διερευνήσει το θέμα, εξέτασε άνδρες που υποβάλλονται σε μεταμόσχευση μαλλιών και συνέκρινε τα θυλάκια στα φυσιολογικά και τα γυμνά σημεία του κεφαλιού.


Οι εξετάσεις έδειξαν ότι στις περιοχές από όπου έχουν πέσει οι τρίχες ο αριθμός των βλαστοκυττάρων παρέμενε φυσιολογικός, ενώ τα πρόδρομα κύτταρα ήταν αισθητά μειωμένα.


«Το γεγονός ότι υπάρχουν φυσιολογικοί αριθμοί βλαστικών κυττάρων στο γυμνό δέρμα μάς δίνει την ελπίδα ότι μπορούμε να ενεργοποιήσουμε εκ νέου τα βλαστικά κύτταρα» είπε ο Κωτσαρέλης στο BBC.


Ίσως έχουμε λόγους να εμπιστευτούμε την αισιοδοξία του ερευνητή: το 2007, είχε αναφέρει στο περιοδικό Nature ότι κατάφερε να δημιουργήσει νέα τριχοθυλάκια σε πειραματόζωα ενεργοποιώντας μια ομάδα πρωτεϊνών που ονομάζονται Wnt. http://dete.gr/news.php?article_id=20410

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου