Μια νέα εγκατάσταση του Κώστα Βαρώτσου εγκαινιάστηκε σε εξωτερικό χώρο της ιστορικής Βιβλιοθήκης της πόλης
Στο Κάιρο ο Κώστας Βαρώτσος είχε πάει μόνο μια φορά πριν από πολλά χρόνια, επειδή τον ενδιέφεραν οι πυραμίδες. Αρρώστησε και άργησε πολύ να ξαναπάει. Η επιστροφή έμελλε να γίνει με- τι άλλο;- ένα έργο. Σε μια χώρα με «βαριά μουσουλμανική κουλτούρα», όπως λέει ο...
ίδιος, αποφάσισε να επανέλθει με μια εικαστική παρέμβαση που είναι σαν να γεννιέται από τον ίδιο τον τόπο που τη φιλοξενεί.
Ο καλλιτέχνης δέχτηκε πρόταση τα εγκαινιάσει μόνιμο έργο του σε εξωτερικό χώρο της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας στο πλαίσιο του 5ου Διεθνούς Συμποσίου για τη Γλυπτική με Φυσικά Υλικά: «Η σκέψη μού ήλθε αυθόρμητα:θα κάνω ένα μισοφέγγαρο». Εξι μήνες διήρκεσε η κατασκευή της σιδεριάς και της βάσης του έργου, ενώ ο ίδιος και οι συνεργάτες του έσπευσαν στον χώρο για να τοποθετήσουν το γυαλί στην ύψους 3 μέτρων εγκατάσταση, η οποία βρήκε τη θέση της την 1η Ιουλίου.
Αρχικώς ο Κώστας Βαρώτσος είχε έντονες επιφυλάξεις για την υποδοχή του έργου. Εξατμίστηκαν όμως μόλις ήλθε αντιμέτωπος με μια ανταπόκριση που δεν τη φανταζόταν ποτέ. «Είδα γυναίκες που φορούσαν μπούρκα να χαϊδεύουν το έργο, να θέλουν να φωτογραφηθούν μαζί του, άκουσα σχόλια που επιβεβαίωσαν ότι το συγκεκριμένο έργο λειτουργεί στον χώρο εκατό τοις εκατό» εξηγεί ο καλλιτέχνης ο οποίος, αν και είναι ένας από τους πιο κοσμογυρισμένους έλληνες δημιουργούς, με εικαστικές παρεμβάσεις σε πολλά σημεία του πλανήτη, στην Αίγυπτο δεν είχε εκθέσει ποτέ: τα βήματά του δεν τον οδηγούσαν σε έναν τόπο με «βαριά μουσουλμανική κουλτούρα». Και την ένιωσε στο πετσί του σε διάφορες φάσεις δημιουργίας του έργου. Οπως όταν γνώρισε μια νεαρή εικαστική επιμελήτρια η οποία κυκλοφορούσε με το Κοράνι σε περίοπτη θέση στο αυτοκίνητό της.
Π αρά το χάσμα μεταξύ των δύο πολιτισμών πάντως, ο Κώστας Βαρώτσος δεν αντιμετώπισε δυσκολίες συνεννόησης με τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάστηκε. Δηλώνει δε υπερήφανος για αυτό το μισοφέγγαρο. Ο λόγος; «Κατάφερα να συμβάλω στη δημιουργίας μιας τοπικής πολιτισμικής παραγωγής:το έργο να εκφράζει την Αίγυπτο και όχι εμένα, καθώς εγώ δεν είμαι τίποτε άλλο παρά μόνο το μέσο».
Δεν είναι αυτό το πρώτο «φεγγάρι» του Βαρώτσου. Το 1996 ο καλλιτέχνης είχε δημιουργήσει ένα άλλο φεγγάρι, αφιερωμένο στον Πιερ-Πάολο Παζολίνι, στη Ρώμη, την «πύλη της Ανατολής», όπως την αποκαλεί ο ίδιος. Τη νέα δημιουργία του αποφάσισε να την αφιερώσει σε έναν ποιητή έντονα συνδεδεμένο με το ελληνικό παρελθόν της Αλεξάνδρειας, τον Κωνσταντίνο Καβάφη: καθώς σήμερα η πόλη δεν διατηρεί, σύμφωνα με τη γνώμη του, το παραμικρό ίχνος της παλιάς γοητείας της, θέλησε να αποτίσει έναν φόρο τιμής στην Αλεξάνδρεια του παρελθόντος. Η πόλη, άλλωστε, θα σε ακολουθεί...
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ
tovima
ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΣΤΟ: http://ksipnistere.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου