'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

Απέτυχε η Αγροτική Τράπεζα στο τεστ αντοχής

Κόπηκε η Αγροτική Τράπεζα στο τεστ αντοχής των 91 ευρωπαϊκών τραπεζών που συμμετείχαν στην αξιολόγηση της επιτροπής Ευρωπαϊκών Αρχών Τραπεζικής Εποπτείας, μαζί με άλλες 6 τράπεζες από την Ισπανία αλλά και τη Γερμανία.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες, δύο περνούν οριακά ενώ οι υπόλοιπες σημειώνουν καλές επιδόσεις.

Οι ελληνικές τράπεζες που συμμετέχουν είναι η Εθνική, η Alpha, η Eurobank, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η Αγροτική και οι Marfin και Κύπρου.

Στη Γαλλία ανακοινώθηκαν τα επίσημα αποτελέσματα όπου και οι τέσσερις τράπεζες πέτυχαν στο τεστ.

Όπως μεταδίδει το BBC, μαζί με την Αγροτική, απέτυχαν άλλες έξι τράπεζες, πέντε από αυτές είναι Ισπανικές και μια γερμανική.

Συνολικώς, 91 επιλεγμένες από τον "Ευρωπαϊκό Οργανισμό Τραπεζικής Εποπτείας" μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες υποβλήθηκαν στο συγκεκριμένο τεστ, για να διαπιστωθούν προκαταβολικά οι συνθήκες λειτουργίας τους, εάν προκύψει μία μεγάλη δημοσιονομική κρίση.

Εξετάστηκαν, δηλαδή, τα ίδια κεφάλαιά τους, οι επισφάλειες τους (τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους), η κεφαλαιακή τους επάρκεια εν γένει και η έκθεσή τους σε "τοξικά" παράγωγα προϊόντα, όπως τα κρατικά ομόλογα από χώρες με σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Παπακωνσταντίνου: “Θετικά τα αποτελέσματα του τεστ”

"Θετικά" χαρακτηρίζει ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής για τις ελληνικές τράπεζες και επισημαίνει σε δήλωσή του ότι "το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μπορεί να ανταπεξέρχεται ακόμα και σε συνθήκες πολύ δυσκολότερες από τις σημερινές".

Παράλληλα, καλεί εκ νέου τις τράπεζες "να προχωρήσουν σε ενέργειες και στρατηγικές κινήσεις που ενδυναμώνουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια και τις ενισχύουν σε ένα πλαίσιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος".

Ειδικά, πάντως, για την Αγροτική Τράπεζα, η οποία "κόπηκε" στα συγκεκριμένα τεστ, σε ανακοίνωση του υπουργείου επισημαίνεται ότι το Δημόσιο "ως βασικός μέτοχος της τράπεζας, προτίθεται να ενισχύσει την κεφαλαιακή της επάρκεια συμμετέχοντας σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, μετά από έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής".

Από την πλευρά της η ΑΤΕ, πρέπει να προτείνει ένα σχέδιο αντιμετώπισης των αδυναμιών που εμφανίστηκαν στα τεστ μέσα σε δύο μήνες και να το υλοποιήσει, σε συμφωνία με την Τράπεζα της Ελλάδος, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2010

ΠΗΓΗ: http://cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου