'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

«Οι Έλληνες επιστρέφουν στην σκληρή καθημερινότητα»...

Το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας από τη χρεοκοπία, μπήκε σε εφαρμογή με ιδιαίτερο μένος. Και καθώς η κυβέρνηση κόβει τις δαπάνες και ανεβάζει τους φόρους, το έλλειμμα όντως μειώνεται. 
 
Όμως οι δουλειές εξαφανίζονται, τα καταστήματα κλείνουν, και στους δρόμους επικρατεί κατάθλιψη, γράφει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press, σε αναλυτική ανταπόκρισή του από την Αθήνα και συνεχίζει:
Στην ΕΕ αρέσει αυτή η άμεση δράση για τη μείωση του ελλείμματος. Λίγοι όμως είναι οι Έλληνες που....
το γιορτάζουν. Οι περισσότεροι προβλέπουν ένα φθινόπωρο γεμάτο απεργίες και διαδηλώσεις, καθώς όσοι μπόρεσαν και πήγαν διακοπές, επιστρέφουν σε μια σκληρή καθημερινότητα.
 
Στα χαρτιά, το σχέδιο πέτυχε. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, το έλλειμμα του προϋπολογισμού μειώθηκε κατά 39.7%, λίγο καλύτερα από τον αρχικό στόχο. Η ΕΕ, που ζήτησε αυστηρές περικοπές ως αντάλλαγμα για τα δάνεια της διάσωσης, γουργουρίζει από ικανοποίηση. Όπως ανακοίνωσε τη Πέμπτη που μας πέρασε, οι προσπάθειες της Ελλάδας είναι πραγματικά «εντυπωσιακές».
 
 Οι μαγαζάτορες όμως δεν είναι καθόλου εντυπωσιασμένοι. Οι καταναλωτές, λένε, έσφιξαν τα ζωνάρια τους και δεν αγοράζουν παρά μόνο τα απαραίτητα. Οι υψηλοί φόροι και οι περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων έχουν επηρεάσει την οικονομία. «Παλιά έρχονταν οι δημόσιοι υπάλληλοι και αγόραζαν ένα διπλό εσπρέσσο και κάτι φαγώσιμο. Τώρα περιορίζονται σε ένα μονό εσπρέσσο και σε ένα φθηνό σάντουιτς», λέει ο Κ. Γαρυφάλλου που λειτουργεί ένα καφέ κοντά στη πλατεία Συντάγματος, στη περιοχή όπου εδρεύουν αρκετά υπουργεία και δημόσιες υπηρεσίες. 
 
Ακόμη και μικρές αλλαγές στις καταναλωτικές δαπάνες, 50 λεπτά λιγότερα για κάθε πελάτη την ημέρα, μπορεί να μεταφρασθούν σε απώλειες εσόδων έως και 4.000 ευρώ το μήνα για το μαγαζί του. «Κανένας δεν μπορεί να αντέξει μια τέτοια ζημιά…», λέει.

Υπό το βάρος ενός τεράστιου χρέους, η Ελλάδα αναγκάστηκε να ζητήσει δανειακή βοήθεια από το ΔΝΤ και τα κράτη της ΕΕ που ανήκουν στην ΟΝΕ, έτσι ώστε να αποφύγει τη παύση πληρωμών.
 
Ως αντάλλαγμα για τη βοήθεια αυτή, η κεντροαριστερή κυβέρνηση της χώρας έβαλε σε εφαρμογή ένα αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας που μειώνει τους μισθούς των 700.000 δημοσίων υπαλλήλων, κόβει τις συντάξεις, ανεβάζει τους φόρους, και αλλάζει τους κανόνες τόσο στο ασφαλιστικό όσο και στα εργασιακά. Ο κύριος στόχος είναι να πέσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο 8.1% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του χρόνου. Σήμερα είναι 13.6%, τέσσερις φορές περισσότερο από το όριο για τα κράτη μέλη της ευρωζώνης.
 
Το πρώτο πακέτο δανείων του τριετούς προγράμματος (αξίας 110 δισ.) έφτασε στην Ελλάδα τον Μάιο, μια μόλις ημέρα πριν η Αθήνα αναγκαστεί να κηρύξει χρεοκοπία λόγω ληξιπρόθεσμων χρεών. Η ΕΕ ενέκρινε ένα δεύτερο πακέτο για τον Σεπτέμβριο. Μέχρι τότε όμως, θα έχουν κλείσει και άλλα καταστήματα στους κεντρικούς δρόμους της ελληνικής πρωτεύουσας. Εκτός από το κλείσιμο των μαγαζιών, οι τράπεζες είναι όλο και πιο διστακτικές στο να χορηγήσουν δάνεια. Για πολλές επιχειρήσεις, αυτό σημαίνει κίνδυνο. Όπως ρωτάει η Γεωργία Μπρεζάτη, ιδιοκτήτρια μπουτίκ στη πολυσύχναστη οδό Ερμού, «Έχετε δει όλα τα `ενοικιάζεται` στο κέντρο;» Σύμφωνα με το Εμπορικό Επιμελητήριο, στη οδό Ερμού έχει ήδη  βάλει λουκέτο το 15% των εμπορικών μαγαζιών.

Μια πρόσφατη έρευνα του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, αποκάλυψε πως το 86% των 523 επιχειρήσεων που ερωτήθηκαν, δήλωσαν πως πάσχουν από ρευστότητα, ενώ ένα συντριπτικό 93% υπέστη πτώση τζίρου λόγω της κρίσης. Ο επικεφαλής του Επιμελητηρίου Κωνσταντίνος Μίχαλος κατηγορεί τη κυβέρνηση επειδή όπως λέει, εφαρμόζει πολιτικές που περιορίζονται μόνο «…στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των δανειστών μας, αγνοώντας τα τεράστια προβλήματα στη αγορά και γενικότερα στη κοινωνία». Πολλοί οικονομολόγοι θεωρούν πως η έμφαση που δόθηκε στη λιτότητα μπορεί να είναι λάθος, και πως στο τέλος η αποπληρωμή των δανείων θα είναι ακόμη πιο δύσκολη λόγω της μη ανάπτυξης.
 
Οι επιχειρήσεις στο κέντρο της Αθήνας υποφέρουν επίσης από τις συχνές απεργίες, και τις πολλές φορές βίαιες διαδηλώσεις, όπως τη περασμένη άνοιξη, όταν εξαγριωμένοι πολίτες βγήκαν στους δρόμους  για να διαμαρτυρηθούν για τη λιτότητα, κόβοντας τη κυκλοφορία στο κέντρο επί πολλές ώρες. Οι καταστηματάρχες αναγκάζονται πολλές φορές να κλείσουν και να σφραγίσουν τις βιτρίνες τους, προκειμένου να τις προστατέψουν από τις πέτρες και τις μολότοφ που πετούν οι διαδηλωτές, ενώ οι πελάτες αποφεύγουν να πλησιάσουν.
 
Τον περασμένο Μάιο, τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, όταν παγιδεύτηκαν σε μια τράπεζα που πυρπολήθηκε από διαδηλωτές. Η οδός Σταδίου, όπου ήταν η συγκεκριμένη τράπεζα, είναι και η πλέον πληγείσα οδός όσον αφορά σε λουκέτα καταστημάτων. Το 25% από αυτά έχουν κλείσει.
Η Γεωργία Μπρεζάτη, που για πρώτη φορά φέτος δεν μπόρεσε να πάει σε θερινές διακοπές, κράτησε το κατάστημά της ανοιχτό όλο το καλοκαίρι, αλλά σπάνια έβλεπε πάνω από δυο πελάτες την ημέρα. Όπως λέει, η επιχείρηση της μάλλον θα επιβιώσει διότι είναι ιδιοκτήτρια του μαγαζιού, όμως πολλές γειτονικές της επιχειρήσεις που νοικιάζουν τους χώρους τους, είναι έτοιμες να κλείσουν.
Όπως λέει ο Παναγής Καρέλας, επικεφαλής της Ένωσης Εμπόρων της Αθήνας, τα σφραγίσματα θα συνεχισθούν. «Υπάρχει κλίμα ανασφάλειας που επηρεάζει το τζίρο και που σημαίνει πως οι επιχειρηματίες, μικροί και μεγάλοι, δεν τολμούν να επενδύσουν στο μέλλον. Άρα, πιο πολλές επιχειρήσεις κλείνουν και πιο πολλοί υπάλληλοι απολύονται», λέει.
Η ανεργία χτύπησε 12% τον Μάιο, ενώ τον Απρίλιο ήταν 11.9%.  Το φθινόπωρο αναμένεται δύσκολο, με τη κυβέρνηση να προγραμματίζει χαλάρωση των κρατικών ελέγχων στη παραγωγή ενέργειας, ιδιωτικοποίηση των μη κερδοφόρων κρατικών επιχειρήσεων,  και απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων που μειώνουν τη παραγωγικότητα. Τα συνδικάτα από τη πλευρά τους έχουν υποσχεθεί ακόμη περισσότερες απεργιακές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις, που θα αυξήσουν τον πόνο…

Από:  http://www.antinews.gr
ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΣΤΟ:   http://hassapis-peter.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου