'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Τα...laptop στην υπηρεσία των φυλών του Αμαζονίου!

Ο αρχηγός των Σουρούι κοιτάζει τη Γη να περιστρέφεται μπροστά του. Με τη βοήθεια του Google Earth μπορεί εύκολα να μεταβεί από τη μία ήπειρο στην άλλη. Ο Αλμίρ Ναραγιαμόγκα, γεννημένος σε καλύβα με πάτωμα το χώμα των τροπικών του Αμαζονίου πριν από 35 χρόνια, κάνει ζουμ στην εικόνα σ' ένα καλογραμμένο πράσινο τρίγωνο καταμεσής στο καφετί.

«Αυτός είναι ο τόπος μας, 2.428 τ.χλμ. τροπικού δάσους» -περιοχή τριπλάσια της Ν. Υόρκης, πατρίδα 1.300 ατόμων, που αποτελούν τη φυλή των Σουρούι. Είναι η Terra Indigena Sete de Setembro, στη ΒΔ Πολιτεία της Βραζιλίας Ροντόνια, που πήρε την ονομασία της από την ημερομηνία πρώτης επαφής των αυτοχθόνων με τον «έξω κόσμο», την 7η Σεπτεμβρίου 1969. Από τα τότε 5.000 άτομα της φυλής επέζησαν μόνον 250, θύματα οι περισσότεροι της ανεμοβλογιάς.

Αγώνας κατά της αποψίλωσης του δάσους με όπλο την τεχνολογία.

Σήμερα οι Σουρούι διεξάγουν αγώνα κατά της αποψίλωσης του δάσους της φυλής με υπερσύγχρονα ηλεκτρονικά όπλα. Και θα είναι οι πρώτοι αυτόχθονες που θα πληρωθούν για να διατηρήσουν τη φύση τους. Ως σύμβουλοι έχουν επιστρατευθεί μη κυβερνητικές οργανώσεις, επενδυτές τραπεζών, δικηγόροι, κι ο νέος αρχηγός πιστεύει πως πρέπει να ενωθούν τεχνολογία και παράδοση για να επιζήσει ένας τέτοιος λαός. Πρόκειται για ένα πείραμα με απροσδιόριστη έκβαση, τόσο για τους ίδιους όσο και για τον υπόλοιπο κόσμο.

Ένας άνθρωπος που ζει σε δύο κόσμους!

Ο Αλμίρ Σουρούι ζει σε δύο διαφορετικούς κόσμους. Στον έναν έχει δύο συζύγους, μία στην πόλη Κακοάλ, άλλη στο Πόρτο Βέλχο και συνολικώς πέντε παιδιά και σπίτια με κήπο. Εκεί είναι ένα είδος υπ. Εξωτερικών των λαών του Αμαζονίου. Εχει ταξιδέψει σε 26 χώρες και στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη, στη σύνοδο κορυφής της Κοπεγχάγης για το κλίμα, έχει επισκεφθεί ακόμη και τον πρίγκιπα Κάρολο. Πέρσι το βραζιλιάνικο περιοδικό «Εποκα» τον αναγόρευσε έναν από τους διασημότερους Βραζιλιάνους μαζί με τον Πελέ και τον Π. Κοέλιο.

Ο άλλος κόσμος είναι η Λαπετάνα, το χωριό του στην προστατευόμενη περιοχή. Τόπος γέννησής του, που τον εξέλεξε αρχηγό στα 17 του, ίσως επειδή ήταν κι ο πατέρας του αρχηγός, ίσως επειδή αισθάνθηκαν την ιδιαίτερη φύση και δύναμή του. Εκεί η τοπική κουζίνα προσφέρει σκουλήκια, ο ηλεκτρισμός ήρθε μόλις πριν από τέσσερα χρόνια και στις γιορτινές μέρες ο κόσμος στολίζεται με φτερά εξωτικών πουλιών και βάφει πρόσωπο και σώμα με σχέδια από γραμμές και τελείες.

Μόνη ελπίδα για επιβίωση ο συνδιασμός τεχνολογίας & παράδοσης

Ο Αλμίρ ήταν ο πρώτος από τη φυλή του που σπούδασε. Βιολογία το αντικείμενο των σπουδών του αλλά η απομόνωση από τους συμφοιτητές του τον οδήγησε στα ηλεκτρονικά μέσα. Επόμενο στάδιο η μάχη εναντίον του αναπτυξιακού προγράμματος «Πλαναφλόρα» της Παγκόσμιας Τράπεζας, που σχεδίαζε φράγματα, αυτοκινητόδρομους και οικισμούς στην περιοχή των Σουρούι χωρίς την έγκρισή τους. Τα ένδικα μέσα και η δημοσιότητα κέρδισαν τη μάχη! Τότε ο Αλμίρ κατάλαβε πως η φυλή του θα επιζήσει μόνον εάν συνδυάσουν τεχνολογία & παράδοση.

Σήμερα με τη βοήθεια του κινεζο βραζιλιάνικου δορυφόρου CBERS ΙΙΙ παρακολουθούν την περιοχή τους μέσω Η/Υ για εισβολείς και λαθραίες αποψιλώσεις και ανακάλυψαν και το πρόγραμμα του ΟΗΕ REDD (για τη μείωση των αερίων εκπομπών λόγω αποψίλωσης δασών σε αναπτυσσόμενες χώρες). Ο νέος αρχηγός, με τη συμβολή πάντοτε των ηλεκτρονικών μέσων, απευθύνθηκε σε άτομα με καίρια πόστα που είχαν δηλώσει ενάντιοι της καταστροφής των τροπικών δασών και τους κάλεσε να βοηθήσουν.

Εάν τα πράγματα πάνε καλά, το REDD θα μπορούσε να ξαναδώσει στους αυτόχθονες την περηφάνια τους, ώστε ο κόσμος να τους λαμβάνει σοβαρά υπ' όψιν του. Τότε οι Σουρούι θα μπορούσαν ν' αποτελέσουν πρότυπο για τον τρόπο που οι αυτόχθονες διαβιούν από και με το δάσος τους.



http://newscity1.blogspot.com/
ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΣΤΟ:   http://stakarfia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου