'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Νέα υπόθεση σύγχρονου δουλεμπορίου-γιγαντιαία αστυνομική επιχείρηση στην Αυλώνα

Για άλλη μια φορά, υπόθεση σύγχρονου δουλεμπορίου έρχεται να σοκάρει την κυπριακή κοινή γνώμη. 

 Η γιγαντιαία επιχείρηση της Αστυνομίας που  διεξήχθη μετά τα μεσάνυκτα στην νεκρή ζώνη στην περιοχή της Αυλώνας, στο πλαίσιο των προσπαθειών για πάταξη της εμπορίας ανθρώπων, έφερε τους αστυνομικούς μπροστά σε 32 αλλοδαπούς τρίτων χωρών, οι οποίοι εργάζονταν παράνομα κάτω από άθλιες συνθήκες. Η επιχείρηση διεξήχθη ύστερα από καταγγελίες για κακομεταχείριση αλλοδαπών, οι οποίοι ασχολούνται κυρίως με αγροτικές εργασίες. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, οι αλλοδαποί εργάτες υποχρεώνονταν να δουλεύουν πολύ περισσότερες ώρες από το κανονικό ενώ κατακρατούνταν παράνομα τα προσωπικά τους έγγραφα.
Η επιχείρηση
Η επιχείρηση άρχισε γύρω στις 4:30, με τις έρευνες να διεξάγονται σε υποστατικά που ανήκουν σε ζεύγος από την Αυλώνα, στα οποία εντοπίστηκαν 27 αλλοδαποί άντρες διαφόρων εθνικοτήτων.  Ακολούθησαν έρευνες σε άλλα  υποστατικά που ανήκουν σε κάτοικο της περιοχής, εντός της νεκρής ζώνης. Εκεί  εντοπίστηκαν πέντε ακόμη αλλοδαποί, όλοι άντρες. Οι αλλοδαποί οδηγήθηκαν στον αστυνομικό σταθμό Περιστερώνας για εξακρίβωση στοιχείων και για λήψη καταθέσεων. Διαπιστώθηκε ότι 13 αλλοδαποί βρίσκονταν παράνομα στην Κύπρο.  Όπως αναφέρεται στην αστυνομική ανακοίνωση, στο παρόν στάδιο, λαμβάνονται, στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης, συνεντεύξεις από τους υπό αναφορά αλλοδαπούς για εξακρίβωση των συνθηκών εργοδότησης και διαβίωσής τους, ούτως ώστε να διαφανεί κατά πόσο στοιχειοθετούνται οποιαδήποτε αδικήματα, ενώ υπάρχει ο αναγκαίος συντονισμός με το Υπουργείο Εργασίας.  Στην όλη επιχείρηση έλαβαν μέρος μέλη της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, του Γραφείου Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων, του ΤΑΕ Λευκωσίας, του τοπικού αστυνομικού σταθμού, καθώς και λειτουργοί του Υπουργείου Εργασίας, ενώ οι έρευνες στη νεκρή ζώνη έγιναν με τη συνοδεία μελών των Ηνωμένων Εθνών.

Υπουργός Εργασίας
Σε δηλώσεις για το θέμα προέβη η Υπουργός Εργασίας, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, τονίζοντας ότι θα ακολουθηθούν οι νόμιμες διαδικασίες, εξετάζοντας ξεχωριστά την κάθε περίπτωση. Όπως είπε, αν διαφανεί ότι ''είναι θέμα μη καταβολής και μη δήλωσης στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων'' η σχετική διαδικασία θα γίνει από το ΤΚΑ. Από την άλλη, συνέχισε, αν είναι θέμα παράνομης εργοδότησης η Αστυνομία θα κινήσει τις διαδικασίες για ποινική δίωξη. Τέλος, η κ. Χαραλάμπους είπε ότι αν είναι θέμα συνθηκών διαβίωσης, αυτό ''θα το δούμε στα πλαίσια του ρόλου μας για να ελέγχουμε ότι τηρούνται οι όροι απασχόλησης και τα συμβόλαια με τα οποία δίνουμε την άδεια στους εργοδότες .

ΠΗΓΗ:    http://www.sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου