'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Η επένδυση στον Αστακό μεταναστεύει στην Αλβανία

Στις ελληνικές καλένδες περνά η πλέον διαφημιζόμενη επένδυση, η κατασκευή μονάδας για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας με τη μορφή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LPG).
 
Ο επενδυτής που δεν είναι άλλος από την κυβέρνηση του εμιράτου του Κατάρ, με επίσημη επιστολή προς την ελληνική πλευρά, γνωστοποιεί πως αποσύρει το ενδιαφέρον για την επένδυση στον Αστακό.
Δεν φαίνεται, όμως, να αποσύρει συνολικά το ενδιαφέρον από τη συγκεκριμένη επένδυση, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στόχος των εμίρηδων είναι να κατασκευάσουν μεν το έργο αλλά… στην Αλβανία.
Κατά τα φαινόμενα, το «ναυάγιο» επήλθε λόγω οικονομικής διαφωνίας ανάμεσα στην Ιταλία και το Κατάρ για την τιμή διάθεσης του υγροποιημένου αερίου. Η Ιταλία θα ήταν ο βασικός υποδοχέας του παραγόμενου έργου στον Αστακό και γι' αυτό προκρίνεται τώρα η λύση της Αλβανίας, που μειώνει την απόσταση και άρα το κόστος μεταφοράς.
Η είδηση για την «αποκαθήλωση» του Αστακού από επενδυτικό κέντρο δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία, καθώς εδώ και σημαντικό χρονικό διάστημα ήταν σαφές ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με την κατασκευή του έργου. Αυτό είχε αφήσει να εννοηθεί και ο αρμόδιος υπουργός σε θέματα Επενδύσεων, Χάρης Παμπούκης, διαρρέοντας ότι η «επένδυση» δεν θα προχωρούσε.

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, κατά την καθιερωμένη Ώρα του Πρωθυπουργού, αντιμετώπισε συντονισμένα πυρά στη Βουλή ειδικά από την αριστερή αντιπολίτευση,  η οποία στάθηκε πολύ στους κινδύνους που υπήρχαν από την επένδυση για το περιβάλλον.


Τότε, ο πρωθυπουργός σχεδόν φωτογράφισε την ουσιαστική ματαίωση του έργου, λέγοντας πως, αν η επένδυση κρινόταν αντιοικολογική, τότε ο ίδιος θα την ακύρωνε.


Προφανώς, πάντως πίσω από τα γεγονότα στον Αστακό κρύβεται έντονη πολιτική διαμάχη στο εσωτερικό της κυβέρνησης για το ποιος κατέχει την πρωτοκαθεδρία στον τομέα της προσέλκυσης επενδύσεων.

 
Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ο υφυπουργός Εξωτερικών, Σπύρος Κουβέλης, στην αρχή της προηγούμενης εβδομάδας, είχε αποστείλει επιστολή στο Κατάρ, της οποίας το περιεχόμενο συνοψιζόταν σε ένα απλό «η ελληνική πλευρά είναι απολύτως έτοιμη για την επένδυση».

Το συγκεκριμένο σχέδιο επένδυσης καθώς και η δραστηριότητα του κ. Κουβέλη - ο οποίος σύμφωνα με εκτιμήσεις εντάσσεται στον κύκλο των φίλων του αδελφού του πρωθυπουργού, Νίκου Παπανδρέου - είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις του υπουργού Επενδύσεων, Χάρη Παμπούκη.


Πλέον, το μεγάλο ζητούμενο για την ελληνική πλευρά είναι αν το πατατράκ του Αστακού θα επηρεάσει και τη συνολική επενδυτική προσπάθεια που καταβάλλει η Αθήνα να προσελκύσει επενδύσεις από το Κατάρ.
Η απόσυρση του ενδιαφέροντος για τον Αστακό δείχνει εν πρώτοις ότι οι εμίρηδες δεν θα έρχονταν στην Ελλάδα για να πετάξουν χρήματα και να μοιράσουν ρολόγια.
Θα έρχονταν στην Ελλάδα για να επενδύσουν και να κερδίσουν τα διπλά και τα τριπλά από την επένδυση τους. Αυτό τούς καθιστά αυτομάτως σκληρούς διαπραγματευτές.
Με αυτό ως γνώμονα και με δεδομένο ότι και η ελληνική πλευρά έχει συνυπογράψει με το αραβικό εμιράτο μη δεσμευτικά μνημόνιο οικονομικής συνεργασίας στη Νέα Υόρκη προ μηνός για επένδυση ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ στο Ελληνικό, τίθεται σαφές ζήτημα και για την ομαλή εξέλιξη αυτής της επένδυσης. 

http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=186305&cid=8

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου