'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Γιατί δεν θα πέσει ούτε ευρώ στην αγορά από τα 20 δισ. που δίνονται στις τράπεζες...!!!

Η επικείμενη υποβάθμιση από τη Fitch των ομολογιακών εκδόσεων των τραπεζών δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους να μην περάσει ούτε ένα Ευρώ στην πραγματική οικονομία από την παροχή εγγυήσεων ύψους 20 δισ Ευρώ του Υπουργείου Οικονομικών προς τις τράπεζες. 

Και αυτό διότι πρώτον για τα δάνεια ύψους 95 δις Ευρώ που έχουν ήδη λάβει οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να προσκομίσουν πρόσθετες εγγυήσεις της τάξεως των 7 δις Ευρώ. Έτσι το συνολικό ύψους των εγγυήσεων θα ανέλθει σε περίπου 145 δις Ευρώ από 138 δις Ευρώ που είναι σήμερα.

Δεδομένων των πρόσθετων καλύψεων 7 δις Ευρώ που θα απαιτηθούν λόγω υποβάθμισης ουσιαστικά θα απομείνουν 13 δισ Ευρώ εγγυήσεις για άντληση ρευστότητας από τις ελληνικές τράπεζες. Δεδομένου του haircut που υπάρχει στον υφιστάμενο οι τράπεζες δεν μπορούν να αντλήσεις περισσότερα από 9 δις Ευρώ δηλαδή κάτω από το μισό των εγγυήσεων που θα τους παρέχει το δημόσιο.

Όμως αυτό το ποσό δεν σημαίνει ότι μπει στην πραγματική οικονομία καθώς οι τράπεζες έχουν να αντιμετωπίσουν και τις λήγεις παλαιότερων ομολογιακών εκδόσεων που πρέπει να αποπληρώσουν.

Αυτό σημαίνει ότι τελικά θα απομείνουν ψίχουλα προς διάθεση αν όχι και τίποτα σε αντίθεση με αυτά που διατυμπανίζει το Υπουργείο Οικονομικών ότι δηλαδή ενισχύει τις τράπεζες για να πέσει φρέσκο χρήμα στην οικονομία. Άλλωστε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο ΥΠΟΙΚ κ. Γ Παπακωνσταντίνου παραδέχτηκε έμμεσα το πρόβλημα χρηματοδότησης καθώς ερωτώμενος για την ανάπτυξη ανέφερε ότι « ανάπτυξη σημαίνει χρηματοδότηση, χρηματοδότηση σημαίνει τράπεζες και οι τράπεζες και έχουν αδυναμία πρόσβασης στη διατραπεζική προς άντληση κεφαλαίων».

Επισημαίνεται ότι ακόμα και η πολυδιαφημισμένη πρόσβαση της ΕΤΕ στη διατραπεζική ουσιαστική αποτελεί ένα μύθο καθώς ναι μεν σε έκτακτη ανάγκη η τράπεζα μπορεί να χρησιμοποιήσει γραμμές δανεισμού αλλά το κόστος είναι τέτοιο που καθιστά απαγορευτική την πρόσβαση για συνήθη χρηματοδότηση


πηγή: newscode.gr
http://www.newsbomb.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου