'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Ποιός ευθύνεται για την εξάπλωση του HIV;;;!!!

Μπορεί τελικά να μην ήταν ο πληρωμένος έρωτας και η γρήγορη ανάπτυξη των πόλεων οι υπεύθυνοι για το ξεκίνημα του HIV και τη ραγδαία παγκόσμια εξάπλωσή του, αλλά οι γιατροί που έκαναν χρήση χρησιμοποιημένων συρίγγων στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα.

Αν κι είναι δύσκολο να γνωρίζουμε σίγουρα σήμερα, πάνω από 90 χρόνια μετά την εμφάνιση του ιού, δύο νέες έρευνες υπονοούν πως εκστρατείες για την εξάλειψη τροπικών ασθενειών στην Αφρική μπορεί να βοήθησαν τον HIV να αποκτήσει ένα πρώιμο έρεισμα στους ανθρώπους.


Κατά τους επιδημιολόγους, αυτό είναι ένα κλασικό παράδειγμα καλών προθέσεων που τελικά βγήκαν σε κακό. Έσωζαν ζωές. Απλώς δεν ήξεραν πως επίσης προετοίμαζαν την πανδημία του HIV.


Ο ιός μεταπήδησε από τους χιμπατζήδες στους ανθρώπους- από ιός ανοσοανεπάρκειας του πιθήκου (SIV) μεταμορφώθηκε σε HIV, δηλαδή σε ιό ανοσοανεπάρκειας του ανθρώπου - στην Κεντρική Αφρική στις αρχές του 1920. Το πιθανότερο είναι, κατά την εκτίμηση των επιστημόνων, ένας κυνηγός να μολύνθηκε από δάγκωμα ή γρατσουνιά κατά το κυνήγι δυτικά του ποταμού Ουμπάντζι, το σημερινό Κονγκό.


Κάτι που αποτελεί ακόμα θέμα συζήτησης είναι πώς μια ασθένεια που μεταδίδεται με το αίμα και προσβάλλει έναν μεταξύ ελαχίστων σε απομακρυσμένη περιοχή μπόρεσε να εξαπλωθεί στους πάνω από 33 εκατομμύρια ανθρώπους που είχαν μολυνθεί μέχρι το 2008 και να σκοτώσει 2 εκατομμύρια εξ αυτών.


Για να μπορέσει να απαντηθεί αυτό το ερώτημα, Καναδοί ερευνητές επιβιβάστηκαν σε ένα αεροπλάνο και μετέβησαν στην Κεντρική Αφρική, με στόχο να αναχαιτίσουν την εξάπλωση περισσότερων θανατηφόρων ιών -σαν αντιστάθμισμα του HIV- μεταξύ των κατοίκων των χωριών.


Οι ερευνητές μίλησαν με ηλικιωμένους που είχαν εκτεθεί στην επιδημία της ασθένειας του Ύπνου, που κατέκλυσε την περιοχή μεταξύ του 1936 και του 1950. Έκαναν μία πληθώρα ερωτήσεων, μεταξύ των οποίων αν τους είχε παρασχεθεί θεραπεία για την ασθένεια του Ύπνου- τότε μια επίπονη αξέχαστη σειρά από ενέσεις, σε περισσότερους από 900 ντόπιους.


Οι ερευνητές πήραν επίσης δείγματα αίματος. Επειδή οι κάτοικοι που πρωτομολύνθηκαν με HIV είναι σίγουρο πως σήμερα θα έχουν πεθάνει, αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθούν ο λιγότερο θανατηφόρος ιός της ηπατίτιδας C καθώς και κάποιος άλλος ιός που μεταδίδεται με το αίμα (ο λεμφοτρόπος ιός του ανθρώπινου κυττάρου Τ ή HTLV-1) σαν υπόδειγμα του πώς θα μπορούσε το HIV να μεταδοθεί ανεπανόρθωτα από τους Γάλλους τότε γιατρούς των αποικιών που θεράπευαν την ασθένεια του Ύπνου.


Βρήκαν κάτι εκπληκτικό: Αν ένας άνθρωπος είχε πάρει θεραπεία για την ασθένεια του Ύπνου πριν από το 1951, οι πιθανότητες να είχε μολυνθεί με ηπατίτιδα C τριπλασιάζονταν. Τα αποτελέσματα για τον HTLV-1 έδειχναν ακριβώς το ίδιο…


Διαβάστε αύριο τη συνέχεια…


Πηγή: Reuters Health


Το άρθρο επιμελήθηκαν οι:


Θ.Παλλαντζάς, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,
www.andrologia.gr

Ε.Ελευθερίου, Ψυχοθεραπεύτρια-Κλινική Θεραπεύτρια Σεξουαλικών Διαταραχών, συνεργάτιδα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,
www.andrologia.gr 


zougla.gr
madata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου