'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΡΑΤΟΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ.... !!!

ΤΗΝ ΩΡΑ που η κυβέρνηση υπερασπίζεται στην ολομέλεια της Βουλής τον νέο προϋπολογισμό, στις Βρυξέλλες υπογράφει έγγραφο του μνημονίου που θεωρεί «πολύ πιθανό» ο προϋπολογισμός του 2010 να αποτύχει και να χρειαστούν νέα μέτρα.


Παραδέχεται ως αιτία νέα γενιά κρυφών χρεών από οφειλές που δεν έχουν εξοφληθεί και δεσμεύεται να..... «τακτοποιηθούν» την άνοιξη του 2011.

Η κυβέρνηση δεσμεύεται επίσης να μη χρησιμοποιήσει ούτε ένα ευρώ για τη στήριξη των εισοδημάτων όσων επλήγησαν από τα έσοδα πώλησης ακινήτων και εταιρειών του Δημοσίου. Παράλληλα, έως το τέλος του έτους θα περάσει νόμο που θα ζητά από τον ασφαλισμένο να πληρώσει συμμετοχή όταν πηγαίνει στα επείγοντα των δημόσιων νοσοκομείων, ενώ δεσμεύεται και για νέα μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας το 2011.

Ολα αυτά περιλαμβάνονται σε 7σέλιδο κείμενο το οποίο αποτελεί την «περίληψη» του μνημονίου. Το κείμενο έγραψε η Κομισιόν και στη συνέχεια επεξεργάστηκαν εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών κάθε κράτους. Εχει οριστικοποιηθεί και η «εντολή» που δόθηκε από τις κυβερνήσεις είναι αύριο, Δευτέρα, να υπογραφεί ομόφωνα και χωρίς συζήτηση από τη σύνοδο των υπουργών Περιβάλλοντος.

Η εικόνα έχει ως εξής:

* Απόκλιση προϋπολογισμού του 2010. Στο κείμενο αναφέρεται ρητά ότι «το πιθανότερο είναι ο στόχος για το έλλειμμα του 2010 να μην επιτευχθεί» και δεσμεύει την κυβέρνηση ότι «η απόκλιση πρέπει να αντισταθμιστεί πλήρως στη διάρκεια του 2011». Σημειώνεται ότι ο υπό ψήφιση προϋπολογιασμός έχει έως βάση έλλειμμα στο 9,4% του ΑΕΠ για το 2010. Ως αιτίες αναφέρει την αναθεώρηση των στατιστικών στοιχείων σε συνδυασμό με την υστέρηση στην είσπραξη των εσόδων και άλλα προβλήματα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, «συμπεριλαμβανομένης της σώρευσης ληξιπρόθεσμων οφειλών» του Δημοσίου.

Πληρωμή οφειλών

Εως τον Μάρτιο του 2011 η κυβέρνηση μάλιστα καλείται να «τακτοποιήσει τις καθυστερούμενες οφειλές που συσσωρεύθηκαν τα προηγούμενα έτη». Ολα αυτά τη στιγμή που η κυβέρνηση στο εσωτερικό επαναλαμβάνει τη δέσμευσή της ότι η δημοσιονομική απογραφή έχει εξαφανίσει το τεράστιο αυτό πρόβλημα.

Σημειώνεται ότι σε άλλο έγγραφο της Κομισιόν εκτιμάται πως δεν θα έρθουν στα κρατικά ταμεία τα 1,3 από τα 14,3 συνολικά δισ. ευρώ που προβλέπει για το 2011. Ζητά μάλιστα παρακράτηση ενός ποσού κάθε μήνα έως τον Σεπτέμβριο και οριστική περικοπή του αν τα πράγματα δεν πάνε καλά...

* Υγεία. Ενώ τον Σεπτέμβριο η μόνη δέσμευση που είχε η Ελλάδα ήταν η συμβολή διεθνών εμπειρογνωμόνων για την αναδιάρθρωση του συστήματος υγείας, τώρα η Ελλάδα δεσμεύεται πέρα από την αύξηση της συμμετοχής του ασφαλισμένου με 5 ευρώ στις τακτικές υπηρεσίες εξωτερικών ιατρείων (ήταν 3 ευρώ) και για «επέκταση της συμμετοχής σε περίπτωση επίσκεψης σε υπηρεσίες επειγόντων περιστατικών».

Οι μισές «εντολές» του εγγράφου αφορούν την υγεία. Ζητείται η εκπόνηση, έως το τέλος Μαΐου 2011, λεπτομερούς έκθεσης σχετικά με τη «συνολική μεταρρύθμιση του συστήματος».

* Αποκρατικοποιήσεις. Πιστοποιεί την είσπραξη τουλάχιστον 7 δισ. ευρώ στην τριετία από αποκρατικοποιήσεις. Η Ελλάδα δεσμεύεται ότι «τα έσοδα από την πώληση περιουσιακών στοιχείων (ακίνητης περιουσίας και χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων) θα χρησιμοποιηθούν για την εξόφληση χρέους και δεν θα μειώσουν τις προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης». Δηλαδή, αν βρεθούν επιπλέον έσοδα (π.χ. από ενοικίαση ακινήτων), δεν μπορούν να υποκαταστήσουν φόρους ή περικοπές δαπανών. Υπενθυμίζεται ότι η τρόικα έχει ζητήσει την πώληση της κρατικής συμμετοχής σε Τ.Τ. και Τράπεζα Αττικής.

* Εως τον Μάρτιο πρέπει επίσης να θεσπιστεί νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τη διευκόλυνση σύναψης συμφωνιών παραχώρησης για τους περιφερειακούς αερολιμένες.

* Το ίδιο χρονικό περιθώριο δίδεται για τη σύσταση ανεξάρτητης ειδικής ομάδας εκπαιδευτικής πολιτικής, με στόχο την αύξηση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος.


Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΚΑΔΔΑ kaddim@enet.gr   -  ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
http://drymadesnews.blogspot.com/2010/12/blog-post_5986.html#more

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου