'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

«Αγοράζετε γαλλικά όπλα, σας δίνουμε δάνεια»!!!!

Το πρωί της Δευτέρας 13 Δεκεμβρίου, ο γενικός γραμματέας της Γαλλικής Προεδρίας κ. Κλοντ Γκεάν πέρασε το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου και συναντήθηκε με τον κ. Γιώργο Παπανδρέου.  

Το πρωθυπουργικό γραφείο έδωσε την παραπλανητική εξήγηση ότι ο στενός συνεργάτης του προέδρου της Γαλλίας ήρθε στην Αθήνα για συνομιλίες με τον κ. Παπανδρέου εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού, όμως, ο κ. Παπανδρέου συζήτησε με τον επιτελάρχη του κ. Σαρκοζί για τον υπό συγκρότηση μηχανισμό ελεγχόμενης χρεοκοπίας ευρωπαϊκών χωρών, για τα ευρωομό- λογα και ευρύτερα για το πολιτικό σχέδιο που προσπαθούν να καταρτίσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για να βγουν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης από τη βαθιά οικονομική κρίση και την ύφεση. Αλλωστε ουδείς θα μπορού-σε εύκολα να σκεφτεί ότι ο κ. Γκεάν, ο επονομαζόμενος από τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης «καρδινάλιος», ταξίδεψε στην Ελλάδα για να συζητήσει με τον κ. Παπανδρέου για μπίζνες. Κι όμως. Οι πληροφορίες που έχει το «ΘΕΜΑ» δεν επι- δέχονται αμφισβήτησης. Στο ραντεβού της περασμένης Δευτέρας, ο γενικός γραμματέας του Μεγάρου των Ηλυσίων ζήτησε σχεδόν επιτακτικά από τον πρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης να επισημοποιήσει το αμέσως επόμενο διάστημα την απόφαση αγοράς 4+2 γαλλικών φρεγατών τύπου Fremm, προϋπολογιζόμενου κόστους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ.


Τους τελευταίους μήνες, οι συζητήσεις για να οριστικοποιηθούν οι τεχνικές προδιαγραφές και τα υπο- συστήματα που θα μπουν στις νέες φρεγάτες συνεχίζονται ανάμεσα στη γαλλική διαπραγματευτική ομάδα και την αντιπροσωπία του Πολεμικού Ναυτικού. Αλλωστε το Παρίσι, σχεδόν αμέσως μετά την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, φρόντισε να ανανεώσει τη διαβεβαίωση της ελληνικής κυβέρνησης ότι η πρόθεση αγοράς γαλλικών πολεμικών πλοίων ισχύει στο ακέραιο. Ο τέως υπουργός Αμυνας της Γαλλίας κ. Ερβέ Μοράν επισκέφθηκε την


Αθήνα τον Νοέμβριο του 2009 μόνο και μόνο για να αποσπάσει τη δέσμευση του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου ότι η Ελλάδα θα τιμήσει το προσύμφωνο αγοράς γαλλικών φρεγατών που οι Γάλλοι είχαν συνυπογράψει με την προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση του κ. Κώστα Καραμανλή. Η γαλλική πλευρά σχεδόν πανηγύριζε επειδή ο Ελληνας υπουργός Αμυνας είχε προσφέρει απλόχερα στον τότε Γάλλο ομόλογό του αυτό που ζητούσε το Παρίσι. «Θα κινηθούμε στο πλαίσιο των ειλημμένων αποφάσεων της ελληνικής πολιτείας», είχε δηλώσει πριν από δεκατρείς μήνες ο κ. Βενιζέλος.


Στις συνομιλίες με τους Γάλλους αξιωματούχους, οι αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού είχαν λάβει ξεκάθαρες οδηγίες να προχωρούν τη διαπραγμάτευση με αργά βήματα. Από το υπουργείο Αμυνας εξηγούσαν την τακτική τους διευκρινίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις δεν κοστίζουν, απλούστατα γιατί η συνέχισή τους δεν απαιτεί την εκταμίευση προκαταβολών. Με τους χειρισμούς της, η ελληνική κυβέρνηση ήθελε να κερδίσει πίστωση χρόνου χωρίς να ακυρώσει τις γαλλικές προσδοκίες για πώληση φρεγατών στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Τους μήνες που μεσολάβησαν από τον Νοέμβριο του 2009 η αρχική απόφαση ναυπήγησης γαλλικών φρεγατών δεν άλλαξε.


Μεταβλήθηκαν όμως τα οικονομικά δεδομένα. Και σήμερα, έναν χρόνο μετά την έναρξη εφαρμογής του υποτιθέμενου σταθεροποιητικού προγράμματος της ελληνικής οικονομίας, το χρέος και τα ελλείμματα είναι μεγαλύτερα απ’ ό,τι τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ. Το γεγονός αυτό ωστόσο δεν έχει επηρεάσει τον σχεδιασμό των Παρισίων. Ο κ. Σαρκοζί «καίγεται» να τελειώνει τις δια- πραγματεύσεις με την Αθήνα και ασκεί την επιρροή του προκειμένου να αποσπάσει από τον κ. Παπανδρέου κάτι περισσότερο από μια απλή προφορική δέσμευση. Διπλωματικές πηγές αποδίδουν τη βιασύνη του επικεφαλής του Μεγάρου των Ηλυσίων στο γεγονός ότι η Γαλλία εισέρχεται σιγά-σιγά σε προεκλογική περίοδο, αν και οι προεδρικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για το 2012.


Ο κ. Σαρκοζί θέλει να παρουσιάσει στη γαλλική κοινή γνώμη επιτυχίες. Θέλει να αποκαταστήσει την εικόνα του, να αποδείξει ότι μπορεί να εξασφαλίζει μεγάλα συμβόλαια και να δείξει στους ψηφοφόρους του πως έχει το σχέδιο και την ικανότητα να διατηρήσει τις επισφαλείς θέσεις εργασίας στη φθίνουσα γαλλική πολεμική βιομηχανία. Αυτήν ακριβώς την επιθυμία του προέδρου της Γαλλίας μετέφερε στον πρωθυπουργό της Ελλάδας ο «καρδινάλιος» κ. Γκεάν.




Fast track Παμπούκη για εξοπλισμούς, αντί για επενδύσεις


Οι πληροφορίες λένε ότι την ισχυρή βούληση του κ. Νικολά Σαρκοζί να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την πώληση όπλων στην Ελλάδα έχει εκμυστηρευτεί γενικός γραμματέας της Γαλλικής Προεδρίας και στον κ. Χάρη Παμπούκη. Τους τελευταίους μήνες, ο υπουργός Επικρατείας έχει επισκεφτεί τουλάχιστον τρεις φορές το Παρίσι και έχει συναντηθεί ισάριθμες φορές με τον κ. Γκεάν. Από το χαρτοφυλάκιο που διατηρεί ο κ. Παμπούκης θα περίμενε κανείς ότι ο υπουργός Επικρατείας συζητά με τον εξ απορρήτων σύμβουλο του κ. Σαρκοζί αναζητώντας τις κατάλληλες μεθόδους για να έρθουν στην Ελλάδα γαλλικά επενδυτικά κεφάλαια. Αντί όμως γι’ αυτό, απ' ό,τι φαίνεται, ο κ. Γκεάν ήταν αυτός που «ζύμωνε» τον υπουργό Επικρατείας για μια «fast track» πώληση όπλων στην Ελλάδα, χωρίς πολλές-πολλές διαδικασίες, και μάλιστα παρακάμπτοντας χρονοβόρες αξιολογήσεις και διεθνείς διαγωνισμούς μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων κατασκευαστών αμυντικών συστημάτων. Στις συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση, αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, το ασφυκτικό πρέσινγκ του γραμματέα της Γαλλικής Προεδρίας συμπεριέλαβε και το σχέδιο πώλησης των μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Ο ειδικός απεσταλμένος του κ. Σαρκοζί επανέφερε την πρόταση απόσυρσης των αεροσκαφών τύπου Mirage, που σήμερα είναι ενταγμένα στη δύναμη της Πολεμικής Αεροπορίας, και την αντικατάστασή τους με μαχητικά τύπου Rafale. Είναι προφανές ότι το επιπλέον κόστος για την απόκτηση των προτεινόμενων μαχητικών θα επιβαρύνει τους Ελληνες φορολογούμενους με ένα κόστος διόλου αμελητέο, αφού υπολογίζεται ότι για την αγορά 40 Rafale θα πρέπει να δαπανηθούν περί τα τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ!


Μία από τις εναλλακτικές επιλογές που πρότεινε στην ελληνική πλευρά ο εξ απορρήτων συνεργάτης του κ. Σαρκοζί είναι μια συμφωνία- πακέτο, όπου μαζί με την προμήθεια 40 καινούριων Rafale η γαλλική εταιρεία «Dassault» θα αναλάβει τη δέσμευση να εκσυγχρονίσει χωρίς επιπλέον κόστος 20 παλαιότερα μαχητικά Mirage 2000 στην αναβαθμισμένη έκδοση Mirage 2000-5. Ο κ. Γκεάν εμφανίστηκε να προτείνει φόρμουλα ευνοϊκής αποπληρωμής του συμβολαίου με μετάθεση της έναρξης των δόσεων από το Ελληνικό Δημόσιο στο μακρινό 2018. Και γι’ αυτόν τον διακανονισμό, όμως, η ελληνική πλευρά θα επιβαρυνθεί με πρόσθετο επιτόκιο. Αυτό που είναι πράγματι δύσκολο να ερμηνευτεί είναι η αισιοδοξία της Γαλλικής Προεδρίας ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να συρθεί στη λήψη αποφάσεων για νέους εξοπλισμούς που θα επιβαρύνουν κατά ακόμη 7 δισεκατομμύρια ευρώ το υπέρογκο δημόσιο χρέος.


Οι αξιωματούχοι του Μεγάρου των Ηλυσίων επιχειρηματολογούν ότι η Ελλάδα θα βγει… ωφελημένη από τις προμήθειες, αφού υποστηρίζουν ότι όχι μόνο θα πετύχει να θωρακιστεί αμυντικά και να εκσυγχρονίσει το οπλοστάσιό της, αλλά διακινούν την άποψη πως με τους γαλλικούς εξοπλισμούς θα διατηρηθούν θέσεις εργασίας σε ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες, και ότι οι επιχειρήσεις αυτές -κατά τους Γάλλους- θα αποκτήσουν το επιπρόσθετο πλεονέκτημα της απόκτησης υψηλής τεχνολογίας. Η γαλλική πλευρά αναγνωρίζει ότι ακόμη δυσκολότερη -και από τον πειθαναγκασμό της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στις παραγγελίες των όπλων- θα είναι η προσπάθεια πειθούς της κοινής γνώμης ότι οι αγορές είναι δικαιολογημένες. Με φόρμουλα τα γερμανικά υποβρύχια


Η επικοινωνιακή φόρμουλα που επεξεργάζεται ήδη το Παρίσι βασίζεται στο παράδειγμα της μόλις πρόσφατης αγοράς από την Ελλάδα δύο νέων γερμανικών υποβρυχίων. Διότι εκτός από τη μεταβίβαση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στην εταιρεία του κ. Ισκαντάρ Σαφά, η ελληνική κυβέρνηση προικοδότησε τους Γερμανούς της «ThyssenKrupp» και τα νέα αφεντικά των Ναυπηγείων με ένα συμβόλαιο ύψους ενός δισ. ευρώ. Παρά την αξιοσημείωτη προσπάθεια του κ. Βενιζέλου να παρουσιάσει τη νέα παραγγελία ως μετατροπή προγράμματος εκσυγχρονισμού παλαιών υποβρυχίων, το γεγονός παραμένει ότι τον Οκτώβριο του 2010 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έδωσε εντολή ναυπήγησης δύο νέων υποβρυχίων τύπου 214 στους Γερμανούς της «Thyssen Krupp» και στους Αραβες ιδιοκτήτες του Σκαραμαγκά. Η γαλλική εισήγηση είναι να παρουσιαστούν τα δύο συμβόλαια ως παλαιότερες αποφάσεις της Ν.Δ. που υποτίθεται ότι δεν θα επιβαρύνουν τα δημόσια οικονομικά μέχρι το 2018 όπου θα αρχίσει η πληρωμή των δόσεων, επιχείρημα που μπορεί να χαρακτηριστεί και ευφυολόγημα, αφού η επιμήκυνση της περιόδου χάριτος θα επιβαρύνει τους Ελληνες φορολογούμενους με περισσότερο δυσβάστακτους τόκους, που τελικώς θα εκτοξεύσουν το κόστος αγοράς. Το πραγματικά εντυπωσιακό είναι ότι για να δικαιολογηθούν πιθανές αγορές νέων όπλων μεταξύ αρμόδιων παραγόντων ακούγεται ακόμη και το παράλογο επιχείρημα ότι δεν θα πρόκειται για αγορά νέων αεροσκαφών και φρεγατών, αλλά για αντικατάσταση μαχητικών και πολεμικώπου χρησιμοποιούνται σήμερα από… καινούρια.



Οι Αμερικανοί δυσανασχετούν επειδή θέλουν να μας πουλήσουν τα δικά τους οπλικά συστήματα



Πιθανή υποχώρηση της ελληνικής κυβέρνησης στις ορέξεις της Γαλλικής Προεδρίας εκτιμάται ότι θα προ- καλέσει επιπλοκές στις σχέσεις της Ελλάδας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Κι αυτό όχι μόνο διότι Αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούν ηθικά μεμπτό να προσπαθείς να πουλήσεις όπλα σε μια καταχρεωμένη οικονομία, αλλά και διότι για την προμήθεια αντίστοιχων συστημάτων στις Ενοπλες Δυνάμεις ενδιαφέρονται έντονα και αμερικανικές εταιρείες. Πριν από λίγες μόλις εβδομάδες, η αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal», που εκφράζει τις επίσημες απόψεις της αμερικανικής πολιτικής ηγεσίας, αναφερόταν στο θέμα της αγοράς των γερμανικών υποβρυχίων με εκτενές ρεπορτάζ και τίτλο «Η συμφωνία των υποβρυχίων που οδήγησε την Ελλάδα στο ναυάγιο». Στο ρεπορτάζ εκείνο πιθανολογείται ότι εκφράζονταν και απόψεις της αμερικανικής πολιτικής ελίτ εναντίον της γερμανικής κυβέρνησης.


http://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου