'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Απαισιοδοξία για το συνταξιοδοτικό....

Α
παισιόδοξοι εμφανίζονται οι πολίτες σχετικά με το συνταξιοδοτικό σύστημα και η απαισιοδοξία αυτή απορρέει από την αβεβαιότητα που διακατέχει το οικονομικό τους μέλλον όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα έρευνας κοινής γνώμης της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος. 

Η αβεβαιότητα διαφαίνεται από το γεγονός ότι μόνο 1 στους 4 θεωρεί ότι γνωρίζει καλά τις αλλαγές που προβλέπονται με το συνταξιοδοτικό με τη συντριπτική πλειοψηφία να αναμένει ότι η σύνταξή τους θα επηρεαστεί και μάλιστα προς το χειρότερο ενώ ένας στους 10 θεωρεί ότι δεν θα πάρει ποτέ σύνταξη! 

Η έρευνα διεξήχθη το διάστημα 15 με 23 Ιουνίου 2010 σε δείγμα 1000 ανθρώπων όλων των τάξεων και των ηλικιών υπό το πρίσμα των πρόσφατων αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα με σκοπό τη συνεχή βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών. 

Επίσης από την έρευνα, θεωρείται ότι πιθανότατα θα επέλθουν περαιτέρω αλλαγές και οι μισοί εργαζόμενοι και συνταξιούχοι παρουσιάζονται ως «καθόλου σίγουροι για τη σύνταξή τους» ενώ περισσότεροι από 8 στους 10 προβλέπουν ότι δε θα εξασφαλίζεται από τη σύνταξή τους το σημερινό επίπεδο διαβίωσής τους. 

Αυτό οι περισσότεροι δηλώνουν ότι θα μπορούσε να διασφαλιστεί από «παραδοσιακούς» τρόπους όπως εισοδήματα από ακίνητα, επενδύσεις και αποταμίευση αν και σχεδόν οι μισοί σκέφτονται και το ατομικό πρόγραμμα συνταξιοδότησης το οποίο όμως για την ώρα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα διείσδυσης (1 στους 6). 

Για όσους δεν έχουν αντίστοιχο πρόγραμμα , ως κυριότερα εμπόδια εντοπίζονται η έλλειψη οικονομικής άνεσης και ο φόβος ότι τελικά δε θα πάρουν τα χρήματά τους. 

Υπό το πρίσμα των πρόσφατων αλλαγών, σχεδόν οι μισοί παρουσιάζονται πιο θετικοί απέναντι στην απόκτηση ατομικού προγράμματος συνταξιοδότησης αλλά υπάρχει και μια μεγάλη μερίδα του κοινού που δεν έχει πειστεί ακόμη. 

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γ. Κουτουμάνης, στην ομιλία του ανέφερε ότι αυτό που δείχνουν οι αναλογιστικές μελέτες είναι ότι υπάρχει καλή πορεία για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των ταμείων ασφάλισης στη χώρα μας. 

Σημείωσε ότι έχει αυξηθεί το ποσοστό των πολιτών που αισθάνεται ανασφαλής για το εάν θα λάβει σύνταξη και αμφισβητεί τη βιωσιμότητα του συστήματος αλλά εάν καταργηθεί η καθολικότητα του συστήματος τότε αυτόματα θα υπάρξει υποβάθμιση της ποιότητας ζωής 2,5 εκατ. ηλικιωμένων στη χώρα μας που ζουν με μόνο εισόδημα τη σύνταξη και τόνισε ότι το 60% των συνταξιούχων εισπράττουν σήμερα πολλαπλάσια από αυτά που έχουν καταβάλλει στο σύστημα καθώς υπάρχει ποσοστό αναπλήρωσης έως και 200% σε ορισμένες περιπτώσεις. 

Κάτι που δεν θα συνέβαινε, όπως είπε, με το κεφαλαιοποιητικό σύστημα. Σημείωσε ότι πρέπει να ενημερωθεί ο κόσμος για το τι σημαίνουν οι αλλαγές που εφαρμόζονται και κατέληξε ότι σαφώς και πρέπει να αναπτυχθεί ο συμπληρωματικός ρόλος της ιδιωτικής ασφάλισης για την κάλυψη των αναγκών που δεν μπορεί να καλύψει το κοινωνικό σύστημα. 

Για να γίνει αυτό, τόνισε χρειαζόμαστε ενιαίους κανόνες όπως αυτό συμβαίνει και σε άλλες χώρες, να υπάρχει επαρκής εποπτεία κάτι που ήδη διευθετήθηκε με το ρόλο που ανέλαβε σε αυτό το θέμα η Τράπεζα της Ελλάδος και κυρίως διαμόρφωση καθαρών και διακριτών όρων στη συνεργασία των ταμείων και των ασφαλιστικών εταιρειών διότι σήμερα πολλές φορές επιβαρύνεται η μια πλευρά με υποχρεώσεις της άλλης. 

Σημείωσε ότι όσο υπάρχει ασάφεια για τα χαρακτηριστικά κάθε μορφής ασφάλισης που προτείνει ο ιδιωτικός τομέας δεν πρόκειται να αυξηθεί η εμπιστοσύνη του κοινού ενώ τόνισε ότι η έξοδος από την κρίση είναι αναγκαιότητα και γι' αυτό το σκοπό δηλαδή για την αύξηση του διαθέσιμου ατομικού και οικογενειακού εισοδήματος που σήμερα λόγω της κρίσης είναι περιορισμένο. 

Το πλαίσιο για την επαγγελματική ασφάλιση όπως είπε πρέπει να εξεταστεί διεξοδικά διότι υπάρχει περιθώριο για φορολογικά κίνητρα και έκλεισε την ομιλία του αναφέροντας ότι η ιδιωτική ασφάλιση δεν πρέπει να επενδύσει στην αποτυχία του δημόσιου συστήματος για να προχωρήσει. 

Ο επιστημονικός συνεργάτης της ΓΣΕΕ κ. Ρωμανιάς από την πλευρά του σχολίασε την κατάσταση σημειώνοντας μπορεί να υπάρξει συνεργασία ιδιωτικής και δημόσιας ασφάλισης και στη συνέχεια αναφέρθηκε σε κάποια στοιχεία για να καταστήσει σαφή τη θέση του ότι το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης που υπάρχει σήμερα δεν είναι σύστημα αλλά «ένα πακέτο περιπτώσιακών ρυθμίσεων», όπως είπε, με το κάθε ταμείο να ακολουθεί δική του ρότα ενώ η ενοποίηση των ταμείων είναι «μαγική εικόνα» καθώς κάτω από κάθε ομπρέλα υπάρχουν περίπου 20 ταμεία με τα αποθεματικά τους και το καταστατικό τους. 

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζωής Υγείας Συντάξεων και Τραπεζοασφαλειών της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος κ. Αλ. Σαρρηγεωργίου ανέφερε ότι ο συμπληρωματικός ρόλος της ιδιωτική ασφάλισης στην κοινωνική για να αναπτυχθεί περαιτέρω εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα ισχυρά φορολογικά κίνητρα. 


http://dete.gr/index.php

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου