'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

«Νόμιμη η εκπρόθεσμη αποποίηση κληρονομιάς λόγω πλάνης»!!!!

Η εκπρόθεσμη αποποίηση κληρονομιάς λόγω πλάνης η άγνοιας του κληρονόμου ως προς την ύπαρξη προθεσμιών για την υποβολή της δήλωσης αποποίησης, είναι νόμιμη και αποδεκτή.
 
Αυτό έκρινε ο Άρειος Πάγος με απόφασή του και απέρριψε αίτηση Εφορίας που ζητούσε να αναιρεθεί εφετειακή απόφαση με την οποία δικαιώθηκε κληρονόμος που δεν αποποιήθηκε εμπρόθεσμα κληρονομιά.

Μετά το θάνατο συγγενούς οι κληρονόμοι, πρέπει εάν δεν επιθυμούν να αποδεχτούν την κληρονομιά, να δηλώσουν στον γραμματέα του δικαστηρίου της περιφέρειας του αποβιώσαντος ότι την αποποιούνται. Η δήλωση θα πρέπει να γίνει μέσα σε διάστημα τεσσάρων μηνών και αν δεν υποβληθεί τότε οι συγγενείς του θανόντος θεωρούνται νόμιμοι κληρονόμοι της περιουσίας του.


Η υπόθεση που απασχόλησε τον Άρειο Πάγο αφορά παράλειψη συγγενούς θανόντος (κόρης) να κάνει αποποίηση κληρονομιάς συγγενούς της (του πατέρα της) με αποτέλεσμα να κληθεί από την αρμόδια ΔΟΥ να καταβάλει στο Δημόσιο 251.612 ευρώ (85.736.795 δρχ.) Το ποσό αυτό προερχόταν από οφειλές που άφησε ο πατέρας της και προερχόντουσαν από μη απόδοση ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος, καθώς και λόγω μη απόδοσης ασφαλιστικών εισφορών υπέρ του ΕΛΓΑ.


Η κοπέλα αγνοούσε την διαδικασία που έπρεπε να ακολουθήσει σε αντίθεση με τη μητέρα της και την αδελφή της που υπέβαλλαν εμπρόθεσμη δήλωση αποποίησης κληρονομιάς.  Τελικά, υπέβαλε εκπρόθεσμα δήλωση αποποίησης κληρονομιάς και προσέφυγε στη Δικαιοσύνη. Το Εφετείο Θεσσαλονίκης όπως και ο Άρειος Πάγος την δικαίωσαν κρίνοντας ότι τελούσε σε πλάνη που οφειλόταν στην άγνοια για την ύπαρξη προθεσμίας αποποίησης της κληρονομιάς.




PROTO THEMA
sarotiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου