'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2011

Τα γεγονότα που στιγμάτισαν τον κόσμο...

Ο τραγικός θάνατος του Πολωνού προέδρου Λεχ Κατσίνσκι, η εξοργιστική επίθεση των Ισραηλινών στο στολίσκο της Ελευθερίας, το ηφαίστειο στην Ισλανδία με το όνομα – γλωσσοδέτης, η συγκινητική ιστορία επιβίωσης των 33 μεταλλωρύχων στη Χιλή και η πολεμική σύρραξη Βόρειας και Νότιας Κορέας ήταν μερικά από τα γεγονότα τον κόσμο που στιγμάτισαν το 2010.

Το 2010, η Ισλανδία γίνεται ο λόγος για τον οποίο επικρατεί χάος στις αεροπορικές μεταφορές.

Στις 27 Μαρτίου το ηφαίστειο που ακούει στο όνομαEyjafjallajokull ξυπνάει και δημιουργεί τα σοβαρότερα αεροπορικά προβλήματα στην Ευρώπη.



Οι αρχικές μαγικές εικόνες από την έκρηξη του ηφαιστείου έδωσαν τη θέση τους στην ταλαιπωρία αφού η ηφαιστειακή σκόνη που εξαπλώνεται στον αέρα ακυρώνει όλες τις πτήσεις εντός και εκτός Ευρώπης.

Οι αεροπορικές εταιρείες χάνουν εκατομμύρια δολάρια και ο κόσμος έχει εγκλωβιστεί στα αεροδρόμια για ημέρες.


Τελικά η εναέρια κυκλοφορία αποκαταστάθηκε πλήρως από τα τέλη του Απριλίου.


Ο θάνατος του Πολωνού προέδρου


Στις 10 Απριλίου, το Προεδρικό Αεροσκάφος της Πολωνίας με 96 επιβαίνοντες συνετρίβη κοντά στο αεροδρόμιο Σμόλενσκ της Ρωσίας.


Στο αεροσκάφος επέβαινε και ο πρόεδρος Λεχ Κατσίνσκι ο οποίος βρέθηκε νεκρός στα συντρίμμια του αεροσκάφους, βυθίζοντας την Πολωνία στο πένθος.


Ανάμεσα στους 96 νεκρούς, εκτός από τον Κατσίνσκι βρίσκονται υπουργοί και πολλοί αξιωματούχοι της πολωνικής κυβέρνησης, οι οποίοι μετέβαιναν στη Ρωσία για να παρευρεθούν σε τελετή για την 70η επέτειο της σφαγής στο Κατίν.


Ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλάντιμιρ Πούτιν υπόσχεται να διερευνήσει τα αίτια.


Η Πολωνία βρίσκεται μπροστά σε μια τραγωδία που φέρνει πολιτική κρίση, καθώς πρέπει άμεσα να κηρυχθούν πρόωρες προεδρικές εκλογές για την αντικατάσταση του νεκρού προέδρου.


Την προσωρινή προεδρία πήρε ο δίδυμος αδερφός του εκλιπόντος προέδρου, Γιάροσλαβ Κατσίνσκι ενώ στις 4 Ιουλίου νικητής των εκλογών αναδείχθηκε ο μετριοπαθής Μπρόνισλαβ Κομορόβσκι.


Η αιματηρή επίθεση στον στολίσκο της Γάζας


Στις 31 Μαϊου ο κόσμος έμεινε εμβρόντητος από την επίθεση των ισραηλινών στρατιωτώνστον στολίσκο της Ελευθερίας που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στην αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας.


Η διεθνής νηοπομπή με έξι πλοία δέχθηκε επίθεση από αέρος και θαλάσσης από τον ισραηλινό στρατό. Ισραηλινοί καταδρομείς ανέβηκαν στα σκάφη και ακολούθησαν συμπλοκές με πραγματικά πυρά.


Από την επίθεση σκοτώθηκαν εννέα άνθρωποι, τουρκικής υπηκοότητας, ενώ το συμβάν επιδείνωσε τις ήδη άσχημες σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ.


Οι Έλληνες ακτιβιστές που βρίσκονταν στα πλοία έδωσαν μαρτυρίες για απίστευτη βιαιότητα των Ισραηλινών την ώρα της επίθεσης.


Όσοι συνελήφθησαν από τον στρατό μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ και απελάθηκαν μερικές ημέρες μετά.


Την Ισραηλινή επίθεση καταδίκασαν η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι χώρες της Μέσης Ανατολής, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν τη λύπη τους για το γεγονός.


Οι επιζώντες ανθρακωρύχοι της Χιλής


Σε βάθος 700 μέτρων 33 μεταλλωρύχοι στη Χιλή κατάφεραν να επιβιώσουν για 3 μήνες, έχοντας την συμπαράσταση ολόκληρου του πλανήτη που παρακολουθούσε τον αγώνα για την επιβίωση τους από τη στιγμή που εντοπίστηκαν ζωντανοί στις 23 Αυγούστου έπειτα από 17 ημέρες από τη στιγμή που έγινε η έκρηξη στο ανθρακωρυχείο στις 6 Αυγούστου.


Με μία μικροκάμερα, οι 33 Χιλιανοί έπαιρναν και έδιναν κουράγιο στους οικείους τους αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.


Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση της Χιλής εξέταζε τους τρόπους απεγκλωβισμού τους, που τελικά πήρε σάρκα και οστά τον Οκτώβρη.


Ηεπιχείρηση διάσωσης καλύφθηκε ζωντανά από όλα τα μέσα ενημέρωσης ανά τον κόσμο, με εκατομμύρια βλέμματα να έχουν καρφωθεί στις οθόνες της τηλεόρασης και του υπολογιστή.


Στις 13 Οκτώβρη, οι πρώτοι ανθρακωρύχοι βγήκαν στην επιφάνεια της Γης. Η επιχείρηση κράτησε λίγο περισσότερο από 24 συνεχόμενες ώρες, μέχρι που βγήκαν όλοι ζωντανοί.


Η συγκίνηση ήταν διάχυτη και οι ίδιοι έδωσαν ένα μάθημα ζωής και ελπίδας...


Πολεμική σύρραξη στην Κορέα


Το πολεμικό κλίμα που επικρατεί ανάμεσα στη Νότια και Βόρεια Κορέα ξέσπασε στις 23 Νοεμβρίου όταν η Πιονγκγιανγκ εκτόξευσε πάνω από 200 οβίδες εναντίον των στρατιωτικών δυνάμεων της Σεούλ στην αμφισβητούμενη περιοχή, το νησί Γιονπιονγκ.


Από τη σύρραξη σκοτώθηκαν δύο νοτιοκορεάτες στρατιώτες και τρεις άμαχοι ενώ τραυματίσθηκαν άλλα 20 άτομα.


Η κατάσταση εκτονώθηκε σχετικά τα επόμενα 24ωρα, όμως η ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες επιδεινώθηκε κυρίως με την απόφαση της Σεούλ να μην αναβάλλει τα στρατιωτικά γυμνάσια με τους Αμερικανούς τις επόμενες εβδομάδες.


Η Βόρεια Κορέα εξαπέλυσε και συνεχίζει να εξαπολύει απειλές πολέμου προς τη Νότια Κορέα, η οποία μετά την σύρραξη αντιμετώπισε και μια μικρή πολιτική κρίση, με τον υπουργό Άμυνας να παραιτείται, αφού όλοι τον θεώρησαν υπεύθυνο για την αργοπορημένη αντίδραση της Σεούλ στο χτύπημα.


Τη σύρραξη καταδίκασαν σύσσωμα τα υπόλοιπα έθνη αλλά και ο ΟΗΕ.


πηγή: cosmo.gr
tsak-news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου