'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου 2011

Τεστ ΠΑΠ από το... σπίτι!!!!

Σ
το μέλλον, όπως εκτιμούν οι επιστήμονες, το τεστ Παπανικολάου που έφερε επανάσταση στον τομέα της Υγείας αναμένεται να αντικατασταθεί από το HPV DNA τεστ, που χρησιμεύει για την ανίχνευση του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων και ο οποίος ενοχοποιείται για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.


Μάλιστα, οι γυναίκες θα έχουν τη δυνατότητα να παίρνουν οι ίδιες από τον εαυτό τους το κολπικό επίχρισμα για το HPV DNA τεστ και να μην υποβάλλονται στη δύσκολη διαδικασία του τεστ ΠΑΠ από τον γυναικολόγο τους. 

Ο εμβολιασμός κατά του ιού HPV σε συνδυασμό με το HPV DNA τεστ είναι η πιο σύγχρονη και αποτελεσματικότερη μέθοδος για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, υποστηρίζει ΜΠΕ ο καθηγητής μαιευτικής-γυναικολογίας στο ΑΠΘ Θεόδωρος Αγοραστός. 

Όπως αναφέρει, σύμφωνα με τις μελέτες που έγιναν, ο έγκαιρος εμβολιασμός από την ηλικία των 12 ετών με τα υπάρχοντα εμβόλια εναντίον των κύρια ογκογόνων τύπων του ιού 16 και 18 προσφέρει προστασία η οποία ξεπερνά το 70%, που είχε υποτεθεί αρχικά, και μπορεί να φθάσει μέχρι και 85%. «Ο συνδυασμός εμβολιασμού και HPV DNA τεστ προσφέρει διπλάσια εφ' όρου ζωής προστασία απ' ότι το τεστ Παπανικολάου μόνο του» επισήμανε ο κ. Αγοραστός.

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι ο ιός HPV εκτός από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ευθύνεται σε μικρότερο βαθμό και για άλλους καρκίνους σε άντρες και γυναίκες όπως π.χ. του πρωκτού και της στοματοφαρυγγικής κοιλότητας. «Τα τελευταία 10 χρόνια έχουν επταπλασιαστεί τα κρούσματα στοματοφαρυγγικού καρκίνου, για τον οποίο σε ποσοστό 92% ευθύνεται ο ιός HPV» ανέφερε. 


Αν και σήμερα υπάρχει η δυνατότητα πρόληψης, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας οδηγεί κάθε χρόνο σε θάνατο περίπου 30.000 γυναίκες στην Ευρώπη και 250.000 σε όλο τον κόσμο. Στη χώρα μας τα ποσοστά θανάτου από αυτή τη νόσο δεν έχουν ελαττωθεί τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μία μόνο το 20-25% των Ελληνίδων κάνει προληπτικό έλεγχο με τεστ Παπανικολάου.


«Στο πλαίσιο του προγράμματος «Λυσιστράτη» ελέγχθηκαν 4.800 Ελληνίδες με HPV DNA τεστ. Από αυτές το 94,1% ήταν αρνητικές και επομένως δεν θα εκδηλώσουν προκαρκινικές αλλοιώσεις για τα επόμενα 4-5 χρόνια, ενώ το 5,9% που ήταν θετικές θα πρέπει να υποβληθούν σε περαιτέρω εξετάσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλες οι γυναίκες που αποδείχτηκαν θετικές θα προσβληθούν από τον καρκίνο του τραχήλου.

Δηλαδή από το 5,9% των θετικών στο HPV DNA τεστ μόνο 1-2 θα προβληθούν από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας» εξήγησε.
Το HPV DNA τεστ, σύμφωνα με τον κ. Αγοραστό προσφέρει κάλυψη για πέντε χρόνια στις γυναίκες στις οποίες τα αποτελέσματα είναι αρνητικά. 

Όσον αφορά τις γυναίκες που είναι θετικές στον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων θα πρέπει να ελέγχονται με τεστ Παπανικολάου και κολποσκόπηση. 


http://dete.gr/news.php?article_id=23992

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου