'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου 2011

Δεν εκτελούνται οι οικοδομικές άδειες

Α

ύξηση των οικοδομικών αδειών και μείωση των οικοδομικών εργασιών; Είναι ένα φαινόμενο που μπορεί να το δούμε τους επόμενους μήνες με τις ρυθμίσεις στη δόμηση για τις περιοχές NATURA. 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ανθρώπων της αγοράς τους προσεχείς μήνες θα υπάρξει αύξηση του αριθμού των αδειών οικοδομής σε περιοχές που καλύπτονται από τις σχετικές ρυθμίσεις οι οποίες θα μείνουν στα συρτάρια. 

Οι οικοδομικές άδειες στην κατάψυξη είναι ένα φαινόμενο το οποίο δεν είναι άγνωστο στην ελληνική αγορά τα τελευταία χρόνια. Κατασκευαστές κάνουν λόγο για ένα σημαντικό αριθμό ανεκτέλεστων οικοδομικών αδειών στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη αλλά και στα άλλα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας. 

Αυτό άλλωστε γίνεται φανερό αν συγκριθεί ο αριθμός των κατοικιών που προκύπτουν από τις οικοδομικές άδεις με τον αντίστοιχο των επενδύσεων σε κατοικίες που τα δύο μεγέθη εμφανίζουν μία διαφορά που σήμερα ξεπερνά τις πέντε ποσοστιαίες μονάδες, Το απόθεμα αυτό επηρεάζει και την περαιτέρω επιχειρηματική στρατηγική καθώς, όπως φαίνεται και από τα στοιχεία της ΕΣΥΕ για την οικοδομική δραστηριότητα, η μείωση του αριθμού των νέων οικοδομικών αδειών μήνα με το μήνα αυξάνεται. 

Πληροφορίες μάλιστα φέρουν πολλούς κατασκευαστές να προχωρούν σε ακύρωση εργολαβικών συμβολαίων που έχουν υπογράψει με ιδιοκτήτες οικοπέδων καθώς προτιμούν να πληρώσουν τις προβλεπόμενες ρήτρες παρά να προχωρήσουν σε μία επένδυση με αβέβαιο χρόνο διάθεσης. 

Επίσης, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι επιλέγουν να αφήσουν να εκπνεύσει η διάρκεια ζωής οικοδομικών αδειών που έχουν εκδώσει παρά να πάρουν το κόστος της επένδυσης καθώς τα τελευταία χρόνια ένα μεγάλο ποσοστό της ρευστότητας των κατασκευαστών κατευθύνθηκε στην αγορά οικοπέδων με αποτέλεσμα αρκετοί από αυτούς να έχουν δημιουργήσει μεν ένα μεγάλο «πορτοφόλι» γης αλλά να αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας που προσπαθούν να τα λύσουν μέσω τραπεζικού δανεισμού. 

Το σίγουρο είναι ότι στην περίπτωση που οι κατασκευαστικές εταιρίες συμπιέσουν το επίπεδο των τιμών προκειμένου να ρευστοποιήσουν το αδιάθετο απόθεμα των διαμερισμάτων τους για να αποκτήσουν ρευστότητα, τότε «το σημερινό περιβάλλον της αγοράς μπορεί να ανατραπεί». 


http://dete.gr/news.php?article_id=24073

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου