'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

Έκθεση – κόλαφος της Διεθνής Αμνηστίας κατά Ελλάδας

Έκθεση – κόλαφο για τη μεταχείριση των «παράτυπων» μεταναστών και των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα παρουσίασε η Διεθνής Αμνηστία. Η έκθεση επικρίνει δριμύτατα τις ελληνικές αρχές διότι «αντιμετωπίζουν τους παράτυπους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο ως εγκληματίες».
Η οργάνωση καλεί την Ελλάδα να αναθεωρήσει άμεσα την πρακτική κράτησης των μεταναστών αυτών, μεταξύ των οποίων συχνά συμπεριλαμβάνονται και ασυνόδευτα παιδιά.
Σημειώνεται ότι οι παράτυποι μετανάστες και οι αιτούντες άσυλο κρατούνται σε συνοριακούς σταθμούς και κέντρα κράτησης, συχνά επί μήνες, με περιορισμένη ή ανύπαρκτη πρόσβαση σε νομική, κοινωνική ή ιατρική στήριξη. Φτάνουν μάλιστα στο σημείο σε ορισμένες περιπτώσεις να δικάζονται, να καταδικάζονται σε φυλάκιση και χρηματικό πρόστιμο και να διατάσσεται η απέλασή τους χωρίς την παρουσία συνηγόρου υπεράσπισης και διερμηνέα. Η Διεθνής Αμνηστία κάνει λόγο για... περιφρόνηση των δικαιωμάτων των ανθρώπων αυτών υπό το διεθνές δίκαιο.
Τονίζεται επίσης ότι οι συνθήκες υγιεινής στις εγκαταστάσεις κράτησης των μεταναστών είναι ανεπαρκέστατες, ενώ ορισμένοι κατήγγειλαν άσχημη μεταχείριση σε βάρος τους από την ακτοφυλακή ή την αστυνομία.
Η έκθεση επισημαίνει ότι από τις 30.000 αιτήσεις χορήγησης ασύλου που εξετάστηκαν το 2009 μόλις 164 εγκρίθηκαν.
Η Διεθνής Αμνηστία αναγνωρίζει την «πρόκληση» που συνιστά η φύλαξη των ελληνικών συνόρων, καθώς ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών αυξήθηε από τις 95.00ο το 2006 σε πάνω από 126.000 το 2009. Αναγνωρίζει επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ευαισθητοποιηθεί, ωστόσο σημειώνεται ότι τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί δεν επαρκούν για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Προτείνεται μεταξύ άλλων η δημιουργία ανοιχτών ή ημι-ανοιχτών κέντρων για όσους καταφθάνουν στη χώρα.
Η έκθεση αναφέρει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μεταναστών αυτών εισέρχετι στην Ελλάδα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και τα θαλάσσια σύνορα της χώρας. Πρόκειται κυρίως για ανθρώπους προερχόμενους από το Αφγανιστάν, τη Σομαλία, την Παλαιστίνη, το Ιράκ και την Ερυθραία.
 
atticapress.
Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο
ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΣΤΟ:   http://anemo-milos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου