Με τα πρώτα 300 βυτιοφόρα του Στρατού να κινούνται για φόρτωση καυσίμων από τα διυλιστήρια, ανακοινώθηκαν πριν από λίγο τα πρώτα μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης μετά την απόφαση να συνεχιστεί η απεργία. Η κρίσιμη διυπουργική σύσκεψη. Τι συζητήθηκε και τι προβλημάτισε τους υπουργούς...
Επεισόδια μεταξύ ΜΑΤ και απεργών στα διυλιστήρια Θεσσαλονίκης και η απόφαση της κυβέρνησης για λήψη σειράς μέτρων, που εκφράζουν την αποφασιστικότητα να κινηθεί με το δόγμα "Εφαρμογή του Νόμου" συνθέτουν τις τελευταίες εξελίξεις στη μακρά σειρά των γεγονότων, της παρατεταμένης απεργίας των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων.
Τα πρώτα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση μετά τη λήξη της έκτακτης διυπουργικής σύσκεψης για την αντιμετώπιση της απεργίας είναι:
*Τα βυτιοφόρα Ιδιωτικής Χρήσης εντάσσονται στο σχέδιο κάλυψης των δημοσίων αναγκών σε συνεργασία με τις εταιρείες πετρελαιοειδών.
*Οι Ένοπλες Δυνάμεις με τα δικά τους μέσα διασφαλίζουν ήδη -σύμφωνα με το υπάρχον σχέδιο- την τροφοδοσία σε καύσιμα κρίσιμων τομέων (αεροδρόμια, μονάδες της ΔΕΗ, Νοσοκομεία, κ.ο.κ).
Αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού θα συμβάλλουν, εφ' όσον χρειαστεί, στην κάλυψη των αναγκών των νησιών μεταφέροντας βυτιοφόρα.
*Τα στοιχεία όλων των παραβατών διαβιβάζονται στους αρμόδιους εισαγγελείς για την άσκηση ποινικής δίωξης.
* Οι προβλεπόμενες στη νομοθεσία διοικητικές κυρώσεις που φθάνουν μέχρι την αφαίρεση αδειών, θα εφαρμοσθούν αμέσως σε βάρος των παραβατών".
Η έκτακτη σύσκεψη
Έκτακτη διυπουργική σύσκεψη με την συμμετοχή των υπουργών Μεταφορών Δημήτρη Ρέππα Άμυνας Ε.Βενιζέλου, Δημόσιας Τάξης Μ.Χρυσοχοΐδη και Επικρατείας Χ.Παμπούκη, έγινε νωρίτερα για να ληφθούν αποφάσεις για τα μέτρα της κυβέρνησης.
Η πολιτική απόφαση ήταν "να εφαρμοστεί ο νόμος" , ενδεικτικό δε του κλίματος ήταν η συμμετοχή των υπουργών Άμυνας και Δημόσιας Τάξης, με τον δεύτερο να είναι επιφορτισμένος, όχι μόνον με την διαδικασία επίδοσης των φύλλων επίταξης και πολιτικής επιστράτευσης, αλλά και με την εφαρμογή των όσων προβλέπονται από το νόμο, σε περίπτωση άρνησης συμμόρφωσης στα όσα προβλέπονται από τις διαδικασίες.
Στενοί συνεργάτες του Μ.Χρυσοχοίδη, δεν κρύβουν το βαθύ προβληματισμό του υπουργού, ο οποίος σε περίπτωση μαζικής άρνησης των απεργών να συμμορφωθούν με την εντολή επίταξης, θα κληθεί να διαχειριστεί ίσως την χειρότερη κρίση των τελευταίων ετών, μία κρίση με βαρύ πολιτικό κόστος, μια και η εντολή από την κορυφή της κυβερνητικής πυραμίδας για "εφαρμογή του νόμου" επιβάλει μέτρα όπως συλλήψεις και προσαγωγές ενώπιον της δικαιοσύνης.
Από τις πληροφορίες που διέρρευσαν προκύπτει "κόντρα" μεταξύ Μ.Χρυσοχοΐδη και Ε.Βενιζέλου με τον πρώτο να ζητά να μην έχει η ΕΛΑΣ τον ρόλο της πρώτης γραμμής στην αντεπίθεση της κυβέρνησης για τον έλεγχο της κατάστασης και τον δεύτερο να εκφράζει αντιρρήσεις στο αίτημα να χρησιμοποιηθεί στρατιωτικό προσωπικό για να οδηγήσει τα βυτιοφόρα στα διυλιστήρια, πρόταση που ωστόσο εξετάστηκε σοβαρά, αλλά απορρίφθηκε λόγω των ενστάσεων που πρόβαλλε ο υπουργός.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Μ.Χρυσοχοΐδης αποχώρησε πρώτος από τη σύσκεψη -ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε- ενώ όταν ετέθη θέμα κατασχέσεων αδειών των απεργών, ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν είναι δουλειά της ΕΛΑΣ.
Βυτιοφόρα του Στρατού
Ήδη σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή, ετέθη σε κίνηση ο μηχανισμός του Στρατού και τα πρώτα 300 βυτιοφόρα έχουν βγει από τα στρατόπεδα και κινούνται για πλήρωση καυσίμων στα διυλιστήρια. Αν και ο στόλος στρατιωτικών βυτιοφόρων είναι πολύ μικρός και δεν θεωρείται ικανός να αποκαταστήσει την ομαλή ροή καυσίμων στην αγορά, εκτιμήθηκε από την κυβέρνηση ότι ως πρώτη κίνηση είναι η πλέον ενδεδειγμένη.
Στη Θεσσαλονίκη
Επεισόδιο που έληξε με την επέμβαση των ΜΑΤ έγινε έξω από τα διυλιστήρια της Θεσσαλονίκης, όταν απεργοί και επιστρατευμένος οδηγός συνεπλάκησαν άγρια. Ο οδηγός φέρεται να μπήκε στο αυτοκίνητο να άναψε τη μηχανή και να παρέσυρε έναν από τους απεργούς, τον οποίο τραυμάτισε. Τότε δέχθηκε επίθεση από τους συγκεντρωμένους οι οποίοι τον τραυμάτισαν.
Επενέβησαν τα ΜΑΤ τα οποία απώθησαν με τα γκλοπς τους απεργούς, με αποτέλεσμα πέντε άτομα -σύμφωνα με πληροφορίες- να μεταφερθούν με τραύματα στο νοσοκομείο.
Στη Βουλή
Περίπου 1.000 απεργοί έκαναν πορεία από την Πλατεία Καραϊσκάκη, όπου έγινε η Γενική Συνέλευση του κλάδου, στη Βουλή, όπου επιτροπή επέδωσε ψήφισμα. Με συνθήματα οι απεργοί διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στην απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε επίταξη.
ΠΗΓΗ: http://news247.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου