Ο θάνατος, το πρωί της Κυριακής (08/08), δύο ασθενών από εγκεφαλίτιδα έχει κινητοποιήσει τις υγειονομικές αρχές στη Βόρεια Ελλάδα καθώς επιβεβαιώθηκε ότι έπασχαν από τον ιό του Δυτικού Νείλου.
Σύμφωνα με την αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΑΠΘ, Άννα Παππά, συνολικά 16 άνθρωποι έχουν ταυτοποιηθεί ότι νόσησαν ή νοσούν με τον ιό του Δυτικού Νείλου, όπως έδειξαν και τα αποτελέσματα από το μικροβιολογικό εργαστήριο.
Ο ένας εκ των θανόντων, ένας 79χρονος είχε βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό, έπασχε από υπέρταση και ήταν διαβητικός.
Τις τελευταίες μέρες έχει διαπιστωθεί αύξηση των κρουσμάτων ιογενούς μηνιγγίτιδας και εγκεφαλίτιδας, σε σχέση με άλλες χρονιές ενώ για δύο από έντεκα ασθενείς που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων της Θεσσαλονίκης με εγκεφαλίτιδα, οφείλεται για την κατάστασή τους, σε συνδυασμό και με άλλους παράγοντες, ο ιός του Δυτικού Νείλου.
Για να εξακριβωθεί εάν και οι υπόλοιποι ασθενείς προσβλήθηκαν από τον συγκεκριμένο ιό, εστάλησαν για ανάλυση δείγματα αίματος και εγκεφαλικού υγρού στο Α’ Μικροβιολογικό Εργαστήριου του ΑΠΘ, ενώ η διάγνωση θα τεκμηριωθεί στη συνέχεια και με τεχνικές μοριακής βιολογίας.
Συνολικά στη βόρεια Ελλάδα νοσηλεύτηκαν 24 ασθενείς με περιστατικά εγκεφαλίτιδας και μηνιγγίτιδας, από τα Γιαννιτσά, τη Βέροια, το Κιλκίς και την Κατερίνη.
Για τις ενέργειες στις οποίες προέβη στο πλαίσιο του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών ενημερώνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε ανακοίνωσή της που εκδόθηκε τη Δευτέρα (09/08), με αφορμή το πρόβλημα που προέκυψε με την εκδήλωση κρουσμάτων εγκεφαλίτιδας.
Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, το κόστος του φετινού προγράμματος ανήλθε σε 4,2 εκατομμύρια ευρώ τα οποία κατανεμήθηκαν στους νομούς Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Κιλκίς, Χαλκιδικής και Σερρών.
Οι ψεκασμοί ξεκίνησαν στις αρχές Ιουνίου. Παράλληλα η Περιφέρεια είχε συνεργασία με τους νομάρχες Σερρών, Πέλλας και Ημαθίας αλλά και επιστημονικούς φορείς αμέσως μετά την εκδήλωση των κρουσμάτων εγκεφαλίτιδας.
Oι υπηρεσίες της Περιφέρειας βρίσκονται σε επικοινωνία με τους νομάρχες και τους συναρμόδιους φορείς ώστε να γίνονται όλες οι απαιτούμενες ενέργειες αντιμετώπισης του προβλήματος. Επίσης εξασφαλίστηκαν τα κονδύλια που θα απαιτηθούν για τυχόν νέους ψεκασμούς."Δεν υπάρχει λόγος τρομοκρατίας, ο ιός κάνει ήπια λοίμωξη και πολλές φορές μπορεί να νοσήσει ο άνθρωπος αλλά να μην καταλάβει τίποτα", σημείωσε η καθηγήτρια Άννα Παππα.
"Και τα περασμένα χρόνια κάναμε συνεχείς ελέγχους αλλά φέτος είχαμε μια αύξηση σε σχέση με τα περσινά περιστατικά. Τώρα είναι πλέον θέμα επαγρύπνησης και από δω και πέρα ευελπιστούμε ότι θα πάνε όλα καλά", κατέληξε η κ.Παππά.
Οι ασθενείς είναι ηλικίας 23 έως 80 ετών και στην πλειονότητά τους άνω των 70.
ΠΗΓΗ: http://cosmo.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου