'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

"Μήνας Λουκέτων" ο Σεπτέμβριος για τα Γιάννενα...

Τα «λουκέτα» αυξάνονται στην αγορά και δεν κλείνουν μόνο τα μικρά μαγαζιά, σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν και μεγάλες επιχειρήσεις που διακόπτουν τη δραστηριότητά τους.Επίσης, σε όλες τις περιπτώσεις καταγράφεται ως κοινό γνώρισμα μια τοπική συγκέντρωση των κλειστών επιχειρήσεων. Εκεί που κλείνει μια επιχείρηση κλείνουν κι άλλες.Σε αυτές τις γενικές διαπιστώσεις καταλήγει έρευνα που διενήργησε η Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορικών Επιχειρήσεων (ΕΣΕΕ), σχετικά με την πορεία της αγοράς και όπως δηλώνει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, κ. Β. Κορκίδης: «Το λιανεμπόριο περνάει ένα δυνατό «crash test» εδώ και ένα χρόνο, ενώ μετράει ήδη πολλές απώλειες. Η περαιτέρω καθίζηση της οικονομικής δραστηριότητας απειλεί την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και ασκεί σοβαρή πίεση στην απασχόληση».Όπως έδειξε η έρευνα, η εικόνα του κέντρου της Αθήνας παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, με την αναλογία των κλειστών/ανοιχτών επιχειρήσεων να φτάνει περίπου το 17%. Επιπλέον, από τα κλειστά καταστήματα παρατηρείται ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις, οι οποίες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το χώρο τους, ανήκουν στον κλάδο του εμπορίου ένδυσης και υπόδησης που όμως, συνεχίζουν να αποτελούν «ηγετικούς κλάδους», αφού η συγκέντρωσή τους σε κύριους οδικούς άξονες παραμένει υψηλή και χαρακτηρίζει τους εμπορικούς δρόμους.

Αυξάνονται τα ξενοίκιαστα στα Γιάννενα

Για την πόλη των Ιωαννίνων, δεν υπάρχει ασφαλής έρευνα για την αναλογία κλειστών και ανοιχτών εμπορικών καταστημάτων, η γενική τάση ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Επιμελητηρίου και του Εμπορικού Συλλόγου, είναι η σταδιακή αύξηση των ξενοίκιαστων καταστημάτων, όχι μόνο σε δρόμους της λεγόμενης παλιάς αγοράς - Κάνιγγος, Ανεξαρτησίας - αλλά και στο εμπορικό κέντρο. Υπάρχουν εμπορικά ακίνητα που είναι για πολλούς μήνες ανοίκιαστα, κυρίως στην περιφέρεια της πόλης, ενώ η ίδια τάση αρχίζει να εμπεδώνεται μέρα με την ημέρα και σε κεντρικότερα σημεία. Εσχάτως, παρουσιάζονται ξενοίκιαστα καταστήματα και σε κεντρικότερα σημεία, όπως στις οδούς 28ης Οκτωβρίου και Δωδώνης.Η περίοδος των τακτικών θερινών εκπτώσεων ήταν δεδομένο εκ των προτέρων πως δεν θα μπορούσε να καθορίσει δρομολογημένες αποφάσεις καταστηματαρχών για το επιχειρηματικό τους μέλλον, αντιθέτως σε κάποιες περιπτώσεις, έμποροι ανέμεναν τις εκπτώσεις μόνο και μόνο για να «ξεστοκάρουν» και ο Σεπτέμβρης θα σημάνει την αναστολή της επαγγελματικής τους δραστηριοποίησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιες επιχειρήσεις ένδυσης και υπόδησης στις οδούς Μουλαϊμίδη, Βλαχλείδη και Μ. Αγγέλου είχαν εξ αρχής συμφωνήσει να πάρουν εμπόρευμα για το καλοκαίρι και με το τέλος της τακτικής περιόδου των εκπτώσεων, θα βάλουν «λουκέτο». Επομένως, ο Σεπτέμβρης θα δείξει τις διαθέσεις της τοπικής αγοράς και στην αρχή του φθινοπώρου θα φανούν στην ουσία, οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην Ήπειρο.

Επιπτώσεις των λουκέτων

Οι επιπτώσεις από το κλείσιμο των επιχειρήσεων είναι πολλαπλές, όπως σημειώνει η ΕΣΕΕ.Κατ' αρχάς, χάνονται θέσεις εργασίας. Από προηγούμενη έρευνα της ΕΣΕΕ προέκυψε ότι θα χαθούν συνολικά περί τις 100.000 θέσεις στο εμπόριο. Μια δεύτερη σημαντική επίπτωση είναι η απώλεια εισοδήματος για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων. Είναι γνωστό ότι η ελληνική κοινωνική δομή είναι βασισμένη στην μικρή αλλά και στην μεγαλύτερη ιδιοκτησία ή και στη γαιοπρόσοδο, η οποία εισφέρει σημαντικό εισόδημα στους ιδιοκτήτες ακινήτων.Είναι σημαντικό το στοιχείο της Ένωσης των Εμπορικών Συλλόγων της χώρας πως μόλις το 30% των εμπορικών ακινήτων είναι ιδιοχρησιμοποιούμενες επαγγελματικές στέγες και άρα, το υπόλοιπο 70% είναι επιχειρήσεις με ενοίκιο. Το ύψος του ενοικίου θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και το μέλλον πολλών εμπορικών επιχειρήσεων, αφού εξαρτάται από τους ιδιοκτήτες των ακινήτων αν θα ρίξουν τα στάνταρντ των εσόδων του και θα συνεχίσουν να έχουν έσοδα από το μαγαζί ή αν να επιμείνουν στις υψηλές τιμές, ρισκάροντας να αργήσουν πολύ να ξανανοικιάσουν τις ιδιοκτησίες τους... Οι συμφωνίες για τα υψηλά, στις περισσότερες περιπτώσεις ενοίκια, υπογράφηκαν με άλλους τζίρους για τα καταστήματα και άλλες δημοσιονομικές συνθήκες που αν δεν αναπροσαρμοστούν άμεσα, θα διατηρήσουν το υψηλό κόστος λειτουργίας στα εμπορικά καταστήματα, με αποτέλεσμα το «λουκέτο», σε πλείστες περιπτώσεις.

 

ΠΡΩΙΝΑ ΝΕΑ  

ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΣΤΟ:   http://epirusgate.blogspot.com/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου