'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Σάββατο 7 Αυγούστου 2010

«Γαμήλιο πάρτι» στήνουν οι Τράπεζες

Φουντώνουν τα σενάρια για τα επερχόμενα μεγάλα τραπεζικά deal στον ελληνικό χώρο.

Το σκηνικό ξεκαθαρίζει, καθώς η αρχική πρόθεση για συγχωνεύσεις στον τραπεζικό κλάδο, με απώτερο στόχο τη δημιουργία ενός ισχυρού τραπεζικού συστήματος, γίνεται επί της ουσίας διεθνής εντολή της Τρόικας.


Ήδη, ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ευρώπη και επικεφαλής της Τρόικας των ελεγκτών της ελληνικής οικονομίας, Πολ Τόμσεν, δεν κρύβει ότι ζητήθηκε να προχωρήσουν οι συγχωνεύσεις στον τραπεζικό τομέα και μάλιστα με τη συμμετοχή ξένων τραπεζικών ομίλων.


Η Τρόικα, ήδη, ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση -και το πέτυχε- την αύξηση των εγγυήσεων δανείων προς τις τράπεζες κατά 25 δισεκατομμύρια ευρώ.


Ουσιαστικά, ό,τι πρόκειται να γίνει, πρέπει να αναμένεται άμεσα, καθώς η κυβέρνηση, παίρνοντας το μήνυμα από το οικονομικό διευθυντήριο του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ, ασκεί ισχυρές πιέσεις προς τους τραπεζίτες να τα βρουν και να προχωρήσουν οι συγχωνεύεις.


Ο επερχόμενος Σεπτέμβριος με τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θεωρείται μήνας καταλύτης για τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο. Ήδη, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, εκτός από την παροχή των εγγυήσεων, που ζήτησε η Τρόικα προς τις τράπεζες, αποσαφήνισε ότι η κυβέρνηση προχωρά σε αποτίμηση του κεφαλαίου που διαθέτει στις κρατικές τράπεζες.


Οσονούπω, πιθανότατα εντός της ερχόμενης εβδομάδας, θα υπογραφεί η σύμβαση με τρεις ξένους οίκους αξιολόγησης, οι οποίοι θα «μετρήσουν» το κεφάλαιο του Δημοσίου στον κρατικό τραπεζικό χώρο. Κίνηση που, σαφώς, προοιωνίζει εξελίξεις.


Ταυτόχρονα, εντός του Σεπτεμβρίου, θα τεθεί σε λειτουργία το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ θα ολοκληρωθεί και το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της ATE Bank, της μοναδικής ελληνικής τράπεζας που δεν κατάφερε να «περάσει» τα πρόσφατα τεστ αντοχής.


Αυτές οι κυβερνητικές κινήσεις αλλά και οι σαφέστατες εντολές της Τρόικας, και ειδικά του Διεθνούς

Νομισματικού Ταμείου, «φωτογραφίζουν» την επιχείρηση δημιουργίας στρατηγικών συμμαχιών στον ελληνικό τραπεζικό χώρο.

Από την άλλη, απολύτως θετική ως προς τα μεγάλα τραπεζικά deal είναι η Τράπεζα της Ελλάδας, η οποία θεωρεί ότι η δημιουργία στρατηγικών συμμαχιών οχυρώνει το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα, επιτρέπει την εκμετάλλευση πιθανών ευκαιριών στην ευρύτερη περιοχή και κυρίως επαναφέρει το αίσθημα αξιοπιστίας προς και από τις διεθνείς χρηματαγορές.


Το τραπεζικό παιχνίδι είναι σαφές ότι έχει ξεκινήσει και, ήδη, υπήρξε η πρώτη πρόθεση συγχωνεύσεων από την Τράπεζα Πειραιώς με την πρόταση -που αναμένει απάντηση μετά από την έκθεση των χρηματοοικονομικών συμβούλων- για την εξαγορά του Ταχυδρομικού Ταμιευτήριου και της Αγροτικής Τράπεζας.


Ενδεχομένως, σημείο τριβής να είναι η αναλογία στις εξαγορές και τις στρατηγικές συμμαχίες του ελληνικού και του διεθνούς τραπεζικού συστήματος.


Δηλαδή, πόσο ισχυρά θα μπουν στον ελληνικό χώρο οι μεγάλοι ξένοι τραπεζικοί οίκοι.


Η κυβέρνηση διαρρέει επισήμως ότι θα επιθυμούσε η μερίδα του λέοντος να παραμείνει σε ελληνικά χέρια, αλλά υπό τις παρούσες συνθήκες και με την κρίση να θολώνει τα μυαλά και να καλύπτει τις τσέπες, τα ξένα κεφάλαια θα απορροφήσουν -πιθανότατα- το μεγαλύτερο δυνατό τμήμα του εγχώριου συστήματος. 


ΠΗΓΗ:    http://www.zougla.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου