'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Σάββατο 7 Αυγούστου 2010

Αλλαγές στην εκπαίδευση των αστυνομικών δρομολογεί το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ του ΠΟΛΙΤΗ

Εξίσωση των πτυχίων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. με τα αντίστοιχα των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ) και ενίσχυση της πρακτικής εκπαίδευσης των αστυφυλάκων προβλέπει μεταξύ άλλων το νέο δόγμα Εκπαίδευσης στην Αστυνομία, αναφέρεται στο πόρισμα Ομάδας Εργασίας υπό τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Σπύρο Βούγια για τη Μεταρρύθμιση του Συστήματος Εκπαίδευσης.

Οι αλλαγές αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή το αμέσως επόμενο διάστημα με ορισμένες να τοποθετούνται χρονικά ακόμα και μέσα στον Σεπτέμβρη. Ανάλογές προτάσεις αναμένεται να παρουσιαστούν σύντομα για την εκπαίδευση στελεχών της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού.
Σύμφωνα με το πόρισμα λοιπόν, η Σχολή Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. πρόκειται να μετατραπεί σε ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα με πλήρη εξίσωση των πτυχίων της με τα αντίστοιχα των ελληνικών, αλλά και ευρωπαϊκών ΑΕΙ. Επίσης, τα μέλη του διδακτικού προσωπικού θα υποχρεούνται να κατέχουν διδακτορικό τίτλο και να προβαίνουν οι δημοσιεύεις, όπως συμβαίνει στα υπόλοιπα πανεπιστημιακά ιδρύματα, με στόχο στο άμεσο μέλλον, η σχολή αξιωματικών να προχωρήσει στη διοργάνωση μεταπτυχιακών σε επιχειρησιακά θέματα των σωμάτων ασφαλείας.
Επιπλέον, προωθείται η αποστρατιωτικοποίηση της εκπαίδευσης των αστυφυλάκων. Οι δόκιμοι αστυφύλακες, που θα μπουν στο σώμα φέτος τον Οκτώβριο, δεν θα κάνουν βασική εκπαίδευση σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, όπως τα προηγούμενα χρόνια, αφενός γιατί το κόστος είναι μεγάλο (αναμένεται να εξοικονομηθούν 600.000 ευρώ σε σχέση με πέρυσι) και αφετέρου γιατί η λογική της αστυνομίας, σύμφωνα με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, «δεν είναι να πολεμάει τον εχθρό αλλά να είναι δίπλα στον πολίτη».
Μεγαλύτερο ρόλο στην εκπαίδευση των αστυφυλάκων θα αποκτήσουν τα πρακτικά μαθήματα, όπως η σκοποβολή και η αυτοπροστασία. Στο θεωρητικό κομμάτι, προτείνεται αντικατάσταση των απολυτηρίων εξετάσεων με πτυχιακή εργασία με θέμα από μια λίστα που θα αποφασίζεται κάθε αρχή της χρονιάς. Τέλος, προτείνεται η διατήρηση τριών ή τεσσάρων σχολών αστυφυλάκων, όσων βρίσκονται κοντά σε μεγάλες πόλεις με πανεπιστήμια και η κατάργηση των υπολοίπων.
Στο πλαίσιο αυτό, κατά το τέλος Σεπτεμβρίου, 60 εκπαιδευτές (38 από ΕΛ.ΑΣ. και οι υπόλοιποι από το Λιμενικό και την Πυροσβεστική) θα περάσουν από πρόγραμμα εκπαίδευσης και πιστοποίησης. Θα ακολουθήσει ίδρυση μητρώου εκπαιδευτών σωμάτων ασφαλείας, στο οποίο θα ταυτοποιούνται οι γνώσεις, η εξειδίκευση και οι ικανότητές τους. Αναμένεται μάλιστα και υπογραφή μνημονίου για τη διά βίου μάθηση μεταξύ των υφυπουργών Προστασίας του Πολίτη κ. Βούγια και Παιδείας κ. Χριστοφιλοπούλου. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα επιδιώξει να φέρει για ψήφιση το σχετικό νομοσχέδιο ακόμα και μέσα στο 2010.

Μάθημα τα ανθρώπινα δικαιώματα



 Η ομάδα εργασίας για τη μεταρρύθμιση της εκπαίδευσης των αστυνομικών εισηγείται την πρακτική εφαρμογή των μαθημάτων που διδάσκονται αλλά και την εισαγωγή νέων που αφορούν «σύγχρονα θέματα». Η παλιά αναφορά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που γινόταν στο πλαίσιο του μαθήματος του «Συνταγματικού Δικαίου» πλέον αναβαθμίζεται σε ξεχωριστό μάθημα με αυξημένη βαρύτητα.
Επίσης, προστίθεται μάθημα για «Θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής» και «Δίκαιο Κατάστασης Αλλοδαπών» καθώς και μαθήματα που αφορούν σύγχρονα ζητήματα τα οποία απασχολούν την αστυνομία, όπως το Οργανωμένο έγκλημα, αλλά και άλλα, όπως «Επιχειρησιακός Σχεδιασμός», «Αντεγκληματική Πολιτική», «Μοντέλα Αστυνόμευσης και Ευρωπαϊκά Ποινικά Συστήματα», «Ζητήματα Ασφάλειας και Πρόληψης Εγκληματικότητας σε Αστικά Περιβάλλοντα», «Πολιτική Προστασία και Διακλαδική Συνεργασία». Ακόμα περιλαμβάνονται και άλλα «σύγχρονα μαθήματα», όπως Ανακριτική και Δικαστική Ψυχολογία, Τεχνικές Επικοινωνίας - Δημόσιες Σχέσεις, στοιχεία κοινωνιολογίας και πολιτικής επιστήμης κ.λπ. Οι γνώσεις των αξιωματικών, σύμφωνα με τις προτάσεις, θα πρέπει να συμπληρώνονται με μαθήματα αγγλικής γλώσσας και χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Πηγή: Καθημερινή

ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΣΤΟ:    http://tvxs.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου