'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

Βάση σε Ελλάδα ή Τουρκία θέλουν οι Ρώσοι

Το ενδεχόμενο δημιουργίας ναυτικής στρατιωτικής βάσης στη Ανατολική Μεσόγειο με υποψήφιες χώρες την Ελλάδα και την Τουρκία σκέφτεται η Ρωσία, όπως δήλωσε ο ρώσος αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας, Βλάντιμιρ Βισότσκι.

Ο ρώσος στρατιωτικός τόνισε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να διευρύνει την στρατιωτική της παρουσία στη Μαύρη θάλασσα και την Μεσόγειο, όμως δεν βιάζεται ακόμα: “ Η δυνατότητα να διατηρείς βάση στο εξωτερικό είναι καλή, αλλά πρέπει να γίνει σταδιακά, συνυπολογίζοντας τις δυνατότητες της χώρας. Πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση είναι το σύστημα των απλών επισκέψεων των πλοίων” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όπως υποστήριξε, τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία έχουν κάνει ανάλογες προτάσεις στη Ρωσία.

Στην Ανατολική Μεσόγειο η Μόσχα διαθέτει από το 1971 τη μόνη πλέον ναυτική βάση της μακριά από τα σύνορά της, στο λιμάνι Ταρτούς της Συρίας, η οποία κάλυπτε παλιά τις ανάγκες της 5ης επιχειρησιακής μοίρας Μεσογείου του σοβιετικού Ναυτικού.

Από το 1991 η μοίρα αυτή διαλύθηκε και έκτοτε ακολούθησαν μόνο μεμονωμένες ή συνδυασμένες επισκέψεις ρωσικών πλοίων στην περιοχή.

Το ρωσικό ναυτικό έχει ξεκινήσει εργασίες εκσυγχρονισμού της υπάρχουσας τεχνικής βάσης στο Ταρτούς και εμβάθυνσης του λιμένος, το πρώτο στάδιο των οποίων θα ολοκληρωθεί το 2012. Πρόθεση του ρωσικού Στόλου είναι να μπορεί να δεχθεί το Ταρτούς βαριά πολεμικά πλοία, καταδρομικά και αεροπλανοφόρα και από τεχνική βάση να μετατραπεί σε πλήρως λειτουργική βάση, γεγονός που επιβεβαιώνει και το ενδιαφέρον της Μόσχας για την ενίσχυση της παρουσίας της στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΠΗΓΗ:    http://cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου