'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Απορρίπτουν οι εισαγγελείς..!!!

Τις αντιρρήσεις τους για σειρά διατάξεων που επιταχύνουν τις διαδικασίες στην απονομή δικαιοσύνης εξέφρασε μετά από συνεδρίαση το Δ.Σ. της Ένωσης Εισαγγελέων. Εκτιμούν ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης αντιμετωπίζει αποσπασματικά το πρόβλημα και επισημαίνει τον κίνδυνο για σοβαρές υποθέσεις

Επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι Εισαγγελείς της χώρας σε διατάξεις που προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης.
Μετά από τακτική συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος
εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αν και χαρακτηρίζει θετικές ορισμένες από τις διατάξεις που αφορούν τον Ποινικό Κώδικα, πολλές από εκείνες που αφορούν την επιβολή χρονικού ορίου στα στάδια της προανάκρισης υποθέσεων και άλλες που καθορίζουν ότι μία δίκη που αναβάλλεται δικάζεται ξανά από την ίδια σύνθεση δικαστηρίου, δημιουργούν πρόβλημα στην απονομή δικαίου.
Οι Εισαγγελείς είναι σύμφωνοι με την καθιέρωση και επέκταση του θεσμού της ποινικής συνδιαλλαγής σε πρώτη φάση (προκαταρκτική εξέταση) και στα κακουργήματα κατά της ιδιοκτησίας και της περιουσίας, καθώς κρίνουν ότι βρίσκεται σε αρμονία με τη διεθνή ποινική εμπειρία.
Αντίθετα όμως, αναφέρει η Ένωση στην ανακοίνωσή της, άλλες διατάξεις κυρίως δικονομικές, "όχι μόνο δεν συμβάλλουν στην επιτάχυνση της ποινικής διαδικασίας, αλλά αντίθετα είτε την εμποδίζουν, είτε την εξουδετερώνουν".
Και αναφέρονται σε αυτές που προβλέπουν την τήρηση βραχείων προθεσμιών περαίωσης της προδικασίας, τη διάταξη που προβλέπει ότι μία υπόθεση που αναβάλλεται, εκδικάζεται σε δυο μήνες από την ίδια σύνθεση, αυτές για τις προθεσμίες της προκαταρκτικής εξέτασης και της ανάκρισης και τη μεταφορά σχεδόν όλων των πλημμελημάτων, στο Μονομελές πρωτοδικείο.
Θετικά κρίνουν οι Εισαγγελείς τις διατάξεις που αναγνωρίζουν στον κατηγορούμενο   
δικαίωμα έφεσης κατά βουλεύματος, που τον παραπέμπει για κακούργημα μόνο για δύο λόγους, της απόλυτης ακυρότητας ή της εσφαλμένης ερμηνείας και εφαρμογής ουσιαστικής ποινικής διάταξης, ενώ στον πολιτικώς ενάγοντα δεν αναγνωρίζεται δικαίωμα άσκησης ενδίκου μέσου.
Επίσης θετικές κρίνονται οι προτεινόμενες μεταβολές όπου οι παραπεμπόμενοι για κακούργημα, αν είναι ή θεωρούνται γνωστής διαμονής δικάζονται κανονικά και τους αναγνωρίζεται η δυνατότητα ακύρωσης της διαδικασίας, καθώς και μία σειρά διατάξεων για τους ανήλικους και τους οφειλέτες ασφαλιστικών εισφορών.
Η ανακοίνωση κλείνει με τη διαπίστωση ότι για μία ακόμη φορά γίνεται αποσπασματική αντιμετώπιση του ποινικού προβλήματος χωρίς να έχουν ληφθεί υπόψιν σημαντικοί παράγοντες.


http://news247.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου