'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

Αυξήσεις που «καίνε»-Χαμένοι οι αγρότες!!!

Ανάμεσα στους... χαμένους και οι αγρότες που θα πληρώνουν πλέον ακριβότερα κατά 7% την ηλεκτρική ενέργεια, ενώ με τη νέα τιμολογιακή πολιτική φαίνεται πως... τιμωρούνται τα νοικοκυριά εκείνα που έως σήμερα έκαναν οικονομία και «έκαιγαν το ρεύμα με το σταγονόμετρο».
Αυτό αποδεικνύει το γεγονός ότι το υψηλότερο ποσοστό αύξησης, κατά 13,7%, θα επιβαρύνει καταναλώσεις από 0 έως 800 κιλοβατώρες.
Ιδιαίτερη... γαλαντομία επιφύλαξε το ΥΠΕΚΑ στις υψηλές καταναλώσεις φροντίζοντας να τους προσφέρει σημαντικά φθηνότερα τιμολόγια, καθώς η μείωση φθάνει ακόμη και το 13,8% (για κατανάλωση από 3.001 κιλοβατώρες και άνω). Με την Πρωτοχρονιά
λοιπόν θα χρεώνονται με φθηνότερο ρεύμα πισίνες, βίλες κλπ., ενώ θα εκτιναχθούν οι λογαριασμοί για μικρές καταναλώσεις, εξοχικές κατοικίες, ... κανδήλια τάφων κλπ.

Η εξήγηση που δίδεται είναι πως η ΔΕΗ θα πρέπει να καταργήσει τις «σταυροειδείς επιδοτήσεις» που νόθευαν τον υγιή ανταγωνισμό και να προσφέρει ηλεκτρική ενέργεια σε πλέον ανταγωνιστικές τιμές, ώστε να σταματήσει τη διαρροή των πελατών της προς τις ιδιωτικές εταιρείες εμπορίας.
Για τον λόγο αυτό και η χθεσινή απόφαση του ΥΠΕΚΑ προβλέπει μειώσεις από -4,3 έως -18,4 για τα εμπορικά - βιομηχανικά τιμολόγια χαμηλής και μέσης τάσης. Ενώ για τα βιομηχανικά τιμολόγια υψηλής τάσης εγκρίθηκε αύξηση κατά 8,7%. Η επί του Περιβάλλοντος υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη θα τονίσει πάντως την ιδιαίτερη μέριμνα που λαμβάνει το υπουργείο Περιβάλλοντος για τους καταναλωτές και τα νοικοκυριά που... ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Προβλέπει γι’ αυτούς φθηνότερο έως και 20% ηλεκτρικό ρεύμα (συνολικά για 1,2 εκατ. οικιακούς πελάτες).
Το ΥΠΕΚΑ σπεύδει και για να προλάβει την έντονη δυσαρέσκεια από τα νέα αυξημένα τιμολόγια να διαβεβαιώσει ότι:
Ο συνολικός λογαριασμός ηλεκτρικής ενέργειας για σχεδόν 1 εκ. μικρές επιχειρήσεις θα έχει μειώσεις της τάξης του 5-18%.
Ο λογαριασμός ρεύματος για κοινόχρηστη χρήση σε πολυκατοικίες εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 7%.
Οι αυξήσεις για τους οικιακούς καταναλωτές με μικρές καταναλώσεις και αφορούν κυρίως κλειστά σπίτια, εξοχικά, εύπορα άτομα που μένουν μόνα τους κλπ. (καταναλωτές δηλαδή που λανθασμένα επωφελούνται σήμερα από τη «σταυροειδή επιδότηση»), θα ισοδυναμούν με μία μέγιστη ετήσια επιβάρυνση της τάξης των 30 ευρώ ή περίπου 2,5 ευρώ τον μήνα.
Η επιβάρυνση για μία μέση οικογένεια εκτιμάται 1-2 € τον μήνα.
Ο συνολικός λογαριασμός ηλεκτρικής ενέργειας για περίπου 0,5 εκατ. οικογένειες θα μειωθεί.
Παρά την αύξηση στις τιμές ηλεκτρισμού για αγροτική χρήση, οι τιμές αυτές θα παραμείνουν χαμηλές.
Με το κοινωνικό τιμολόγιο προστατεύονται άνεργοι, τρίτεκνοι, ΑμΕΑ κλπ. Πέραν όλων αυτών όμως θα πρέπει οι καταναλωτές να λάβουν υπόψη τους ότι:
Μένει σε... εκκρεμότητα το επόμενο κύμα ανατιμήσεων στη ΔΕΗ για τα έτη 2012-2013.
Δεν έχει καθορισθεί η τελική τιμή της κιλοβατώρας, που ενδεχόμενα να «βγάλει» υψηλότερο του 13,7% ποσοστό αύξησης στα τιμολόγια.
Οι λογαριασμοί της ΔΕΗ που θα λαμβάνουν οι καταναλωτές από 1-1-2011 θα ‘ναι περισσότερο... φουσκωμένοι λόγω των χρεώσεων για ΕΡΤ και δημοτικών τελών.
Το ΥΠΕΚΑ αναφέρει επίσης ότι με τα νέα τιμολόγια που περιορίζονται πλέον σε 9, αίρεται μία χρόνια στρέβλωση.
 
Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου