'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

Η πολεοδομία… αποδομείται...!!

Κόλαφος είναι η έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για τις πολεοδομίες της χώρας οι οποίες είναι υποστελεχωμένες και υπολειτουργούν μπλεγμένες στη γραφειοκρατία.


Η έκθεση της βοηθού ΣτΠ, Ευαγγελίας Μπαλλά και ολόκληρης της ομάδας του Κύκλου Ποιότητας Ζωής (ειδικός τομέας του ΣτΠ) προκαλεί πονοκέφαλο στον ανάγνωσμα της.


Η κατάσταση στα πολεοδομικά γραφεία της χώρας έχει ξεπεράσει πλέον κάθε όριο αντοχής πολιτών αλλά και υπαλλήλων, παίρνοντας «εκρηκτικές διαστάσεις, με κοινωνικές, οικονομικές, και πολιτικές προεκτάσεις» σύμφωνα με την έκθεση στο: γραφεία χωρίς προσωπικό αλλά γεμάτα χαρτιά και πολίτες μπλεγμένοι στη γραφειοκρατία. Μια αυτοψία μπορεί να χρειαστεί μέχρι και τέσσερα χρόνια!


«Από την έναρξη λειτουργίας του ο Συνήγορος έρχεται διαρκώς αντιμέτωπος με προβλήματα καθυστέρησης στην έκδοση οικοδομικών αδειών και διεκπεραίωσης των αιτήσεών του από τις αρμόδιες πολεοδομίες. Παράλληλα μεγάλες δυσλειτουργίες καταγράφονται σε όλο το φάσμα της διαδικασίας περί αυθαιρέτων» αναφέρει σε ένα σημείο της η αναφορά του ΣτΠ εξηγώντας ότι «καλλιεργείται η γενική πεποίθηση στους πολίτες ότι η παρανομία, εάν δεν επιβραβεύεται, πάντως γίνεται ανεκτή από το κράτος».


Σύμφωνα με τον Συνήγορο του Πολίτη, «το πρόβλημα των πολεοδομικών παραβάσεων είναι ιδιαίτερα εκτεταμένο, το εύρος του οποίου είναι αδύνατον, πλέον, να προσδιοριστεί αριθμητικά».


Τα συμπεράσματα του είναι ότι ο λόγος της ταλαιπωρίας των πολιτών στις πολεοδομίες οφείλεται κατά βάση στην ανεπάρκεια έμψυχου δυναμικού αλλά και υλικού μέσου στις πολεοδομίες, στο κακό κανονιστικό πλαίσιο και την πολύπλοκη πολεοδομική νομοθεσία, στην ελλιπή καταγραφή και οριοθέτηση των προστατευόμενων περιοχών της χώρας που ενισχύουν την αβεβαιότητα ως προς το καθεστώς δόμησης, σε περιπτώσεις που η πολεοδομία αδυνατεί να εφαρμόσει τη νομοθεσία λόγω τετελεσμένων καταστάσεων που έχει δημιουργήσει προς όφελος ιδιωτών αλλά εις βάρος του περιβάλλοντος και στην παθογένεια των ίδιων των σχετικών διατάξεων. 

star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου