'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Πυρηνικοί αντιδραστήρες σε σεισμογενή περιοχή...!!

Τα κεντρικά της γαλλικής τράπεζας BNP Paribas απέκλεισαν τη Δευτέρα ακτιβιστές της Greenpeace ζητώντας να σταματήσει... τις ραδιενεργές επενδύσεις της σε πυρηνικούς αντιδραστήρες.

Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση, η τράπεζα αναμένεται να επενδύσει στην κατασκευή δυο γαλλικών πυρηνικών αντιδραστήρων στη σεισμόπληκτη περιοχή Jaitapur.

Η συγκεκριμένη περιοχή επλήγη τη δεκαετία 1990 – 2000 από τρεις σεισμούς, όλοι τους πάνω από πέντε Ρίχτερ. Σημειώνεται ότι στο σεισμό του 1993, μεγέθους 6,3 της κλίμακας ρίχτερ, έχασαν τη ζωή τους περίπου 9.000 άνθρωποι.

Ποτέ στο παρελθόν δεν κατασκευάστηκε πυρηνικός αντιδραστήρας σε περιοχή με τέτοια σεισμική επικινδυνότητα.

Επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα «τρελό σχέδιο», η Greenpeace τάσσεται στο πλευρό των κατοίκων της Jaitapur που μαζικά και σθεναρά εναντιώνονται στην απαλλοτρίωση των κτημάτων τους, έναντι χρηματικής αποζημίωσης, για την κατασκευή των αντιδραστήρων.

Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της η οργάνωση, η BNP αναμένεται να χορηγήσει δάνειο πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, καλύπτοντας το 70% του κόστους του επικίνδυνου project.

Σύμφωνα με τη Greenpeace, «το σκάνδαλο είναι ότι η τράπεζα αδιαφορεί για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και τους ντόπιους πληθυσμούς γιατί ότι το δάνειο είναι εγγυημένο από την κυβέρνηση της Γαλλίας και της Ινδίας και θα αποπληρωθεί ό,τι κι αν γίνει».

«Ένα πυρηνικό ατύχημα δεν θα απειλήσει την επένδυση της BNP αλλά τις ζωές εκείνων που ζουν στην περιοχή» τονίζει η Greenpeace, χαρακτηρίζοντας τον Γάλλο πρόεδρο Σαρκοζί, που πρόσφατα επισκέφτηκε την Ινδία, «πωλητή της πυρηνικής βιομηχανίας».


econews
sarotiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου