'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Μειώσεις στους μισθούς και μεγάλες ανατροπές...!!!

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τις περικοπές στις αμοιβές των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, όπως και  για τις μεταβολές στις εργασιακές σχέσεις, με τις αντίστοιχες μειώσεις μισθών που θα συνεπάγονται οι επιχειρησιακές συμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα, ενόψει και της αυριανής  συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις, αναμένεται να υπερισχύσουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις έναντι των κλαδικών, για τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα βιωσιμότητας, με τον κατώτατο μισθό να ορίζεται στα 740 ευρώ για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Αναγκαία προϋπόθεση όμως θα είναι να μην πραγματοποιηθούν απολύσεις όσο ισχύουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις. 

Οι αντιδράσεις που έχουν προαναγγελθεί από τα συνδικάτα  προκαλούν προβληματισμό πάντως στην κυβέρνηση, όπως και τα ζητήματα ανταγωνιστικότητας που θα  προκύψουν για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις.

Μεγάλο “haircut” (που είναι η έκφραση του συρμού τον τελευταίο καιρό στην οικονομία)  ή «κούρεμα» ελληνιστί των αμοιβών,  αναμένεται και στις ΔΕΚΟ. Όπως έχει ήδη διαφανεί από τις τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών, θα υπάρξουν σημαντικές μειώσεις έως 40% στις αμοιβές, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη των αρμόδιων υπουργών υπό τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου  την Τρίτη. Αναμένεται  επίσης να τεθεί  «πλαφόν» 4.000 ευρώ στο σύνολο του μηνιαίου μισθού, ενώ από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση δεν  προτίθεται να περικόψει μισθούς κάτω των 1.800 ευρώ.

Στο «καρότο» προς τους εργαζομένους μαζί με το «μαστίγιο»  η κυβέρνηση θα συμπεριλάβει την διασφάλιση των θέσεων εργασίας για όσους είναι ήδη  υπάλληλοι των ΔΕΚΟ,  με παράλληλο «εξορθολογισμό» των αναγκών σε προσωπικό για το μέλλον.        

Η υπουργός Εργασίας κ. Λούκα Κατσέλη ενημέρωσε σήμερα για τις εξελίξεις τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, τονίζοντας κατά την συνάντησή ότι «βρισκόμαστε σε μία δύσκολη συγκυρία, γίνονται συντονισμένες προσπάθειες για να σωθούν θέσεις εργασίας, αλλά και για να προχωρήσουν οι αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές».

Η κ. Κατσέλη τόνισε ότι πρέπει «όλοι οι κοινωνικοί εταίροι πρέπει να βάλουν πλάτη», ενώ υποστήριξε ότι «είμαστε σε καλό δρόμο, θα τα καταφέρουμε».

Όσον  αφορά τις ΔΕΚΟ ο κ. Πεταλωτής δήλωσε σήμερα ότι το ζητούμενο για την κυβέρνηση δεν είναι απλώς να μειωθούν οι πολύ μεγαλύτεροι από τον μέσο όρο μισθοί. «Εμείς κάνουμε διαρθρωτικές αλλαγές. Μόνο έτσι μπορούμε να πάμε μπροστά, μόνο έτσι βγαίνουμε από την κρίση» υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος  

Για τις επιχειρησιακές συμβάσεις επίσης ο κ. Πεταλωτής δήλωσε ότι όπου υπερισχύουν των συλλογικών αυτό θα γίνεται με πολύ συγκεκριμένους όρους, προϋποθέσεις και χρονικούς περιορισμούς.


star.gr
madata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου