'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Η μάχη για το κράνος...!!!

Ιταλία και Γερμανία ερίζουν για το κράνος ενός αρχαίου Έλληνα πολεμιστή, το οποίο ανήκε σε ιδιωτική συλλογή και βρέθηκε στο Βερολίνο μετά το θάνατο του συλλέκτη. Πρόκειται για μοναδικό στο είδος του αντικείμενο.

Αρχίζει αυτήν την εβδομάδα η εκδίκαση προσφυγής της Ιταλίας σε δικαστήριο του Βερολίνου, με αίτημα την επιστροφή ενός αρχαίου ελληνικού κράνους που σύμφωνα με τη Ρώμη, εκλάπη από αρχαιολογικό χώρο στην Ιταλία το 1993, όπως δήλωσε σήμερα Τετάρτη, εκπρόσωπος δικαστηρίου της γερμανικής πρωτεύουσας.

Τον 7ο με 6ο αιώνα π.Χ., την περίοδο που κατασκευάστηκε η συγκεκριμένη περικεφαλαία, η οποία διακρίνεται για το γεωμετρικό ρυθμό της διακόσμησής της, υπήρχαν στα νότια παράλια της Ιταλίας ελληνόφωνες εμπορικές πόλεις.

Αξιωματούχοι μουσείων δήλωσαν ότι η περικεφαλαία βρίσκεται σε ασφαλές μέρος στο Βερολίνο και ότι είναι στη διάθεση του εισαγγελέα του Βερολίνου. Οι δικαστικές αρχές κατάσχεσαν την περικεφαλαία το 2003 κατόπιν αιτήματος της Ρώμης.

Η Ιταλία ζητάει σήμερα την παράδοση της αρχαίας περικεφαλαίας από την υπηρεσία που διευθύνει τα μουσεία του Βερολίνου και τους νομικούς που διαχειρίζονται την περιουσία ενός ιδιώτη συλλέκτη έργων τέχνης, ο οποίος έχει πεθάνει, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.

Η γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel γράφει ότι η περικεφαλαία αυτή είναι πολύ σπάνια και ότι ουσιαστικά είναι ανεκτίμητης αξίας. 

Προσθέτει εξάλλου ότι πιστεύεται ότι πέρασε από διάφορα χέρια προτού ένας Βερολινέζος έμπορος έργων τέχνης την αγοράσει για την ιδιωτική του συλλογή. Η Ιταλία την εντόπισε όταν τα περιουσιακά στοιχεία του Βερολινέζου συλλέκτη τέθηκαν σε δημοπρασία μετά το θάνατό του.


http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου