'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Η κρίση στα Ίμια και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις 15 χρόνια μετά

Στην υδρόγειο σφαίρα και τους γεωγραφικούς άτλαντες σημειώνονται ήπειροι, ωκεανοί, θάλασσες, νησιά και συμπλέγματα νησιών. 

Όμως υπάρχει... και πλήθος άλλων νησιών και νησίδων που είναι τόσο μικρά, ώστε καμία υδρόγειος σφαίρα και κανένας γεωγραφικός άτλαντας δεν μπορεί να τα σημειώσει. 

Χρειάζονται ειδικοί ναυτικοί χάρτες όπου πρέπει να κάνεις μεγάλη μεγέθυνση σε μικρό τμήμα τους για να μπορέσεις να τα σημαδέψεις με κάποιες "στιγμές".

Κι όμως πάνω σε δυο τέτοια Ελληνικά ξερονήσια, τα ανατολικά και δυτικά Ίμια, ξασπρισμένα από τους αέρηδες και την αλμύρα της θάλασσας, συγκεντρώθηκε πριν 15 χρόνια, τέτοιες μέρες, το ενδιαφέρον εκατομμυρίων ανθρώπων.
Ήταν η τρίτη Ελληνοτουρκική κρίση στο Αιγαίο. Είχαν προηγηθεί άλλες δυο, τον Ιούλιο του 1976 με το τουρκικό ερευνητικό «ΧΟΡΑ» και το Μάρτιο του 1987 με το ίδιο σκάφος αλλά με το νέο όνομά του «ΣΙΣΜΙΚ Ι»...

Η κρίση στα νερά του Αιγαίου το 1996, είχε δυο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά:

• Τη θυσία τριών παλικαριών του Πολεμικού Ναυτικού, πλήρωμα του ελικοπτέρου ΠΝ 21 της Φρεγάτας «ΝΑΒΑΡΙΝΟ» κατά την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας, και
• Την «κατασκευή» από τους Τούρκους της θεωρίας των "γκρίζων ζωνών" για εκατοντάδες ελληνικά νησιά, νησάκια και βραχονησίδες στο Αιγαίο.

Έκτοτε, οι προκλήσεις των Τούρκων, όχι μόνο στα Ελληνικά ΙΜΙΑ αλλά σε όλο το Αιγαίο συνεχίζονται. Μόνο το 2010, είχαμε έντεκα (11) διελεύσεις τουρκικών πολεμικών πλοίων, μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα, ακόμη και ανοικτά από το Σούνιο, με το πρόσχημα της «αβλαβούς διέλευσης».

Ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας και επικεφαλής των διαπραγµατεύσεων Τουρκίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης, Εγκεµέν Μπαγίς, τρεις φορές σε συνεντεύξεις του, το τελευταίο τρίμηνο του 2010, («ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ» 17-10-2010, «ΤΑ ΝΕΑ» 18-11-2010 και κυπριακή «ΣΗΜΕΡΙΝΗ» 12-12-2010) πρότεινε ανοικτά τη συνεκµετάλλευση του Αιγαίου.

Έχοντας υπόψη αυτά, η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στο Ερζερούμ της Τουρκίας, την 6η και 7η Ιανουαρίου 2011 και η συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Οι ημερομηνίες (6, ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ και 7, ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ) έχουν και το συμβολισμό τους…
Θα περιμένουμε λοιπόν φωτισμένες λύσεις ή επανάληψη ευχολογίων - τι ‘χες Γιάννη τι ‘χα πάντα - για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις;

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ Νικόλαος
Υποναύαρχος Λ.Σ. (ε.α.)

Υ.Γ.
Στη ιερή μνήμη των τριών παλικαριών του Π.Ν. και τις συνεχιζόμενες προκλήσεις των Τούρκων στα Ελληνικά ΙΜΙΑ, θα αναφερθούμε επετειακά, την 31η Ιανουαρίου 2011.



http://alexpolisonline.blogspot.com/2011/01/15.html
http://sarotiko.blogspot.com/2011/01/15_04.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου