'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Χιλιάδες φορολογικές υποθέσεις παραγράφονται κάθε χρόνο

Την ώρα που ακούμε για αυτόφωρα για οφειλές μέχρι και... του ενός ευρώ, για κυνήγι φοροφυγάδων με αμείλικτη στάση της δικαιοσύνης και για φοροδίκες-εξπρές, δεκάδες χιλιάδες φορολογικές υποθέσεις παραγράφονται κάθε χρόνο καθώς το νομικό πλαίσιο ορίζει 5ετία και αυτές εκδικάζονται σε 7 με 10 χρόνια κατά μέσο όρο!

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χαράλαμπος Αθανασίου, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ, ο νόμος ορίζει ως πλημμελήματα τις φορολογικές υποθέσεις που αφορούν οφειλές έως 50.000 ευρώ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλές από αυτές να παραγράφονται καθώς λόγω υποστελέχωσης και μεγάλου φόρτου εργασίας στα δικαστήρια, οι υποθέσεις αυτές εκδικάζονται στα 7 με 10 χρόνια κατά μέσο όρο, δηλαδή… αφού έχουν παραγραφεί!

Το θέμα είναι ότι -όπως επισημαίνει ο κ. Αθανασίου- ακόμη και οι κακουργηματικού τύπου φορολογικές υποθέσεις (δηλαδή για ποσά πάνω από 150.000 ευρώ) που παραγράφονται σε 15ετία, φθάνουν πολύ συχνά να εκδικάζονται κοντά στο όριο παραγραφής!

Αν υπολογίσει κανείς ότι μιλάμε για δεκάδες χιλιάδες που έχουν ήδη παραγραφεί αντιλαμβάνεται εύκολα τα τεράστια έσοδα που χάνει το κράτος!

Ο κ. Αθανασίου σχολίασε ότι η επιτάχυνση ως φιλοσοφία του υπουργείου είναι σωστή αλλά θα πρέπει να συνοδευτεί με νέες προσλήψεις δικαστικών. Επίσης αναφέρθηκε στο περίφημο διαρκές αυτόφωρο για τα φορολογικά αδικήματα τονίζοντας ότι -εκτός αν αυτά μετατραπούν σε διαρκή αδικήματα- τίθεται συνταγματικό πρόβλημακαθώς οι προθεσμίες του συντάγματος για το αυτόφωρο παύουν την επόμενη μέρα της τελέσεως.

Σήμερα εκτιμάται ότι υπάρχουν περισσότερες από δύο εκατομμύρια ανέλεγκτες χρήσεις, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές, ενώ περίπου 30 δισ. ευρώ λιμνάζουν ως ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Επιπλέον, για άλλα 30 δισ. ευρώ εκκρεμεί η έκδοση δικαστικών αποφάσεων.



star.gr
madata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου