Τον Απρίλιο του 2011 ξεκινά η περίφημη φοροκάρτα!
Στις κάρτες, θα υπάρχει μόνο ένας αριθμός, ενώ δεν θα αναγράφονται το ονοματεπώνυμο και ο Αριθμός Φορολογικού μητρώου.
Οι πολίτες, χωρίς κόστος, προµηθεύονται από την τράπεζα της επιλογής τους τη φοροκάρτα µέσω της οποίας θα καταγράφονται οι συναλλαγές τους και οι αποδείξεις θα «περνάνε» απευθείας στη ΓΓΠΣ για τη σύνδεση µε το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ. Στη µία όψη της κάρτας περιλαµβάνεται το λογότυπο του υπουργείου Οικονοµικών και της τράπεζας (οι διαφηµιστικοί λόγοι αλλά και η εν δυνάµει πελατεία που διαµορφώνεται από καταναλωτές και επιχειρήσεις κάνουν τις τράπεζες να µη ζητούν χρεώσεις) και ο µοναδικός αριθµός της κάρτας, ενώ στην πίσω όψη υπάρχει µια µαγνητική ταινία.
Ο φορολογούµενους, αν είναι χρήστης των υπηρεσιών taxisnet, µπαίνει στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ και µε τους προσωπικούς του αριθµούς, σε ειδική εφαρµογή που θα δηµιουργηθεί ταυτίζει την κάρτα µε τον ΑΦΜ του. Οι οικογένειες θα µπορούν να ενεργοποιήσουν περισσότερες κάρτες ανάλογα µε τον αριθµό των µελών τους. Οσοι δεν είναι εγγεγραµµένοι στο taxisnet, θα µπορούν να απευθύνονται στα ΚΕΠ.
Η φοροκάρτα είναι έτοιµη για χρήση. Με κάθε συναλλαγή, είτε µε µετρητά είτε µε τη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, οι φορολογούµενοι απλώς θα δίνουν στους καταστηµατάρχες την κάρτα τους για να την περάσουν από τα µηχανήµατα ΡΟS που χρησιµοποιούνται και σήµερα για τις πιστωτικές κάρτες. Με το πέρασµα αυτό, η συναλλαγή θα καταγράφεται από τις τράπεζες, οι οποίες επί της ουσίας θα έχουν µε τον τρόπο αυτό καλύτερη ενηµέρωση για τον τζίρο των επιχειρήσεων µε τις οποίες συνεργάζονται αλλά δεν θα έχουν καµία πληροφορία για τον φορολογούµενο που έκανε τη συναλλαγή. Θα βλέπουν ότι σε µια συγκεκριµένη ηµεροµηνία ο χρήστης µε αριθµό κάρτας Χ αγόρασε, για παράδειγµα, ένα ζευγάρι παπούτσια αξίας 70 ευρώ από το συγκεκριµένο κατάστηµα.
Στις κάρτες, που θα κυκλοφορήσουν στις αρχές του 2011, θα υπάρχει μόνο ένας αριθμός, ενώ δεν θα αναγράφονται το ονοματεπώνυμο και ο Αριθμός Φορολογικού μητρώου.
Η καθιέρωση, από τον Απρίλιο της φοροκάρτας, θα αντικαταστήσει σταδιακά τη συλλογή αποδείξεων από αγορέ αγαθών ή συναλλαγές. Όσοι την χρησιμοποιούν θα έχουν επιπλέον έκπτωση φόρου για όσες αποδείξεις συγκεντρώσουν πέραν των 12.000 ευρώ, που απαιτούνται σήμερα για την κατοχύρωση του αφορολογήτου.
Η έκπτωση που ισχύει σήμερα είναι για ποσό αποδείξεων έως 3.000 ευρώ, επιπλέον του ορίου των αποδείξεων που απαιτείται για το αφορολόγητο, ανάλογα με το εισόδημα, και μελετάται να φτάνει τις 5.000 ευρώ για τους χρήστες της φοροκάρτας. Δηλαδή, να έχουν κέρδος 500 ευρώ αντί 300 ευρώ από την εφορία.
Η φοροκάρτα θα έχει το μέγεθος μιας πιστωτικής κάρτας, θα είναι προαιρετική και θα χορηγείται δωρεάν από τις τράπεζες. Θα φέρει έναν αριθμό με 19 ψηφία, τον οποίο ο κάτοχός της θα ενεργοποιεί είτε μέσω του Taxis net είτε μέσω του κινητού του.
Στην κάρτα που θα περνά από το μηχάνημα που διαθέτουν πολλά καταστήματα, όπως σήμερα οι πιστωτικές, θα καταγράφεται αυτομάτως η αξία των αγορών ή συναλλαγών και μέσω της τράπεζας θα ενημερώνεται και το ΚΕΠΥΟ.
Ο κάτοχός της ανά πάσα στιγμή θα μπορεί μέσω του κομπιούτερ να γνωρίζει τι ποσό αποδείξεων έχει συγκεντρώσει. Παράλληλα, οι φορολογούμενοι θα μπορούν να συλλέγουν και αποδείξεις, όπως σήμερα, και να τις υποβάλλουν με τη δήλωσή τους στην εφορία.
Με τις νέες, αυστηρότερες αυτή τη φορά, διατάξεις του φορολογικού η μη απόδοση Φ.Π.Α. ή φόρου μισθωτών υπηρεσιών θα αποτελεί πλέον διαρκές αδίκημα και όχι στιγμιαίο, ώστε να μην παραγράφεται. Έτσι, όσοι εντοπιστεί να χρωστούν πάνω από ένα ορισμένο ποσό θα αντιμετωπίζουν το αυτόφωρο, όπως και όσοι δεν θα εκδίδουν αποδείξεις ή τιμολόγια.
Από την άλλη, και για την διευκόλυνση κυρίως των μεγάλων επιχειρήσεων, όσες οφείλουν Φ.Π.Α. θα μπορούν να τον εξοφλούν σε τρεις μηνιαίες δόσεις αντί κάθε μήνα σήμερα, με τις ανάλογες όμως προσαυξήσεις.
Ο κλοιός όμως σφίγγει και για τους φοροφυγάδες, καθώς θα πρέπει να καταβάλλουν ως προκαταβολή το 50% αντί 25% σήμερα του ποσού που τους έχει καταλογιστεί για παραβάσεις από την εφορία, ώστε να προσφύγουν στα διοικητικά δικαστήρια.
Όσοι οφείλουν στην εφορία πάνω από 150.000 ευρώ, θα έχουν το δικαίωμα αντί των δικαστηρίων να καταφεύγουν σε ειδικό σώμα διαιτητών, το οποίο θα αποφαίνεται για την υπόθεσή τους εντός εξαμήνου.
madata.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου