'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου 2011

Την κατάργηση και συγχώνευση αρκετών δημοσίων φορέων προωθεί η κυβέρνηση

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος σκοπεύει να καταθέσει στην Βουλή νέο νομοσχέδιο το οποίο θα προβλέπει την κατάργηση δεκάδων δημοσίων οργανισμών, τη συγχώνευση εκατοντάδων φορέων, αλλά και το κλείσιμο πλήθους δημοσίων επιχειρήσεων εντός του Φλεβάρη.
 
Μετά από νέες παρεμβάσεις  της τρόικας, η οποία ζήτησε κατάργηση φορέων που δεν παράγουν έργο, συγχώνευση φορέων που επιτελούν παρόμοιες λειτουργίες και συγκέντρωση των....
συναρμοδιοτήτων σε ένα υπουργείο, ώστε να σταματήσουν οι επικαλύψεις, η κυβέρνηση συντάσσει κατάλογο με δημόσιους φορείς και επιχειρήσεις που βαίνουν προς κατάργηση και συγχώνευση.
Συγκεκριμένα, από τα τέλη του Νοεμβρίου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών, το γραφείο του υπουργού Επικρατείας και η Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης, δρομολόγησαν τη δημιουργία Ενιαίου Μητρώου Φορέων του Δημοσίου. 

Ήδη, έχει συνταχθεί ένας ενδεικτικός κατάλογος με τους οργανισμούς που πρόκειται να συγχωνευτούν, ο οποίος και θα περιληφθεί στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τον Φεβρουάριο στην Βουλή. 

Ο περιορισμός των δημοσίων φορέων, των οργανισμών και των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού και Δημοσίου Δικαίου προχωρά με κριτήριο κυρίως τον αριθμό των ατόμων που απασχολούν, τις αρμοδιότητες του καθενός, αλλά κυρίως με το εάν το αντικείμενό τους δικαιολογεί το κόστος λειτουργίας τους.
Δεν λαμβάνεται υπόψη ωστόσο το εάν αυτοί οι φορείς είναι κερδοφόροι ή ζημιογόνοι ή εάν πρόκειται για ιδρύματα και οργανισμούς ιστορικής σημασίας και παράδοσης.

Είναι ενδεικτικό πως από την «εκκαθάριση» δεν έχει εξαιρεθεί κανένα υπουργείο. Μάλιστα, βάρος έχει δοθεί στην σύμπτυξη των λειτουργιών των υπουργείων Πολιτικής Προστασίας και Άμυνας, με τα Γενικά Επιτελεία Στρατού, Αεροπορίας και Ναυτικού να υφίστανται μεγάλες αλλαγές. Αντίστοιχες προσαρμογές θα γίνουν στα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, ενώ πλήθος συγχωνεύσεων αναμένεται στο υπουργείο Πολιτισμού.
Η άποψη αυτή, την οποία έχει διατυπώσει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, βασίζεται στο άρθρο 103 του Συντάγματος το οποίο ορίζει ότι κανένας δεν μπορεί να διοριστεί υπάλληλος σε οργανική θέση που δεν είναι νομοθετημένη. Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να περιορίσει το μισθολογικό κόστος σε βάθος χρόνου, αλλά και τα λειτουργικά έξοδα που επιβαρύνουν σημαντικά τον προϋπολογισμό.

Σημειώνεται πως ήδη από το Δεκέμβριο η κυβέρνηση έχει καταργήσει 79 υπηρεσίες και νομικά πρόσωπα του δημόσιου τομέα. Η εν λόγω παρέμβαση είχε ισχνό δημοσιονομικό αποτέλεσμα, καθώς η εξοικονόμηση δεν ξεπέρασε τα 11 εκατ. ευρώ.
 

http://hassapis-peter.blogspot.com/2011/01/blog-post_5582.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου