'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου 2011

7 πρώην υπουργοί της ΝΔ και 5 του ΠΑΣΟΚ στον δρόμο για την προανακριτική

Ο κύβος ερρίφθη για την εξεταστική επιτροπή που διερευνά το σκάνδαλο Siemens τα μέλη της οποίας ολοκλήρωσαν την τελευταία τους συνεδρίαση και έβγαλαν τη ετυμηγορία τους ζητώντας περαιτέρω διερεύνηση για πέντε πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ και επτά της ΝΔ. 

 Αναλυτικά, η πρόταση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που αποτελούν και την πλειοψηφία ζητά -κατά υπόθεση - την περαιτέρω διερεύνηση των εξής πρώην υπουργών:

1. ΟΤΕ

Τάσος Μαντέλης (ΠΑΣΟΚ)
Χρίστος Βερελής (ΠΑΣΟΚ)
Νίκος Χριστοδουλάκης (ΠΑΣΟΚ)
Μιχάλης Λιάπης (ΝΔ)
Γιώργος Αλογοσκούφης (ΝΔ)

2. ΟΣΕ

Χρίστος Βερελής (ΠΑΣΟΚ)
Μιχάλης Λιάπης (ΝΔ)

3. C4I

Γιάννος Παπαντωνίου (ΠΑΣΟΚ)
Γιώργος Βουλγαράκης (ΝΔ)
Προκόπης Παυλόπουλος (ΝΔ)
Βύρων Πολύδωρας (ΝΔ)
Χρίστος Μαρκογιαννάκης (ΝΔ)

4. Πολιτισμός (παραγγελία ηλεκτρονικών ξεναγών Siemens για μουσεία)

Μιχάλης Λιάπης (ΝΔ)

5. Εξοπλιστικά (Patriot – Ερμής)

Ακης Τσοχατζόπουλος (ΠΑΣΟΚ)

6. Συγκάλυψη

Γιώργος Αλογοσκούφης (ΝΔ) (καρατόμηση Ζορμπά από Αρχή καταπολέμησης «μαύρου» χρήματος)
Γιάννης Παπαθανασίου (ΝΔ)

Δεν θα γίνεται διαχωρισμός στον καταλογισμό ευθυνών

Να σημειωθεί πως στο πόρισμα δεν θα γίνεται διαχωρισμός στο καταλογισμό τυχόν
πολιτικών ή ποινικών ευθυνών, θα ζητείται η περαιτέρω διερεύνηση και θα αφήνουν στις επόμενες κοινοβουλευτικές διαδικασίες να οριστεί ποιοι και αν θα παραπεμφθούν σε προανακριτική επιτροπή η οποία θα ερευνήσει τυχόν τέλεση ποινικών αδικημάτων.

Πορισματικές θέσεις ΝΔ

Στις πορισματικές της θέσεις η ΝΔ καταλογίζει ευθύνες στον πρώην πρωθυπουργό κ. Κώστα Σημίτη καθώς και στους εξής πρώην και νυν υπουργούς του ΠΑΣΟΚ: Τάσο Μαντέλη, Χρίστο Βερελή, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, Ακη Τσοχατζόπουλο, Νίκο Χριστοδουλάκη, Ευάγγελο Μαλέσιο και Γιάννο Παπαντωνίου.

Στις πορισματικές της θέσεις η ΝΔ δεν ζητά περαιτέρω διερεύνηση για τις πράξεις των παραπάνω πολιτικών. Διευκρινίζει όμως πως δεν έχει κανένα ενδοιασμό για σύσταση μιας προανακριτικής επιτροπής η οποία πέραν των προσώπων που προτείνει το ΠΑΣΟΚ θα ερευνήσει τις πράξεις και αυτών που η ίδια αναφέρει στο πόρισμά της.


Πορισματικές θέσεις ΚΚΕ

Στις πορισματικές του ΚΚΕ θα καταλογίζονται διαχρονικές ευθύνες σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ενώ θα ζητείται η περαιτέρω διερεύνηση όλων όσων έχουν υπογράψει, εκτελέσει ή τροποποιήσει προγραμματικές συμφωνίες με την γερμανική εταιρεία.

ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και δεσμεύεται να τοποθετηθεί για το ποιους θα ζητήσει περαιτέρω διερεύνηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

ΛΑΟΣ

Περαιτέρω διερεύνηση για πρώην υπουργούς ζήτησε και το ΛΑΟΣ. Συγκεκριμένα, στο κείμενό του ο κ. Κώστας Αϊβαλιώτης ζητά πρόσθετη έρευνα για τους: Κώστα Σημίτη, Τάσο Μαντέλη, Ακη Τσοχατζόπουλο, Γιώργο Αλογοσκούφη, Ντόρα Μπακογιάννη, Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς και για τους ταμίες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Διαφοροποιήσεις

Πέραν όμως από τις επίσημες τοποθετήσεις των κομμάτων υπήρξαν και
διαφοροποιήσεις. Αναλυτικά από πλευράς ΠΑΣΟΚ ο κ. Παντελής Οικονόμου αρνείται ότι φέρουν ευθύνη οι κ.κ Βερελής για τους χειρισμούς στον ΟΤΕ, Παπαντωνίου και Πολύδωρας (C4I) καθώς και ο κ. Παπαθανασίου και ο κ. Ανδρέας Μακρυπίδης ζήτησε να εξαιρεθεί ο κ. Βερελής.

Διαφοροποιήσεις από την πρόταση ΝΔ τήρησε ο κ. Πάνος Καμένος ο οποίος με ξεχωριστό κείμενο ζήτησε περαιτέρω διερεύνηση για τους: Μαντέλη, Σημίτη, Παπαντωνίου, Χριστοδουλάκη, Τσοχατζόπουλο, Παπακωνσταντίνου, Μαλέσιο, ΜΑρκογιαννάκη και Λιάπη. Την άρνησή τους για την εμπλοκή του κ. Βερελή στο σκάνδαλο εξέφρασαν και ο κ. Αναστάσιος Νεράτζης καθώς και η κυρία Μαρία Κόλλια Τσαρουχά.


Το πόρισμα θα καθαρογραφεί και θα παραδοθεί στον πρόεδρο της Βουλής κατά πάσα

πιθανότητα την ερχόμενη Δευτέρα και το μόνο που θα απομένει είναι η επίσημη πρόταση από 30 τουλάχιστον βουλευτές, προς την Ολομέλεια, οι οποίοι θα ζητούν σύσταση προανακριτικής επιτροπής.http://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου