'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Ξέμεινε από γιατρούς το ΙΚΑ Ιωαννίνων..!

Απίστευτη η ταλαιπωρία για τους ασφαλισμένους! Ιατρεία χωρίς γιατρούς βρίσκουν οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ στα περισσότερα υποκαταστήματα του Ιδρύματος, όχι μόνο... στα Γιάννενα, αλλά σε ολόκληρη τη χώρα. 

Οι ασφαλισμένοι του μεγαλύτερου ταμείου της χώρας καλούνται να πληρώσουν την περιστολή δαπανών στο χώρο της Υγείας, κυριολεκτικά και μεταφορικά, καθώς όχι μόνο ταλαιπωρούνται αλλά είναι αναγκασμένοι να καταφεύγουν είτε στα νοσοκομεία, είτε σε ιδιώτες γιατρούς καταβάλλοντας την δαπάνη.

Προβλήματα από την έλλειψη γιατρών υπάρχουν και στο ΙΚΑ Ιωαννίνων, από τον Αύγουστο του 2010, όταν άρχισαν να λήγουν οι συμβάσεις των συμβασιούχων γιατρών που στελέχωναν τις ιατρικές υπηρεσίες.Οι περισσότερες ελλείψεις εντοπίζονται σε ειδικότητες που χρειάζονται περισσότερο οι ασφαλισμένοι, όπως καρδιολόγοι, παθολόγοι, νευρολόγοι και πνευμονολόγοι, ενώ το πιο ακραίο παράδειγμα αποτελεί η ειδικότητα του Ωτορινολαρυγγολόγου, όπως δημοσιεύει η εφημερίδα Ελευθερία.

Εδώ και αρκετές εβδομάδες το ιατρείο του ΙΚΑ δεν διαθέτει γιατρό με ειδικότητα ΩΡΛ καθώς ο ένας γιατρός που υπήρχε συνταξιοδοτήθηκε και η δεύτερη, μετά την λήξη της σύμβασής της, δεν αντικαταστάθηκε. Από τότε οι ασφαλισμένοι καλούνται είτε να απευθυνθούν σε δημόσια νοσοκομεία, είτε σε ιδιώτες γιατρούς με δαπάνη.Το θέμα βέβαια δεν αφορά αποκλειστικά την τοπική διοίκηση του ΙΚΑ, αλλά τα κεντρικά, αφού είναι γνωστό πως από το 2011 και στο χώρο της υγείας ισχύει ο περιορισμός των προσλήψεων.Επιπλέον, ελλείψεις υπάρχουν σε πολλές ειδικότητες, καθώς οι ελάχιστοι γιατροί που έχουν απομείνει με δυσκολία καταφέρνουν να εξυπηρετούν τους εκατοντάδες ασφαλισμένους που καθημερινά φθάνουν στο ιατρείο του ΙΚΑ.Είναι χαρακτηριστικό αυτό που οι γιατροί του ΙΚΑ επισήμαναν κατά τις πρόσφατες κινητοποιήσεις του κλάδου πως οι γιατροί συνταγογραφούν πολλές φορές χωρίς καν να προλάβουν να εξετάσουν τους ασθενείς.

Η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων δεν τελειώνει εκεί, αφού προκειμένου να κλείσουν ραντεβού μπορεί να περιμένουν έως και 45 ημέρες.Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο χρειάζεται να περιμένει κανείς για μία εξέταση με οφθαλμίατρο.

Προβλήματα υπάρχουν και με την συνταγογράφηση, καθώς οι ασφαλισμένοι που πρέπει να λαμβάνουν συνεχώς συγκεκριμένα φάρμακα, είναι αναγκασμένοι κάθε τόσο να κλείνουν νέο ραντεβού μόνο και μόνο για συνταγογράφηση. Αυτό εμποδίζει βέβαια την ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση, αλλά σε πολλές περιπτώσεις τα φάρμακα δεν επαρκούν μέχρι να καταφέρει ο ασφαλισμένος να κλείσει ραντεβού με τον γιατρό που χρειάζεται.Αυτό που αντιλαμβάνεται κανείς είναι ότι οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ δεν λαμβάνουν τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες με βάση και τις εισφορές που τους αναλογούν στα χρόνια εργασίας τους.

Η ανησυχία όλων εντείνεται καθώς το επόμενο διάστημα αναμένεται η ένταξη ασφαλισμένων και άλλων ταμείων στο σύστημα του ΙΚΑ και υπάρχει εκτίμηση ότι δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει, με δεδομένα τα σημερινά προβλήματα που δημιουργεί η έλλειψη προσωπικού.Μέχρι τέλος Ιανουαρίου αναμένονται οι εξελίξεις σε αυτό το θέμα όπως και στην επικείμενη συγχώνευση των ιατρείων του ΙΚΑ με το δημόσιο σύστημα υγείας, καθώς το προσχέδιο του νομοσχεδίου έχει αποσταλεί στους εμπλεκόμενους φορείς.

Newsbeast.gr
 sarotiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου