Σοβαρές ευθύνες σε βάρος στελεχών της ΕΥΠ και υπόνοιες για ατασθαλίες αφήνει πόρισμα έρευνας των επιθεωρητών-ελεγκτών, που διενεργήθηκε μετά από παρέμβαση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρου Ρακιτζή.
Αντικείμενο της έρευνας, που επανήλθε στο...
προσκήνιο μετά τις αποκαλύψεις των απόρρητων εγγράφων της πρεσβείας της Αθήνας από την ιστοσελίδα WikiLeaks, αποτέλεσε η απόφαση να προμηθευτεί η ΕΥΠ το 2008, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος της Κοινωνίας της Πληροφορίας, «Γεωγραφικό σύστημα πληροφοριών διασυνοριακής ασφάλειας κατά τη μετακίνηση ανθρώπων και αγαθών», με τελικό δικαιούχο το τότε υπουργείο Δημόσιας Τάξης.
Το πόρισμα «απαντά», εκτός των άλλων, και σε σχετική ερώτηση που είχαν υποβάλει προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη οι βουλευτές του ΛΑΟΣ κ.κ. Ι. Κοραντής και Α. Πλεύρης με την οποία ζητούσαν να πληροφορηθούν γιατί η κυβέρνηση του ΠαΣοΚ αρνήθηκε να παραλάβει το έργο, κατηγορώντας την για «στενόκαρδες κομματικές δοξασίες, μισαλλοδοξίες, ατυχείς χειρισμούς, έλλειψη τεχνογνωσίας και υστεροβουλία κάποιων παραγόντων».
Στο πόρισμα, με το οποίο ζητείται και η άσκηση πειθαρχικών διώξεων σε βάρος στελεχών της ΕΥΠ, όπως αναφέρουν πληροφορίες που έχει στη διάθεσή το «Βήμα», υιοθετούνται πλήρως οι ισχυρισμοί της νυν ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και, κυρίως, του πρώην υπουργού κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος είχε πάρει και την απόφαση να μην παραλάβει το έργο. Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι το έργο αυτό, που ήταν προϋπολογισμού 1.582.906,79 ευρώ, προέβλεπε την ανάρτηση στο διαδίκτυο πληροφοριών που θα εξυπηρετούσαν τους πολίτες που ήθελαν να περάσουν τα σύνορα π.χ. αν οι καιρικές συνθήκες είναι κατάλληλες, εάν υπήρχαν ουρές κ.λπ.
Με απόφαση του τότε διοικητή της ΕΥΠ (2008) συγκροτήθηκε πενταμελής Ομάδα Διοίκησης Έργου (ΟΔΕ) της οποίας αποκλειστική αρμοδιότητα ήταν η παρακολούθηση και η παραλαβή του έργου. Οταν επήλθε ο συμβατικός χρόνος παράδοσης (30.09.2009) η Ομάδα Διοίκησης Εργου δεν το παρέλαβε επειδή δεν ήταν έτοιμο. Τότε ούτε καν είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία της ανάρτησής του στο διαδίκτυο με αποτέλεσμα να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους πολίτες. Η Ομάδα Διοίκησης Έργου, ως εκ τούτου, παρέπεμψε το θέμα στη νέα διοίκηση της ΕΥΠ, η οποία ωστόσο αρνήθηκε επίσης να το παραλάβει και να το αποπληρώσει επειδή δεν ήταν έτοιμο.
Στο πόρισμα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, που έχει χαρακτηριστεί απόρρητο, υιοθετούνται πλήρως οι ισχυρισμοί και της νέας επιτροπής παραλαβής του έργου. Η επιτροπή κάνει λόγο ότι δεν είχε τοποθετηθεί ο εξοπλισμός και το απαιτούμενο λογισμικό επιχειρησιακής λειτουργίας του, δεν είχε εγκατασταθεί ο προβλεπόμενος τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός και το σχετικό λογισμικό στο σύνολό του, το σύστημα δεν τέθηκε ποτέ σε πλήρη παραγωγική λειτουργία που θα έπρεπε να διαρκέσει τρεις μήνες, όπως προέβλεπε η σύμβαση, δεν είχε υλοποιηθεί η μετάπτωση δεδομένων, δεν είχαν εισαχθεί το σύστημα τα υπόβαθρα χαρτών κ.λπ. Εντύπωση πάντως προκαλούν και οι απόψεις που διατυπώνονται στο πόρισμα ότι η ΕΥΠ ανέλαβε την προμήθεια ενός έργου, το οποίο δεν έχει σχέση με την αποστολή της, καθώς όπως διαπιστώνεται δεν θα βελτίωνε σε τίποτα την επιχειρησιακή της ικανότητα.
Το πόρισμα των Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, όπως έκανε γνωστό προς «Το Βήμα» ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσίας Διοίκησης κ. Λέανδρος Ρακιτζής, έχει ήδη παραδοθεί στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστο Παπουτσή, ο οποίος είναι και αρμόδιος να το δώσει στη δημοσιότητα και να ζητήσει την παραπομπή των υπευθύνων στη Δικαιοσύνη.
Του Δημήτρη Νικολακόπουλου
-Το Βήμα
http://fonaklas.blogspot.com/2011/01/blog-post_1268.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου