'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Κάμερες και σε ... συγκεντρώσεις !!!

Πλήρη ανατροπή στο καθεστώς των προσωπικών δεδομένων και της ελευθερίας της συνάθροισης φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που επιβάλει βιντεοσκόπηση από τις κάμερες ασφαλείας των συγκεντρώσεων σε δημόσιους χώρους. 

Συγκατάθεση και από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, που επικαλείται λόγους προστασίας του κράτους.

Τη μάχη κατά της τρομοκρατίας και της εγκληματικότητας επικαλείται το νομοσχέδιο που εναρμονίζει την κοινοτική με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και επιτρέπει πλέον την βιντεοσκόπηση με τη χρήση κάμερας, σε όλους τους δημόσιους χώρους. Επιπλέον επιτρέπει τη βιντεοσκόπηση συγκεντρώσεων από τις κάμερες επιτήρησης και τη διατήρηση του υλικού για 12 μήνες.

Έως τώρα, η ελληνική νομοθεσία επέτρεπε μεν την χρήση κάμερας, για την παρακολούθηση και ρύθμιση της κυκλοφορίας και απαγόρευε την διατήρηση αρχείου βίντεο από δημόσιο χώρο.

Με το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο, η βιντεοσκόπηση δεν επιτρέπεται απλώς, αλλά καθίσταται και υποχρεωτική, καθώς από το ευρωπαϊκό και πλέον και από το ελληνικό Δίκαιο προβλέπεται η διατήρηση για 12 μήνες του υλικού από τις κάμερες, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως πειστήριο για τη διάπραξη σοβαρών ποινικών εγκλημάτων.

Φακέλωμα και στα δεδομένα επικοινωνίας
Ακόμη με το νέο νομοσχέδιο προβλέπεται η διατήρηση αρχείου από τους παρόχους μέσων επικοινωνιών (κινητά και σταθερά τηλέφωνα) τόσο των δεδομένων (ώρα, τόπος, διάρκεια, στοιχεία καλούντος και καλούμενου) όσο και αυτού του ίδιου του περιεχομένου, για την διαφύλαξη της εθνικής άμυνας,τη δημόσια ασφάλεια και για την πρόληψη, διερεύνηση, διαπίστωση και δίωξη ποινικών αδικημάτων.
Μέχρι τώρα, αν και τα δεδομένα των κλήσεων διατηρούνταν (όχι το περιεχόμενο) απαγορευόταν η χρήση τους για κάθε άλλο σκοπό, εκτός από την διεκπεραίωση των λογαριασμών και μόνον αυτό και μετά καταστρέφονταν.

Επιτήρηση των συγκεντρώσεων
Μέχρι τώρα η ελληνική νομοθεσία, απαγόρευε την βιντεοσκόπηση συναθροίσεων σε δημόσιους χώρους, καθώς με βάση το Σύνταγμα, περιοριζόταν το ατομικό δικαίωμα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και περιόριζε το δικαίωμα του συνέρχεσθαι.
Με τον νέο νόμο ωστόσο, αυτό το πλαίσιο προστασίας αίρεται και πλέον θα καταγράφονται οι συναθροίσεις σε δημόσιο χώρο, καθώς κρίθηκε (και με τη σύμφωνη γνώμη της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων) ότι προστατεύονται άλλα έννομα αγαθά, όπως η ζωή, η ιδιοκτησία, το φυσικό περιβάλλον, ενώ παράλληλα διευκολύνεται το έργο της εκτέλεσης των αρμοδιοτήτων του κράτους.


http://news247.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου